News

Rusia ar fi trimis mercenari Wagner în Transnistria pentru destabilizarea Guvernului de la Chișinău

Analiștii ucraineni susțin că Moscova ar fi trimis mercenari Wagner în Transnistria cu scopul de a destabiliza guvernul pro-occidental de la Chișinău
30.10.2022 | 15:04
Rusia ar fi trimis mercenari Wagner in Transnistria pentru destabilizarea Guvernului de la Chisinau
Mercenarilor din grupul Wagner li se spune și „muzicanții”. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În contextul în care pierderile armatei ruse pe câmpul de luptă în Ucraina se întețesc, inclusiv în rândul mercenarilor din grupul Wagner, principala țintă a Kremlinului pare să fi devenit guvernul pro-occidental de la Chișinău.

Mercenari Wagner în Transnistria

Oleh Jdanov, expert militar ucrainean, a declarat într-un interviu pentru presa ucraineană că Moscova ar fi trimis deja în Transnistria, pe lângă agenți FSB, și mercenari din grupul Wagner, cu scopul declarat de a destabiliza guvernul de la Chișinău.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acesta a precizat că aceștia ar fi putut ajunge în republica separatistă tranzitând teritoriul României.

Declarațiile acestuia au fost făcute în contextul în care a fost întrebat despre un posibil atac al mercenarilor Wagner asupra regiunii Odesa, susținând că Ucraina este pe deplin pregătită să respingă un eventual atac dinspre Transnistria. Acesta a precizat că acești mercenari, alături de agenții FSB, reprezintă un mai mare pericol pentru guvernul de la Chișinău, supus deja unor astfel de acțiuni destabilizatoare.

ADVERTISEMENT

De altfel, presa internațională a scris recent pe larg despre campania Rusiei împotriva Republicii Moldova și protestele organizate acolo cu finanțarea directă a Kremlinului în contextul în care, săptămâna trecută, Trezoreria SUA a impus sancțiuni mai multor politicieni de peste Prut pentru legăturile lor cu Moscova.

“Acolo, în Transnistria, au început mitinguri pe fondul majorărilor de tarife. Este foarte posibil ca acolo să fi fost transferați angajaţi FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, n.r.), probabil că şi mercenari ‘Wagner’, pentru a sprijini cu arma acțiunile provocatorilor. Toate acestea sunt îndreptate împotriva Moldovei şi în niciun caz împotriva Ucrainei. Noi avem suficiente trupe, am întărit granițele cu Moldova, în special cu Transnistria”, a explicat Jdanov într-un interviu pentru UNIAN, citat de Rador.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că în Transnistria sunt până la 3.000 de militari ruși, însă a subliniat că aceștia nu reprezintă o amenințare în contextul în care sunt slab pregătiți și lipsiți de tehnică militară de luptă.

Grupul Wagner, măcelărit în Ucraina

Grupul Wagner, care este condus de oligarhul Evgheni Prigojin, adeseori numit „bucătarul lui Putin” a profitat din plin de escaladarea conflictului din Ucraina. Zilele trecute, o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului sublinia faptul că acesta continuă să acumuleze tot mai multă putere, putându-se dovedi o amenințare chiar și pentru regimul lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Grupul Wagner, despre care se spune că și-a luat numele de la celebrul compozitor german datorită pasiunii acestuia pentru cel de-al Treilea Reich, a jucat un rol activ încă de la începutul războiului și a ajuns recent în atenția internațională prin campania de recrutare desfășurată în închisorile din Rusia. Specialiștii au subliniat însă că adeseori acest grup pare să opereze fără a-și coordona acțiunile cu armata rusă, iar în ultimele săptămâni a suferit chiar o serie de înfrângeri importante pe frontul din est.

Sâmbătă, într-un mesaj postat pe Facebook, „Khort”, o unitate de trupe speciale a armatei ucrainene a anunțat uciderea unui ofițer de rang înalt din grupul Wagner.

“În timp ce executau o misiune de luptă, luptătorii unității noastre speciale s-au confruntat într-o luptă strânsă cu un grup de luptători ai faimosului Prigojin, PMC Wagner. Contactul de luptă a trimis întregul grup inamic în iad. Printre luptătorii Wagner uciși, a fost identificat un adjunct al șefului de stat major”, a postat unitatea specială pe Facebook.

ADVERTISEMENT