News

Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu, la propunerea NATO. Kremlinul, noi cereri care vizează România. Update

NATO, posibil acord cu Moscova pentru inspectarea în bazele antibalistice din Europa. În această categorie intră inclusiv baza de la Deveselu. Joi, Kremlinul a emis noi cereri care vizează România.
27.01.2022 | 19:43
Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu la propunerea NATO Kremlinul noi cereri care vizeaza Romania Update
Rusia ar putea primi acordul de a inspecta baza de la Deveselu. Foto: Romania Journal
ADVERTISEMENT
27-01-2022
17:44

Rusia insistă ca NATO să-și retragă trupele din România și din celelalte state est-europene

Pentru a doua oară în decurs de o săptămână, regimul lui Vladimir Putin a cerut, în cadrul negocierilor privind securitatea din estul Europei, ca Alianţa Nord-Atlantică (NATO) să retragă trupele din statele est-europene şi să răspundă clar solicitării privind încetarea extinderii spre est, notează Mediafax.

”Este clar că tensiunile militare în Europa se vor reduce dacă NATO retrage trupele din state est-europene.

Prin urmare, noi cerem acest lucru, aceasta este unul dintre punctele principale în propunerile noastre pentru garanţii de securitate din partea NATO”, a afirmat joi după-amiază Aleksei Zaiţev, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Tot joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atras atenţia că Statele Unite şi NATO nu au răspuns favorabil solicitării Rusiei de a opri extinderea Alianţei Nord-Atlantice spre est.

”Nu există o reacţie pozitivă în privinţa punctului central al documentului. Principala problemă este poziţia noastră clară asupra inadmisibilităţii continuării extinderii NATO spre est şi instalării de sisteme de atac care ar putea ameninţa teritoriul Federaţiei Ruse”, a afirmat șeful diplomației de la Moscova.

NATO ar fi făcut o serie de propuneri către Rusia pentru creșterea transparenței, iar în acest sens ar putea exista chiar un acord prin care țările să își poată inspecta inclusiv bazele antibalistice.

Rușii ar putea veni în România pentru a verifica baza americană de la Deveselu

În această categorie intră bazele antibalistice NATO din România şi Polonia, adică și cea de la Deveselu, precizează Wall Street Journal.

ADVERTISEMENT

Propunerile au fost deja trimise la Moscova, dar nu înainte ca aliații europeni să vadă un document confidențial, printre care se aflau și câteva soluții.

Ulterior, Congresul american a fost consultat și informat despre acesta.

Așa cum am menționat deja, una dintre măsurile care se află în acest document pentru ca tensiunile dintre Rusia și Occident să dispară este ca țările să poate efectua inspecții reciproce pentru a asigura transperența şi controlului armamentului.

ADVERTISEMENT

În acest sens, bazele americane din Polonia și România ar putea fi vizitate de ruși.

Moscova și-a exprimat temerea de a fi atacată cu ajutprul acestor baze

Rușii și-au arătat îngrijorarea în ceea ce privește posibilitatea ca rachete de croazieră să fie lansate din aceste baze din România și Polonia, temere pe care Statele Unite au respins-o.

Totuși, iată că au fost luate măsuri practice pentru ca Rusia să nu mai aibă acest motiv de îngrijorare, inspecțiile amintite în acest document confidențial având rolul de a da asigurări Moscovei că lansatoarele de rachete nu vor fi folosite pentru un atac.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie precizat și faptul că asemenea acțiuni de transparență sunt așteptate și din partea Rusiei, dar deocamdată nu se știe care ar putea fi acestea.

Polonezii sunt deschiși la opțiunea privind inspecțiile

Oficialii din Polonia s-au arătat deschiși la această propunere privind inspecții de apărare antirachetă, dar au impus o condiție.

ADVERTISEMENT

Ei doresc ca rușii să permită, la rândul lor, inspecția activităților acestora cu rachete în Kaliningrad, vecină cu Polonia și Lituania.

Miercuri, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a precizat că au fost trimise răspunsuri scrise către Rusia, după ce Moscova a cerut acest lucru și retragerea forțelor NATO din țările din Europa de Est care au aderat după 1997.

„Suntem pregătiţi să ascultăm preocupările Rusiei şi să ne implicăm într-o conversaţie reală despre modul în care să susţinem şi să consolidăm principiile fundamentale ale securităţii europene la care am aderat cu toţii, începând cu Tratatul Helsinki.

Acest lucru include dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propriile aranjamente de securitate. Rusia trebuie să evite poziţionarea de forţe pentru exercitarea de presiuni, retorica agresivă şi activităţile cu impact negativ îndreptate împotriva statelor NATO şi altor naţiuni”, a precizat el.

ADVERTISEMENT