News

Rusia, un nou atac la adresa României: scutul antirachetă luat în vizor de Serghei Lavrov. Reacția lui Bogdan Aurescu

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a lansat un nou atac la adresa României. În vizor este scutul antirachetă de la Deveselu. Țara noastră a replicat imediat prin ministrul Bogdan Aurescu.
02.12.2021 | 16:10
Rusia un nou atac la adresa Romaniei scutul antiracheta luat in vizor de Serghei Lavrov Reactia lui Bogdan Aurescu
ADVERTISEMENT

Prezent joi la Consiliul ministerial al OSCE, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a afirmat că sistemul de apărare împotriva rachetelor instalat în România poate fi folosit și pentru lovituri ofensive.

Replica diplomației române în legătură cu aceste acuzații ale Moscovei nu a întârziat. Ministrul de externe de la București, Bogdan Aurescu, afirmă că poziția Rusiei privind sistemul antirachetă de la Deveselu ”este complet eronată, nu este nouă și face parte din retorica neconstructivă pe această temă”.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, Kremlinul și-a expus public nemulțumirea față de acest sistem antirachetă american din țara noastră. În 2019, a cerut SUA să îşi distrugă sistemele MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, acuzații la adresa României privind scutul antirachetă. Reacția lui Bogdan Aurescu

În mai anul curent, Lavrov a criticat decizia Statelor Unite de a instala în Romania și Polonia sisteme de rachete cu raza medie, chiar dacă cele două echipamente sunt de fapt anti-aeriene, împotriva rachetelor balistice.

ADVERTISEMENT

La 7 luni distanță, Serghei Lavrov își reia acuzațiile pe această temă. Joi, 2 decembrie, oficialul rus a susținut, în discursul rostit la Consiliul ministerial OSCE de la Stockholm, că în România și Polonia au fost instalate sisteme de apărare împotriva rachetelor care pot fi folosite pentru lovituri ofensive.

Într-un comunicat emis pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a oferit o replică acestui atac dinspre Moscova. Șeful MAE spune că poziția Rusiei privind sistemul antirachetă de la Deveselu ”este complet eronată”.

ADVERTISEMENT

”Poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, parte integrantă a sistemului de apărare antirachetă al NATO, este complet eronată, nu este nouă și face parte din retorica neconstructivă pe această temă, deja cunoscută încă de la momentul negocierii și încheierii, în 2011, a Acordului între România și SUA privind amplasarea în România a sistemului de apărare al Statelor Unite împotriva rachetelor balistice”, se arată în comunicat.

Bogdan Aurescu: ”Capacitatea scutului este una strict defensivă”

Ministrul român reamintește faptul că sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, ”are un caracter strict defensiv”.

ADVERTISEMENT

”Poziția României, a SUA și a Alianței Nord-Atlantice a fost exprimată public și transmisă Federației Ruse de o manieră clară, fermă, în repetate rânduri, de-a lungul celor zece ani de la încheierea Acordului menționat: sistemul de apărare antirachetă al NATO, care include Facilitatea antirachetă de la Deveselu, are un caracter strict defensiv, utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU; sistemul nu este îndreptat împotriva Federației Ruse, vizând ameninţări cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spațiului euroatlantic; nu există niciun fel de intenție de transformare a sistemului de apărare antirachetă”, spune Aurescu.

Șeful diplomației române invocă și Declarația finală a Summitului NATO de la Varșovia din 2016, unde se precizează:

”Capacitatea este pur defensivă (…). Sistemul de apărare antirachetă al NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu va submina capacitățile strategice de descurajare ale Rusiei.

Apărarea antirachetă a NATO este proiectată să apere împotriva potențialelor amenințări provenind din afara spațiului euroatlantic. Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară și că nu există nicio intenție de restructurare a acestui sistem pentru a avea în viitor o astfel de capacitate. Prin urmare, declarațiile ruse care amenință să țintească aliații din cauza BMD a NATO sunt inacceptabile și contraproductive”.

ADVERTISEMENT
Tags: