Una dintre opțiunile Israelului ca răspuns la atacul cu rachete desfășurat de Iran la începutul acestei luni rămâne lovirea instalațiilor nucleare ale regimului de la Teheran, unul dintre obiectivele strategice ale Tel Avivului fiind eliminarea amenințării nucleare din partea Iranului. Acum însă Moscova, care se dovedește a fi un aliat apropiat al Iranului, a avertizat Israelul împotriva unui astfel de atac.
Rusia avertizează Israelul să nu ia nici măcar în considerare lovirea instalațiilor nucleare iraniene, a declarat joi ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă de stat TASS. După atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului la 1 octombrie, au existat speculații că Israelul ar putea lovi instalațiile nucleare ale Iranului, așa cum a amenințat de mult timp să facă.
„Am avertizat în mod repetat și continuăm să avertizăm, să avertizăm (Israelul) să nu ia în considerare nici măcar ipotetic posibilitatea unei lovituri asupra instalațiilor nucleare și infrastructurii nucleare (iraniene)”, a declarat Ryabkov, citat de TASS.
„Aceasta ar fi o evoluție catastrofală și o negare completă a tuturor principiilor existente în domeniul asigurării securității nucleare”, a mai spus oficialul rus. Nu a fost clar în ce formă Moscova a transmis un astfel de mesaj Israelului.
Presa de stat rusă l-a citat, de asemenea, pe Ryabkov afirmând că Moscova este în contact permanent cu Iranul, indiferent de nivelul tensiunilor din regiune. Rusia a consolidat legăturile cu Republica Islamică de la începutul războiului său din Ucraina și se pregătește să semneze un acord de parteneriat major cu Teheranul.
Israelul și țările occidentale se tem de mult timp că Iranul dezvoltă o bombă nucleară sub acoperirea unui program civil de energie nucleară, ceea ce Teheranul neagă.
Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a afirmat marți, într-o declarație, că Israelul va asculta de Statele Unite, care au avertizat, de asemenea, împotriva atacării instalațiilor nucleare din Iran, dar își va determina acțiunile în funcție de propriul interes național. Declarația a fost atașată unui articol din Washington Post care spunea că Netanyahu ar fi spus administrației președintelui Joe Biden că Israelul va lovi obiective militare iraniene, nu nucleare sau petroliere.
Presa din SUA a scris zilele trecute că Administrația Biden consideră că a obținut asigurări din partea Israelului că nu va lovi siturile nucleare sau petroliere iraniene, în încercarea de a riposta în urma barajului de rachete iranian de la începutul acestei luni, au declarat marți doi oficiali americani.
De asemenea, administrația consideră că trimiterea către Israel a unei baterii americane Terminal High Altitude Area Defense și a aproximativ 100 de soldați care să o opereze a atenuat unele dintre preocupările Israelului cu privire la posibilele represalii iraniene și la problemele generale de securitate.
Cu toate acestea, oficialii americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta discuții diplomatice private, au avertizat că asigurările Israelului nu sunt ireproșabile și că circumstanțele s-ar putea schimba.
Oficialii au remarcat, de asemenea, că bilanțul Israelului în ceea ce privește îndeplinirea promisiunilor în trecut este mixt și a reflectat adesea politica internă israeliană care a dat peste cap așteptările Washingtonului.
„Ascultăm opiniile Statelor Unite, dar vom lua deciziile finale pe baza intereselor noastre naționale”, a fost declarația dată de biroul premierului Netanyahu.