News

Rusia blochează zeci de site-uri media din Europa. Ce trusturi de presă din România apar pe lista neagră a Kremlinului

Kremlinul a interzis zeci de site-uri media europene pe teritoriul său, mai exact 81 de site-uri și televiziuni. România nu a scăpat de ”lista neagră”.
25.06.2024 | 17:39
Rusia blocheaza zeci de siteuri media din Europa Ce trusturi de presa din Romania apar pe lista neagra a Kremlinului
Rusia blochează zeci de site-uri media din Europa. Ce trusturi de presă din România apar pe lista neagră a Kremlinului
ADVERTISEMENT

Ministerul rus de externe a luat această decizie drept răspuns la cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni, adoptat în Consiliului de Afaceri Externe din UE, care a interzis funcționarea în UE a patru instituții mass-media care sunt considerate foarte importante de propaganda rusă. Cele patru publicații sunt RIA Novosti, Izvestia, Vocea Europei și Rossiyskaya Gazeta.

Ce trusturi de presă din România apar pe lista neagră a Kremlinului

Alte instrumente de propagandă rusești precum Russia Today sau Sputnik au fost deja interzise și nu pot fi accesate decât prin VPN. Franța este pe primul loc în topul țărilor ”afectate” de această decizie, cu 9 mass-media, în timp ce în România au fost interzise b1tv.ro, digi24.ro, precum și PRO TV, cu site-urile protv.ro și știrileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Afacerilor Externe, citat de defenseromania.ro, lista interzicerilor este deschisă, în ordine alfabetică, de Austria, cu media holding Osterreich (oe24.at), alături de compania de stat de televiziune și radio ORF (orf.at). În Belgia au fost interzise revistele Le Vif (levif.be) și Knack (knack.be), în timp ce în Bulgaria au primit interdicție site-urile Mediapool.bg și 24chasa.bg (ziarul 24 Hours).

Interesant, rușii au decis să interzică și site-ul 444.hu din Ungaria, în timp ce Germania plătește tribut războiului prin Der Spiegel (Spiegel.de), Die Zeit (zeit.de) și Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net). În Grecia au fost interzise protothema.gr, megatv.com, skai.gr și ertnews.gr alături de ert.gr (Radio și Televiziune Greacă).

ADVERTISEMENT

În Danemarca au fost interzise berlingske.dk și information.dk, în timp ce în Irlanda au fost interzise rte.ie, irishtimes.com și independent.ie. Din partea spaniolilor nu vor putea fi accesate ziarele El Mundo, El Pais, agenția de informații EFE și televiziunea de stat, în timp ce din Italia au fost interzise canalele RAI, alături de lastampa.it, repubblica.it și la7.it.

Moscova a interzis peste 80 de ziare și televiziuni din Uniunea Europeană

Nici ciprioții nu au scăpat de sancțiuni, cu ale lor Politis, Cyprus Times și Cyprus Mail, în timp ce în Letonia au fost interzise Latvian Television, Letonia Radio 4, apollo.lv, tvnet.lv și publicația Diena. Din Lituania, un alt dușman tradițional al Moscovei, au fost interzise LRT, 15min.lt și lrytas.lt, în timp ce din micuța Malta au fost interzise Television Malta TVM, Times of Malta, The Malta Independent și Malta Today.

ADVERTISEMENT

Din Olanda au fost interzsie Nos, NRC și Algemeen Dagblad, în timp ce polonezii rămân fără posibilitatea de a ”transmite” mesajul spre ruși prin platformele Belsat și Noua Polonie (novayapolsha.com). Din Portugalia aceleași sancțiuni au fost impuse RTP International și ziarelor Publico, Expressso și Observator.pt.

Cât despre România, Digi 24, B1 TV și PRO TV sunt țintele Moscovei care au fost interzise. Din Slovacia au fost interzise sme.sk și publicația Dennik N, în timp ce Slovenia are pe lista neagră Nova24 și Demokracija.si și Demokracija.eu. Din Finlanda au fost interzise site-urile is.fi, iltalehti.fi, hs.fi și yle.fi, în timp ce Cehia rămâne fără ceskatelevize.cz și seznamzpravy.cz.

ADVERTISEMENT

Cum era deja menționat, Franța a primit interzis la 9 entități media, începând cu canalul TV LCI (tf1info.fr), urmat de ziarele Le Monde, Le Croix și Liberation, dar și de revista Lexpress, compania de radio Radio France, agenția de informații Agence France-Presse (afp.com), canalul TV CNews și compania de televiziune Arte.

Din Suedia a fost interzisă televiziune de radio SVT și compania de radio Sveriges Radio. Din Estonia a fost interzis portalul web de știri propastop.org, alături de postul de radio ERR și resursa media Delfi.ee. În final, nu au scăpat de sancțiuni Agence Europe (agenceeurope.eu), publicația Politico (politico.eu, politico.com), pachetul satelit ”Svoboda Satellite Package” rsf.org și publicația Euobserver (euobserver.com).

ADVERTISEMENT
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel...
Imagini stupefiante cu iubita lui Ronaldo la saună! Cum a apărut Georgina: „Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut”
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero...
Unde în lume mai sunt paradisuri fiscale: lista scurtă a țărilor cu zero taxe pe afaceri
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe...
Boala care a umplut spitalele de câteva zile. Cele mai multe cazuri, pe litoral sau în zonele de munte
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi...
Cât a putut să cheltuie, într-o singură zi, la plajă celebrul Pescobar: Îmi cer eu scuze de la nota asta mare, atât s-a putut
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
De ce a murit, de fapt, Andrei Versace. Ipoteza principală a anchetatorilor
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu...
Culisele retragerii lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine l-a convins și cu ce argumente
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!