În ultimele zile, Rusia a reluat seria de bombardamente masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și nu numai. În aceste condiții, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a reluat apelul pentru un armistițiu aerian și maritim.
Teritoriul Ucrainei a fost vizat în ultimele ore de atacuri puternice din partea forțelor ruse. Ofensiva cu rachete și drone vine în contextul în care SUA au suspendat sprijinul militar și informațional pentru Ucraina, ca metodă de a convinge autoritățile de la Kiev să accepte negocieri de pace.
În noaptea de joi spre vineri (6 spre 7 martie), Forțele Aeriene ale Armatei ucrainene au raportat lansări de rachete balistice Kalibr din Marea Neagră. Rușii ar fi atacat Ucraina, în această noapte, cu cel puțin 60 de rachete și aproape 200 de drone. Acestea au vizat instalațiile energetice din întreaga țară, spun oficialii militari ucraineni, citați de Ukrinform.net.
Vineri, în jurul prânzului, într-o postare pe X, Volodimir Zelenski a reluat apelul pentru un armistițiu aerian și maritim. ”Primii pași pentru stabilirea unei păci reale ar trebui să fie forțarea singurei surse a acestui război, Rusia, să înceteze astfel de atacuri”, a scris Zelenski, într-un mesaj postat pe fostul Twitter.
Liderul de la Kiev mai cere, în aceeași postare, interzicerea folosirii ”rachetelor, dronelor cu rază lungă de acțiune și a bombelor” El subliniază că acest pas ar putea reduce semnificativ violențele asupra populației civile.
Încă din weekendul trecut, la summitul liderilor UE de la Londra, președintele francez Emmanuel Macron spune că Marea Britanie și Franța propun un armistițiu de o lună în Ucraina ”în aer, pe mare și pe infrastructura energetică”.
Acum, după mesajul lui Zelenski a venit o poziție surpriză de la Ankara. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat sprijinul pentru apelul liderului ucrainean, pentru un armistițiu aerian și maritim în războiul din Ucraina.
”Susținem ideea de a stabili o încetare a focului cât mai curând posibil și de a opri atacurile în aer și pe mare, ca măsură de consolidare a încrederii între părți”, a declarat Erdogan într-o întâlnire online organizată de UE, notează Barrons.
”Eforturile noastre de a ajunge la un acord care să garanteze siguranța navigației în Marea Neagră se aliniază acestei abordări”, a adăugat el. Erdogan a cerut din nou reluarea negocierilor pentru pace.
Liderul de la Ankara a spus că ambele părți trebuie să se așeze la masă pentru ca orice negocieri de pace să funcționeze. ”Astăzi, atragem atenția asupra importanței unui teren diplomatic solid în care ambele părți în conflict să fie la masa pentru o pace justă, durabilă și onorabilă”, a spus el.