News

Rusia a trimis bombardiere care să survoleze Belarusul. Moscova acuză UE de criza imigranților

Rusia a trimis bombardiere de sprijin în Belarus și amenință UE, în contextul crizei imigranților din zonă. Două avioane strategice de tip Tupolev Tu-22M3 ale Forţelor Aeriene ruse au efectuat zboruri în zonă.
10.11.2021 | 21:25
Rusia a trimis bombardiere care sa survoleze Belarusul Moscova acuza UE de criza imigrantilor
Rusia se implică în tensiunile dintre Belarus și Occident. Moscova a trimis bombardiere în statul vecin. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Regimul lui Vladimir Putin se implică în conflictul iscat între Belarus și Uniunea Europeană după criza imigranților din această parte a continentului.

Rusia se implică în tensiunile dintre Belarus și Occident. Moscova a trimis bombardiere în statul vecin

Rusia a dat vina pe UE pentru situația tensionată de la granița Belarusului cu Polonia și Lituania și a acuzat țările europene că ”încearcă să constrângă Belarusul” cu planurile de închidere a frontierei, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

În acest context, Moscova a trimis bombardiere strategice care să furnizeze sprijin pentru Belarus.


Miercuri, două avioane strategice de tip Tupolev Tu-22M3 ale Forţelor Aeriene ruse au efectuat miercuri zboruri în spaţiul aerian al Belarusului, pentru testarea modului de coordonare a apărării aeriene, anunţă Ministerul rus al Apărării, conform site-ului PolskieRadio.

ADVERTISEMENT

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-o conferință de presă comună cu omologul său din Belarus Vladimir Makei că speră că europenii responsabili ”nu se vor lăsa atrași într-o spirală destul de periculoasă”.

Makei a spus că Rusia și Belarus se sprijină reciproc ”inclusiv în ceea ce privește un răspuns comun la activitățile neprietenoase împotriva țărilor noastre”.

ADVERTISEMENT

Președintele Vladimir Putin i-a spus cancelarului german Angela Merkel într-un apel telefonic că UE ar trebui să discute criza direct cu Minsk-ul, notează site-ul citat.

Purtătorul de cuvânt al regimului de la Moscova, Dmitri Peskov, a răspuns la acuzația premierului polonez, conform căreia ”sponsorul crizei se află la Moscova”, acuzație pe care a calificat-o drept ”absolut iresponsabilă și inacceptabilă”

ADVERTISEMENT

”Este evident că o catastrofă umanitară se petrece în condițiile în care europenii nu sunt dispuși să demonstreze angajamentul la propriile lor valori europene”, a spus Peskov.

Polonia, acuzații grave la adresa Rusiei

În această săptămână, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a acuzat că operaţiunile regimului din Belarus de facilitare a tranzitului imigranţilor sunt coordonate de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

”Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, este executorul celui mai recent asalt, dar acest asalt are un susţinător care poate fi găsit la Moscova, iar acel susţinător este preşedintele Putin”, a acuzat Mateusz Morawiecki.

Și Comisia Europeană se arată îngrijorată de criza imigranților din zonă. Forul de la Bruxelles a anunţat marţi că monitorizează 20 de ţări, printre care şi Rusia, acuzată de Polonia pentru posibila lor implicare în organizarea transportului migranţilor către Belarus.

Recent, UE a acuzat Rusia că orchestrează un val migrator la frontierele externe ale blocului comunitar ca represalii după sancțiunile europene, relatează presa internațională.

ADVERTISEMENT
Tags: