News

Rusia cere represalii împotriva organizației care a publicat Pandora Papers. Vladimir Putin, vizat indirect de dezvăluiri

Un activist media pro-Kremlin a anunțat că solicită în mod oficial ca ICIJ să fie desemnată o organizație „indezirabilă” în Rusia, în vreme ce oficialii din mai mult de o duzină de țări au solicitat anchete în urma celei mai mari scurgeri de date legată de fenomenul offshore din toate timpurile.
06.10.2021 | 16:07
Rusia cere represalii impotriva organizatiei care a publicat Pandora Papers Vladimir Putin vizat indirect de dezvaluiri
Rusia cere represalii împotriva organizației care a publicat Pandora Papers. Putin, vizat indirect de dezvăluiri Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Politicienii și liderii ale căror relații secrete sunt dezvăluite în Pandora Papers se confruntă cu critici și din ce în ce mai mulți ochi ațintiți asupra lor.

Dacă tot mai multe guverne din întreaga lume angajează investigații, reacțiile care vin din Rusia se îndreaptă în direcția opusă.

ADVERTISEMENT

Mai multe state și organizații internaționale cer investigații suplimentare după apariția Pandora Papers

De duminică, de când Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și alți parteneri mass-media au început să lanseze primele relatări, agenții de aplicare a legii sau lideri din India, Spania, Pakistan, Irlanda, Mexic, Germania, Pakistan, Bulgaria, Australia, Brazilia, Sri Lanka, Paraguay și Panama a promis să ia măsuri.

Pandora Papers este cea mai mare scurgere de date din paradisurile fiscale și cea mai mare colaborare jurnalistică. Ancheta dezvăluie tranzacțiile secrete și activele ascunse a peste 330 de politicieni și oficiali publici de nivel înalt din peste 90 de țări și teritorii, inclusiv 35 de lideri de țară.

ADVERTISEMENT

Rusia cere represalii împotriva ICIJ. Vladimir Putin, vizat indirect de dezvăluiri

Un activist media pro-Kremlin a anunțat că solicită în mod oficial ca ICIJ să fie desemnată o organizație „indezirabilă” în Rusia, măsură care ar împiedica efectiv grupurile ruse să participe la colaborările ICIJ.

Dacă o astfel de mișcare ar avea succes, ar deveni o infracțiune să lucrezi cu ICIJ în Rusia și ar fi ilegal să distribui chiar și linkuri către site-ul ICIJ. Reacția a urmat publicării de către ICIJ și a partenerilor săi a implicării unor figuri-cheie din cercul de apropiați al președintelui rus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Putin nu este numit direct, dar este legat prin intermediul apropiaților de deținerea de bunuri secrete în Monaco, în special o casă pe malul apei achiziționată de o rusoaică despre care se spune că ar fi avut un copil cu liderul rus.

Scurgerea de date arată că proprietatea din Monaco, în valoare de 4 milioane de dolari, a fost cumpărată printr-o companie offshore spre sfârșitul anului 2003 pentru femeie – originară din orașul natal al lui Putin, Sankt Petersburg – despre care anterior s-a raportat că ar fi avut o relație cu Putin.

ADVERTISEMENT

Publicația rusă de investigații Proekt a raportat în noiembrie anul trecut că femeia, Svetlana Krivonogikh, a lucrat la un moment dat ca agent de curățenie și este mama copilului lui Putin. Achiziția proprietății s-a finalizat la scurt timp după ce Krivonogikh a dat naștere, au arătat scurgerile.

Consorțiul media a declarat că Krivonogikh nu a răspuns la solicitările de comentarii. Proekt a descris-o anul trecut pe Krivonogikh ca pe o milionară evazivă care trăiește în fosta capitală imperială a Rusiei și care primește cadouri scumpe de la persoane conectate cu Kremlinul.

Analiza de recunoaștere facială a fotografiilor obținute de reporterii lor a arătat că fiica lui Krivonogikh seamănă izbitor cu Putin.

Proekt a fost declarată la începutul acestui an drept „organizație indezirabilă” de către autorități, ca parte a unei represiuni mai largi asupra vocilor care nu sunt de acord, interzicându-i activitatea în Rusia sub amenințarea cu închisoarea.

Pandora Papers au dezvăluit, de asemenea, că șeful unei rețele de televiziune de stat, Konstantin Ernst – care a supravegheat ceremoniile de deschidere și de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014 – a primit o participație la un acord de proprietate de la Moscova, de miliarde de dolari.

Ernst, a obținut o reducere pentru cumpărarea și dezvoltarea cinematografelor din epoca sovietică și a proprietăților înconjurătoare din Moscova. Ernst a declarat organizației că afacerea nu era secretă și a refuzat sugestii că i s-ar fi acordat un tratament special.

Politicienii care apar în Pandora Papers, în defensivă

Președintele chilian Sebastián Piñera, unul dintre cei trei șefi de stat din America Latină, care au legătură cu Pandora Papers, a ținut luni o conferință de presă la palatul său prezidențial pentru a aborda raportarea unui acord de afaceri controversat expus în urma anchetei. El a negat conflictele de interese și a spus că informațiile sunt deja publice.

În Malaezia, liderul opoziției, Anwar Ibrahim, a depus luni o moțiune de urgență la camera inferioară a parlamentului, solicitând Camerei să dezbată dezvăluirile Pandora Papers, care includ detalii despre activele financiare offshore și asociații de afaceri ai fostului ministru de finanțe Daim Zainuddin.

Într-o declarație, președintele kenyan Uhuru Kenyatta a declarat că va aborda dezvăluirile Pandora Papers după ce se va întoarce dintr-o vizită în străinătate.

„Aceste rapoarte vor contribui mult la îmbunătățirea transparenței financiare și a deschiderii de care avem nevoie în Kenya și în întreaga lume”, a spus Kenyatta, citat de ICIJ. Kenyatta și familia sa nu au răspuns la mai mult de o duzină de e-mailuri, apeluri telefonice și mesaje WhatsApp înainte de publicarea anchetei Pandora Papers, care a dezvăluit extinse exploatații offshore ale familiei sale.

În Paraguay, fostul președinte Horacio Cartes și-a modificat declarațiile de avere pentru a adăuga o companie offshore pe care o deținea, dar nu a declarat-o în timpul președinției sale în urma întrebărilor adresate de partenerii ICIJ, ABC Color.

Mai multe state anunță anchete

Printre numeroșii oficiali care au comentat dezvăluirile se numără președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a condamnat practicile expuse în documentele Pandora și a spus că UE trebuie să facă mai mult pentru a combate evaziunea fiscală și planificarea fiscală agresivă.

Vorbind la un eveniment de luni în Finlanda, von der Leyen a spus că „evaziunea fiscală și planificarea fiscală agresivă sunt complet inacceptabile. Avem în Uniunea Europeană unele dintre cele mai înalte standarde de transparență fiscală din lume, dar, din moment ce vedem că nu este suficient, este nevoie de mai multă muncă”, a spus ea.

În Germania, ministrul finanțelor din Hessen, statul care a analizat anterior documentele Panama Papers, a declarat că echipa sa este pregătită să examineze dosarele Pandora Papers. „Dacă documentele Pandora conțin dovezi ale infracțiunilor fiscale, le vom urmări în mod consecvent”, a declarat ministrul de finanțe al statului, Michael Boddenberg.

Secretarul de presă al președintelui SUA, Joe Biden, a declarat reporterilor că administrația de la Casa Albă a citit rapoartele Pandora Papers și că președintele se angajează să intensifice lupta SUA împotriva criminalității financiare.

Tot luni, ministerul de finanțe al Indiei a anunțat că va investiga numele indiene expuse în scurgerea de informații și va lua „măsurile adecvate”. De asemenea, a spus că, începând cu luna trecută, autoritățile indiene au identificat 2,7 miliarde de dolari în active nedivulgate în urma investigațiilor ICIJ Panama Papers și Paradise Papers.

Ministerul a spus că „scurgerile care apar în mass-media sub numele de ‘Pandora Papers’ vor fi monitorizate” de către un grup de lucru cu mai multe agenții care include unitatea de informații financiare din țară, care monitorizează infracțiunile financiare.

La câteva ore după publicarea Pandora Papers, autoritățile financiare olandeze au declarat că vor examina concluziile Pandora Papers „pentru a evalua consecințele fiscale pentru părțile cu sediul în Olanda”, potrivit unui comunicat de pres[. Parlamentarii olandezi de opoziție l-au îndemnat pe ministrul de finanțe Wopke Hoekstra să răspundă la întrebările legate de relațiile sale offshore expuse de publicațiile Trouw, FD și Investico.

„Desigur, nu este o surpriză faptul că elita funcționează astfel”, a spus Lilian Marijnissen, un politician al Partidului Socialist Olandez. “Dar faptul că ministrul finanțelor gestionează problema în acest fel te face să te gândești la cât de credibil poate fi acest ministru în abordarea evaziunii fiscale.”

Vicepremierul irlandez a declarat că guvernul va închide orice lacune în legislația fiscală sau a societăților care permit oamenilor sau companiilor să utilizeze țara ca paradis fiscal.

Irlanda a fost unul dintre cele mai importante paradisuri fiscale din lume pentru companiile multinaționale. “Se pare că unele dintre aranjamentele care pot fi direcționate către Irlanda sunt foarte dubioase”, a declarat luni vicepremierul irlandez Leo Varadkar. „Cu siguranță nu vrem să facem parte din niciun lanț pe care oamenii îl folosesc pentru a-și ascunde activele. Nu există nimic în asta pentru noi, nu vrem nicio parte din asta.”

Vicepremierul muntenegrean Dritan Abazovic a declarat că poliția este pregătită să efectueze o anchetă asupra presupuselor activități ilegale ale președintelui muntenegrean Milo Djukanovic și ale fiului său, Blazo. Primul ministru Zdravko Krivokapic a postat pe Twitter că îi cheamă pe procurori să reacționeze și să pună la îndoială concluziile asupra lui Djunakovic.

ADVERTISEMENT