News

Rusia critică dur NATO pentru prezența din Marea Neagră. Kremlinul se teme de o intervenție în Ucraina

Kremlinul se teme că NATO vizează o intervenție militară în Ucraina, zonă separatistă aflată în război și locuită de mulți ruși. Drept argument aduc prezența Alianței în Marea Neagră
09.11.2021 | 17:54
Rusia critica dur NATO pentru prezenta din Marea Neagra Kremlinul se teme de o interventie in Ucraina
ADVERTISEMENT

Ministerul rus al Apărării se teme că NATO plănuiește o intervenție militară în Ucraina. Iar un general rus a arătat și motivele iritării Kremlinului: Moscova se teme că Alianța Nord-Atlantică vrea să trimită forțe armate în regiunea separatistă Donbass. Și asta în condițiile în care regimul lui Vladimir Putin îi susține pe separatiștii pro-ruși din sud-estul Ucrainei.

Ministerul Apărării de la Moscova: Prezența SUA în Marea Neagră este un ”factor destabilizator”

Ministerul rus al Apărării a criticat marți SUA pentru „crearea unei forțe militare multinaționale în Marea Neagră”, în largul coastelor Rusiei.

ADVERTISEMENT

„Sunt acțiuni neplanificate ale forțelor SUA care creează un grup multinațional de forțe armate în vecinătatea frontierelor rusești”, a susținut într-o declarație oficială generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării.

În plus, un alt scop al sporirii unei prezențe militare a statelor NATO în Marea Neagră ar fi ”controlul militar al teritoriului Ucrainei”, a completat el.

ADVERTISEMENT

Konașenkov a reclamat existența în porturile georgiene a navei USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a șasea americane, a distrugătorului USS Porter, ce a intrat în Marea Neagră spre sfârșitul lunii octombrie, și a vasului petrolier John Lenthall.

Generalul rus spune că NATO plănuiește o „soluție militară” în Donbass

Totodată, generalul rus a mai afirmat că la aceste manevre ale aliaților sunt implicate efective din Turcia, Ucraina, Bulgaria, Georgia și România.

ADVERTISEMENT

Generalul rus precizează că este ”evident” faptul că aceste mișcări militare ale NATO vizează cercetarea terenului pentru un eventual „teatru de operațiuni în cazul în care Kievul pregătește o soluție militară în sud-estul” Ucrainei, o aluzie la regiunea separatistă Donbass.

De asemenea, Konașenkov a menționat zborurile bombardierelor strategice B-1B ale SUA, care au trecut la mai puțin de 100 de kilometri de frontiera cu Federația Rusă.

ADVERTISEMENT

De curând, Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat că este posibilă ”orice provocare” din partea NATO.

El consideră că există o conexiune între exercițiile NATO și tentativele de a pune la încercare sistemele de apărare ale Rusiei care se află în perimetrul Mării Negre.

Generalul rus a mai menționat că în această zonă se vor efectua și antrenamente militare din partea flotei ruse.

 

ADVERTISEMENT