News

Rusia, declarată stat sponsor al terorismului în Parlamentul European. Ce consecințe are decizia

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care a declarat Rusia, cu o majoritate covârșitoare, drept ”stat sponsor al terorismului”.
23.11.2022 | 13:55
Rusia declarata stat sponsor al terorismului in Parlamentul European Ce consecinte are decizia
Rusia, declarată stat terorist. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Parlamentul a decis să adopte acestă rezoluție cu o majoritate covârșitoare de voturi, 494 pentru și 58 împotrivă.

Rusia, declarată stat sponsor al terorismului

Dezbaterile asupra acestei rezoluții au avut loc încă din luna octombrie, însă efectele ”concrete” ale declarației sunt limitate.

ADVERTISEMENT

Așa cum RFI.ro subliniază, eurodeputații vor prin acest demers să pregătească terenul pentru ca Vladimir Putin și guvernul său să fie trași la răspundere pentru crime împotriva umanității, în fața unui tribunal internațional.

Potrivit definiției terorismului, în viziunea Consiliului UE, acesta e un cumul de ”infracțiuni penale comise cu scopul de a intimida grav o populație și de a destabiliza sau distruge grav structurile politice, constituționale, economice sau social fundamentale ale unei țări”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, așa cum comisarul pentru Afaceri Interne Ylva Johannsson remarca în 18 octombrie 2022, în UE nu există momentan un cadru legal pentru a desemna o țară terță drept stat sponsor al terorismului.

Ar exista o lege adoptată în 2001, după atacurile de la 11 septembrie, prin care UE poate desemna persoane, grupuri sau entități drept ”teroriste”, însă nu și state.

ADVERTISEMENT

În momentul în care un stat precum Rusia e desemnat drept ”terorist”, asta implică înghețarea tuturor activelor și blocarea totală a fondurilor și resurselor economice pentru această țară. Grupări precum ISIS, Al Qaeda sau talibanii afgani au fost sancționați deja în acest mod de majoritatea țărilor europene.

Așadar, UE urmează să confiște fondurile rusești înghețate, pentru ca acestea să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei. În SUA, partenerul din NATO al Uniunii Europene, sunt deja considerate state teroriste Siria, Iranul, Coreea de Nord și Cuba.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de europeni, americanii s-au arătat reticenți în a declara Rusia drept stat sponsor al terorismului, pentru a nu escalada situația existentă.

Ucraina e singurul stat care a cerut vocal, de nenumărate ori, ca Rusia să fie considerat stat terorist și Vladimir Putin să fie pedepsit în consecință.

ADVERTISEMENT