Donald Trump se declarase ”enervat” zilele trecute de modul în care Vladimir Putin se pare că trage de timp și, în realitate, nu prea e interesat de a face pace. De altfel, acest lucru a fost subliniat și de Volodimir Zelenski, cel care a anunțat că tot ce vrea Putin e să obțină un răgaz care să-i permită să pornească o nouă ofensivă.
Potrivit lui Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe Serghei Lavrov și apropiat al lui Vladimir Putin, Rusia nu va accepta propunerile de pace în forma lor actuală pentru acă acestea nu ”abordează problemele pe care Moscova le consideră ca fiind cauza conflictului”.
Analiștii politici au dezbătut pe larg acest subiect și au ajuns la concluzia că Rusia și-ar dori, printre altele, ca Ucraina să nu facă parte niciodată din NATO, poate nici din Uniunea Europeană. Mai mult, ar fi de dorit ca Ucraina să fie condusă de un regim prieten celui de la Moscova, în timp ce armata acestei țări să fie ca și inexistentă prin constituție.
Desigur, există și voci care anunță că Vladimir Putin visează să refacă un mare imperiu rus și să pornească la război contra țărilor din Uniunea Europeană, însă momentan sunt puține dovezi care să susțină categoric acest scenariu. Cert e că, așa cum anunță presa din SUA, Donald Trump este nerăbdător să facă pace pentru a se lăuda cu acest lucru, iar orice zi de întârziere îi provoacă frustrări liderului republican.
Ar fi existat inclusiv un moment în care Trump, la nervi, ar fi anunțat că vrea să impună noi sancțiuni Rusiei, pentru că nu îl vede decis pe Vladimir Putin să facă pace. ”Luăm foarte în serios modelele şi soluţiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a declarat Riabkov.
”Din câte putem vedea, în ele nu există astăzi niciun fel de abordare a principalei noastre cereri, şi anume rezolvarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict. Este complet absentă, iar acest lucru trebuie depăşit”, a completat Riabkov. O problemă intens dezbătută e ipotetica cedare de teritorii de către Ucraina.
Astfel, nu doar că Rusia ar avea pretenții să rămână cu tot ce a cucerit pe câmpul de luptă, dar și-ar dori chiar să se extindă până la Harkov sau Odesa, lucru de neconceput pentru ucraineni. ”Subiectul este foarte complex. Substanţa pe care o discutăm, legată de reglementarea ucraineană, este foarte complexă. Acest lucru necesită o mulţime de eforturi suplimentare”, a explicat și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.