News

Rusia, dispusă să reia aprovizionarea Europei cu gaze prin Nord Stream 2. Putin: ”Dacă doresc, pot deschide robinetul”

Într-o declarație făcută miercuri, la un forum energetic de la Moscova, Vladimir Putin a spus că Rusia e dispusă să reia aprovizionarea cu gaze spre UE prin Nord Stream 2.
12.10.2022 | 15:25
Rusia dispusa sa reia aprovizionarea Europei cu gaze prin Nord Stream 2 Putin Daca doresc pot deschide robinetul
Vladimir Putin anunță că Rusia e dispusă să reia aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 2. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a participat, miercuri, la un forum energetic găzduit de Moscova. Acesta a vorbit despre mai multe teme arzătoare aflate pe agenda internațională.

Vladimir Putin anunță că Rusia e dispusă să reia aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream 2: ”Mingea e în terenul UE”

Liderul de la Kremlin a abordat și tema gazelor. În condițiile în care conducta Nord Stream 1 are avarii majore, care necesită o perioadă îndelungată de remediere, Putin a venit cu o propunere pentru Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Președintele rus a spus că țara sa este gata să înceapă furnizarea de gaze spre Europa, dar prin Nord Stream 2, pe sub Marea Baltică.

Acest gazoduct, avariat parțial în seria de explozii care a afectat și Nord Stream 1, este încă funcțional, potrivit lui Putin.

ADVERTISEMENT

Rusia este pregătită să înceapă astfel de livrări de gaze către Uniunea Europeană. Mingea este în terenul UE. Dacă doresc, pot deschide robinetul”, a spus liderul de la Moscova, miercuri, conform The Guardian.

Conducta funcțională Nord Stream 2 are o capacitate anuală de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Putin, despre exploziile de la Nord Stream: ”Act de terorism internațional”

Până să vină cu oferta de gaze pentru UE, Vladimir Putin s-a referit și la exploziile din urmă cu câteva săptămâni de la gazoductul Nord Stream.

ADVERTISEMENT

Tot la sesiunea plenară a forumului internațional Săptămâna Energiei Ruse, liderul de la Kremlin a acuzat Vestul de terorism internațional.

”Fără îndoială că a fost un act de terorism internațional, cu scopul de a submina securitatea energetică a unui întreg continent.

ADVERTISEMENT

Calculul din spatele lui a fost destul de cinic, pentru a bloca și distruge sursele ieftine de energie și a priva milioane de oameni și consumatori industriali de gaze, căldură, energie și alte resurse”, a spus Putin.

În cadrul aceluiași eveniment, liderul de la Kremlin a continuat să acuze serviciile speciale ucrainene de un ”atac terorist” împotriva podului Kerci care leagă Rusia de Crimeea.

ADVERTISEMENT