News

Rusia e pregătită de a doua mare ofensivă: ”Va fi pe uscat, pe mare și în aer!”

Autoritățile de la Kiev transmit că ofensiva Rusiei, care e iminentă, va fi mult mai impresionantă ca cea de la invadarea Ucrainei în februarie 2022.
01.02.2023 | 15:27
Rusia e pregatita de a doua mare ofensiva Va fi pe uscat pe mare si in aer
Parașutiști ruși, pozând pentru propagandă. Foto: RBTH.com
ADVERTISEMENT

Primul anunț a fost făcut de ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, în urmă cu câteva zile. Specialiștii au transmis că e o chestiune de zile până când rușii vor arunca din nou în luptă tot ce au, însă cel mai probabil așteaptă ca terenul să le permită avansul.

Rusia se pregătește de o nouă ofensivă

Între timp, Oleksii Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională, a transmis că această ofensivă va fi pe uscat, pe mare și în aer.

ADVERTISEMENT

“Rusia se pregătește pentru o escaladare maximă. Adună tot ce este posibil, face exerciții și antrenamente. În ceea ce privește o ofensivă din diferite direcții, pot spune că, deocamdată, nu excludem niciun scenariu în următoarele două-trei săptămâni”, a transmis oficialul american pentru Sky News.

Cu toate că ”s-a făcut de râs” în primele luni de război, conform unor analiști militari, Rusia ar fi învățat din greșeli și a pregătit în detaliu o nouă ofensivă, de data aceasta inclusiv pe mare, menită să asigure victoria finală.

ADVERTISEMENT

”Principalele lupte urmează să aibă loc și se vor întâmpla în acest an, în decurs de două-trei luni”, a transmis Danilov. Același lucru l-a transmis și Natalia Humeniuk, șefa Centrului de presă din cadrul Comandamentului forțelor ucrainene care activează în sudul țării.

Deși e greu de anticipat care va fi exact planul Rusiei, specialiștii iau în considerare un atac dinspre Belarus, precum și noi atacuri din zona Donbas. O surpriză ar putea să o reprezinte un desant maritim, o debarcare după modelul celei din Normandia în 6 iunie 1944.

ADVERTISEMENT

“Ofensiva va fi nu doar pe uscat, ci și pe mare și în aer. Serviciile de informații ucrainene au detectat schimbări în activitatea forțelor navale rusești din Marea Neagră, inclusiv în ceea ce privește vasele echipate cu lansatoare de rachete”, a transmis Humeniuk la televiziunea națională.

Forțele rusești ar urma să încerce să cucerească Odesa prin acest desant, după care ar face joncțiunea cu trupele din Transnistria și ar putea ataca inclusiv Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

În Belarus, țară care spune că nu vrea să intervină militar în Ucraina, forțele comune ale rușilor și ale armatei Belarusului fac exerciții militare tot mai ample în ultimele săptămâni, semn că și de aici s-ar putea lansa o ofensivă care să ajungă până la Kiev.

ADVERTISEMENT