ADVERTISEMENT
News

Rusia este acuzată de Olanda că i-ar fi hărțuit o fregată. Noi tensiuni în Marea Neagră

O fregată olandeză a fost șicanată de avioane de vânătoare rusești în Marea Neagră.
Autor: Anca Flondor | 30.06.2021 | 19:36
Rusia este acuzată de Olanda că i-ar fi hărțuit o fregată. Noi tensiuni în Marea Neagră
Rusia este acuzată de Olanda că i-ar fi hărțuit o fregată. Noi tensiuni în Marea Neagră. Sursa foto: Twitter

Incidentul a avut loc săptămâna trecută, pe 24 iunie. Ministrul olandez al Apărării a declarat că mai multe avioane de vânătoare rusești au șicanat o fregată a Țărilor de Jos. Acesta spune că s-au simulat mai multe atacuri și i-au bruiat și canalele de comunicare.

ADVERTISEMENT

Olandezii au spus că gestul Rusiei este unul iresponsabil. Fregata participa la o acțiune organizată de SUA și Ucraina.

Rusia este acuzată de Olanda că i-ar fi hărțuit o fregată

Ank Bijleveld-Schouten, ministrul olandez a spus că fregata Evertsen a fost hărțuită aproape cinci ore. Olandezii navigau alături de un grup naval britanic. După întâmplarea din 24 iunie, autoritățile olandeze au transmis că: “acțiunile sunt contrare dreptului de liberă utilizare a mării. Acțiunea Rusiei este iresponsabilă”.

ADVERTISEMENT

Olanda vrea să discute acum cu Rusia la nivel diplomatic despre acest incident.

“Avioanele militare ale Rusiei au efectuat joi manevre periculoase în Marea Neagră, în apropierea fregatei Evertsen. Aeronava a zburat în mod repetat periculos de jos și aproape de navă, efectuând atacuri simulate. În timpul acestor hărțuiri, HNLMS Evertsen se afla în apele internaționale”, a transmis pe Twitter Ministerul Apărării din Olanda.

ADVERTISEMENT

Al doilea incident în doar câteva zile

La începutul săptămânii trecute a mai avut loc un incident. Forțele armate rusești au tras salve de avertisment înspre distrugătorul britanic HMS Defender. Britanicii au fost acuzați că ar fi în apele sale teritoriale rusești din largul Capului Fiolent aflat în apropierea Sevastopolului.

“Noi nu recunoaștem anexarea Crimeii, a fost ilegală; acestea sunt apele ucrainene și a fost absolut corect de a le utiliza pentru a merge din punctul A în punctul B”, a spus premierul Boris Johnson.

ADVERTISEMENT

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin este pregătit să ia orice măsură pentru a proteja Rusia.

“Rușii ar trebui să știe un lucru: președintele nostru este întotdeauna gata să facă totul pentru a ne proteja țara, dacă este necesar”,  spus Dmitri Peskov,

ADVERTISEMENT

Acesta a vorbit și despre incidentul cu distrugătorul britanic HMS Defender. “Aceasta a fost o provocare planificată și deliberată”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

După ce nava britanică a intrat în apele teritoriale rusești. ministerul Apărării de la Moscova a declarat că acțiunile echipajului au fost o încălcare grosolană a Convenției ONU privind dreptul mării.

ADVERTISEMENT
Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!