News

”Rusia este speriată de succesul Ucrainei”. Reacțiile analiștilor din presa internațională după anunțul lui Putin

Analiștii din presa internațională au încercat să decripteze discursul lui Vladimir Putin care a anunțat mobilizarea parțială a rezerviștilor
21.09.2022 | 18:06
Rusia este speriata de succesul Ucrainei Reactiile analistilor din presa internationala dupa anuntul lui Putin
Analiștii principalelor publicații străine au reacționat la discursul lui Vladimir Putin Foto: hepta, Reuters, președinția Rusiei, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anunțul de miercuri al președintelui rus Vladimir Putin cu privire la o mobilizare parțială pare să contrazică afirmația sa de la începutul acestui an că nu vor mai fi convocați rezerviști pentru a lupta în cadrul invaziei ruse din Ucraina.

Reacțiile analiștilor din presa internațională după anunțul lui Putin

Putin a declarat că „mobilizarea parțială” se va aplica „doar acelor cetățeni care se află în rezervă și, mai ales, celor care au servit în forțele armate, au anumite specialități militare și experiență relevantă”.

ADVERTISEMENT

CNN amintește că, în timpul unui discurs televizat din martie, Putin a spus că „nu va fi nicio convocare suplimentară a rezerviștilor”.

La începutul  lunii martie, Ministerul rus al Apărării a confirmat că recruții ruși au fost implicați în invazia Ucrainei și că unii au fost luați prizonieri de forțele ucrainene, la doar o zi după ce președintele Vladimir Putin a insistat că aceștia nu fac parte din asalt.

ADVERTISEMENT

Cu o zi mai devreme, într-un discurs de Ziua Internațională a Femeii, Putin le-a asigurat pe mamele și soțiile soldaților că recruții ruși nu iau parte la invazia din Ucraina, pe care el a numit-o „operație militară specială”.

Președintele Rusiei a declarat că în invazie a fost implicat doar „personal militar profesionist”. „Și nu va exista nicio convocare suplimentară a rezerviștilor”, a mai spus el atunci.

ADVERTISEMENT

Putin dă vina pe Occident în timp ce se angajează să apere teritoriul Rusiei

”Până astăzi, Kremlinul a susținut că „operațiunea sa militară specială” din Ucraina decurge conform planului. Nu mai este cazul. Anunțând o ‘mobilizare parțială’ a rezerviștilor militari, Vladimir Putin a recunoscut că Rusia are nevoie de mai mulți soldați pe câmpul de luptă”, scrie editorul BBC Rusia, Steve Rosenberg.

Nicio urmă de regret pentru decizia de acum șapte luni de a invada Ucraina din partea președintelui rus. Liderul de la Kremlin a dat vina pe Occident pentru toate dificultățile Rusiei, pe care l-a acuzat că dorește „dezintegrarea Rusiei”.

ADVERTISEMENT

Mobilizarea parțială va avea un efect imediat redus

Paul Adams, corespondent diplomatic al BBC, susține că este nevoie de luni pentru a mobiliza, echipa și organiza noi forțe de luptă, chiar dacă cei chemați au experiență militară anterioară.

Dacă Rusia nu începe să arunce noile forțe în luptă fragmentat, atunci ele nu vor fi implicate în luptă până în primăvara viitoare. Și având în vedere pierderile materiale catastrofale ale Rusiei, Moscova s-ar putea chinui să ofere noilor unități echipamentul de care au nevoie pentru a lupta eficient.

Devine din ce în ce mai dificil pentru Kremlin să organizeze și să echipeze forțele pe care le au deja în luptă, să nu mai vorbim de altele noi. Și cum rămâne cu trupele care luptă deja în Ucraina? Se pare că moralul era deja scăzut. Acum, unii vor afla că li se prelungesc contractele când se profilează perspectiva unei ierni lungi și grele.

Mobilizarea parțială nu va rezolva lipsa de trupe ruse

Luke Harding, corespondent străin la Guardian, spune că o mobilizare parțială nu va rezolva lipsa de trupe rusești pe câmpul de luptă și ar putea fi „profund nepopulară”.

„În același timp, așteptăm o lovitură de stat pentru oligarhi, generali sau oficiali de la Kremlin pentru a-l înlătura pe Vladimir Putin. Cred că, din păcate, asta nu se va întâmpla”, susține el.

Harding mai spune că discursul lui Putin a fost „lista de acuzații obișnuită”. „Este ciudat că după șase luni de la acest conflict, Vladimir Putin încă trăiește într-o realitate paralelă în care Rusia nu a invadat Ucraina, dar Ucraina a amenințat Rusia.”

Rusia este speriată de succesul Ucrainei

Chiar înainte de discursul sfidător și combativ al președintelui Putin, războiul din Ucraina intra într-o fază periculoasă, scrie corespondentul de securitate al BBC News, Frank Gardner.

Succesul brusc al Ucrainei de a recâștiga peste 2.500 de kilometri pătrați de teritoriu în jurul Harkivului a alarmat Moscova și a accelerat planurile separatiștilor susținuți de ruși din Donbas de a organiza referendumuri pentru a deveni parte a Rusiei.

Denunțate deja ca fictive, acestea ar duce, probabil, la declararea de către Moscova a întregii regiuni Donbas din Ucraina, precum și Zaporojie și Herson, parte a Rusiei suverane.

”Poate că restul lumii nu va recunoaște acest lucru, dar pentru Moscova asta nu contează. Pentru Kremlin, aceasta va însemna că Ucraina nu mai luptă pentru a-și elibera propriul teritoriu, în schimb – în ochii lui Putin – sunt invadatori, care folosesc arme furnizate de NATO pentru a amenința Rusia.

Toate acestea pot alimenta narațiunea lui Putin că acum sunt necesare măsuri extreme pentru a apăra patria rusă de o cabală diabolică a Ucrainei și a susținătorilor ei occidentali. Convocarea a 300.000 de rezerviști prost pregătiți este puțin probabil să fie singura măsură la care recurge, pentru a-și salva invazia greșită a Ucrainei dintr-o înfrângere umilitoare”, mai scrie acesta.

Un lider din ce în ce mai rupt de realitate

Putin, care este la putere de mai bine de două decenii și este din ce în ce mai deconectat de realitate într-o țară guvernată de aparatul ei de securitate, crede că poate decide soarta războiului adunând din ce în ce mai multe cizme la sol, fără să țină cont de lipsa pregătirii, calitatea scăzută a armelor rusești și neajunsurile acestora și nici nu consideră ca o variabilă lipsa motivației de a lupta în țara vecină împotriva celor care își apără casa și sunt dispuși să lupte cu tot ce au la îndemână, inclusiv cu ajutor occidental, scrie pentru El Pais Maria R. Sahuquillo.

Cu ani în urmă, mai ales iarna, moscoviții râdeau la o glumă conform căreia nu există decât trei căi de ieșire din depresie: Vnukovo, Domodedovo și Sheremetevo (aeroporturile capitalei). În această miercuri, în rețele, s-a subliniat că modalitatea de a scăpa de recrutare este vârsta, problemele de sănătate sau a avea o pedeapsă cu închisoarea.

Cu granițele terestre ale țărilor baltice închise pentru majoritatea rușilor și anularea a numeroase vize europene, posibilitățile de a scăpa de această mobilizare prin părăsirea țării sunt complicate: zborurile către puținele țări la care încă se poate ajunge direct din Rusia sunt practic pline sau la prețuri prohibitive.

Șeful Kremlinului a agitat încă o dată amenințarea nucleară împotriva Occidentului cu cuvinte care par luate dintr-un alt secol și a spus că va folosi „toate măsurile disponibile” împotriva unui Occident care „dorește să distrugă Rusia”, inclusiv mijloace nucleare.

Cuvintele lui Putin ar putea fi considerate dure, dar războiul pe scară largă a arătat că deciziile liderului rus nu pot fi citite cu modele raționale. Mulți analiști credeau că o invazie la scară largă este imposibilă deoarece numărul de trupe mobilizate iarna nu va putea cuceri întreaga țară, iar armamentul lor nu era suficient de sofisticat.

Pe 24 februarie, Putin a ordonat atacarea Ucrainei pe trei flancuri și pe uscat, pe mare și pe aer.

În fața oglinzii negre a înfrângerii

Dacă cineva a avut îndoieli cu privire la înfrângerile militare, dar mai ales politice, pe care Putin le suferă, discursul său de această dimineață este dovada supremă. Poziția lui trebuie să fie foarte precară pentru cineva care, până acum câteva luni, se întreținea cu elita politică mondială ca un conducător care trebuia să aibă un simț minim al responsabilității, să mânuiască cu atâta ușurință armele nucleare, scrie, pentru El Pais, Lluís Bassets.

În acest moment, președintele rus seamănă mai mult cu Kim Jong-il sau cu Ayatollahul Khamenei decât cu semenii săi mai mult sau mai puțin autocrați Xi Jinping, Narendra Modi și Erdogan, care i-au criticat mai mult sau mai puțin crunt războiul și acum îi vor asculta îngroziți bravada despre folosirea bombei atomice în cazul în care nu a obținut „o victorie iminentă”, așa cum susținuse cu o zi înainte Margarita Simonian, directorul Russia Today.

Din punct de vedere politic, Putin a pierdut acest război, susține el. A pierdut-o în primul tur, când a vrut să răstoarne guvernul democratic dintr-o lovitură, în speranța că comunitatea internațională se va conforma așa cum a făcut-o în 2014, când Crimeea a fost anexată.

Acum o pierde militar și în mare măsură: odată cu contraofensiva ucraineană războiul a ajuns deja la granița cu Rusia și încă nu este clar unde îl vor putea opri trupele sale demoralizate. Pe lângă pierderea de material de război în cantități mari și predarea unor unități întregi, există practici barbare, tipice armatelor mercenare și forțate, în acest caz recrutate în mare parte din închisori, care sunt descoperite pe măsură ce soldații lui Putin se retrag.

Atacurile asupra țintelor pur civile, fără nicio valoare militară, precum rezervoarele de apă sau mlaștinile cu care Rusia a răspuns avansurilor ucrainene, subliniază caracterul terorist, doar răzbunător și disperat, al nedemnilor comandanți militari ruși, concluzionează Bassets.

Încolțit în Ucraina, Vladimir Putin atacă, cu repercusiuni uriașe

În câteva ore, președintele Rusiei a trecut de la conciliator la combativ, iar miza nu ar putea fi mai mare, spune Kim Sengupta pentru The Independent.

Săptămâna trecută, evoluții importante au indicat speranțe plăpânde de pace în Ucraina. Vladimir Putin a recunoscut că Xi Jinping și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la război, iar Narendra Modi l-a criticat public pe liderul rus pentru invazia sa.

Marți, Recep Tayyip Erdogan a declarat că Putin caută să pună capăt conflictului și un „pas semnificativ” se așteaptă la orizont pentru a realiza acest lucru.

Douăzeci și patru de ore mai târziu, Putin a ordonat o mobilizare parțială a rezerviștilore pentru „operațiunea sa militară specială”, iar ministrul apărării Serghei Șoigu a adăugat că 300.000 de ruși cu experiență militară vor fi acum chemați la luptă.

Putin a folosit, de asemenea, una dintre cele mai incendiare exprimări de până acum de când și-a trimis trupele în Ucraina, fluturând perspectiva unor lovituri nucleare.  Putin și susținătorii săi dau vina pe Occident pentru introducerea amenințării nucleare asupra Ucrainei.

În vreme ce liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială, Moscova a declarat, de asemenea, că vor avea loc referendumuri la Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Acestea vor fi urmate, fără îndoială, de anexarea la Rusia.

Dar o parte dintre lupte se desfășoară acum în apropierea granițelor republicilor separatiste Lugansk și Donețk, care sunt controlate de Rusia de la războiul din 2014. Dar acum există o posibilitate reală ca ucrainenii nu numai să recupereze teritoriile ocupate de Rusia în 2014.

Acesta este tipul de umilire care ar fi de neconceput pentru Rusia. Putin a fost încolțit. El atacă, iar războiului din Ucraina s-a adăugat un alt nivel de incertitudine și pericol, cu repercusiuni pentru Europa și nu numai, concluzionează Sengupta.

ADVERTISEMENT