News

Rusia expulzează 10 angajați ai Ambasadei României la Moscova. MAE condamnă ”agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei”

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au informat vineri că 10 angajați ai Ambasadei României la Moscova au fost declarați personae non gratae în Federaţia Rusă
13.05.2022 | 16:10
Rusia expulzeaza 10 angajati ai Ambasadei Romaniei la Moscova MAE condamna agresiunea ilegala a Rusiei impotriva Ucrainei
Ministerul condus de Bogdan Aurescu (foto) a reacționat după anunțul Rusiei. Sursa foto: facebook.com/mae.romania
ADVERTISEMENT

În comunicatul MAE se arată că este o ”reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”.

MAE continuă să condamne ferm acțiunile Rusiei în Ucraina

Mai departe, ministerul condus de Bogdan Aurescu a transmis că România ”condamnă ferm agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Au fost menționate și crimele de război ale forțelor ruse pe frontul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

ADVERTISEMENT

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, transmitea MAE la 5 aprilie 2022.

Valeri Kuzmin a fost convocat la o discuție cu Iulian Fota

Reacția Federației Ruse vine la doua o zi după ce ambasadorul Rusiei la București a fost convocat de MAE pentru un articol ofensator. Este vorba despre Valeri Kuzmin, despre care MAE a subliniat că este cunoscut pentru retorica agresivă la adresa României.

ADVERTISEMENT

Convocarea acestuia nu a fost o premieră și a venit în contextul altor luări de poziție ale ambasadei Federației Ruse. Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, a discutat cu Valeri Kuzmin.

Ambasadorului rus i s-a atras atenție că este ”inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO”.

ADVERTISEMENT

 

Tags: