News

Rusia expulzează un diplomat român, adjunctul militar al Ambasadei României la Moscova. Reacția MAE

11.05.2021 | 19:49
Rusia expulzeaza un diplomat roman adjunctul militar al Ambasadei Romaniei la Moscova Reactia MAE
ADVERTISEMENT

Rusia a decis să expulzeze un diplomat român, ca răspuns la acțiunea similară a României de la sfârșitul lunii aprilie. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat informațiile.

Adjunctul militar al Ambasadei României la Moscova, ofițerul Alin Iliescu, este obligat să părăsească teritoriul Rusiei în decurs de 72 de ore.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia. Potrivit acestuia, diplomatul român a fost declarat persona non grata.

Rusia expulzează un diplomat român, adjunctul militar al Ambasadei României la Moscova. Reacția MAE

„Pe 11 mai, ambasadorul român Christian Istrate a fost invitat la Ministerul Rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, ataşat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persoana non grata”, se arată într-un comunicat al MAE rus.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții instituției au precizat că acest pas a fost făcut ca răspuns la actiunea similară a autorităților de la București. La data de 26 aprilie, adjunctului atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse la București a fost expulzat.

Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat informațiile. Autoritățile au subliniat că această acțiune a fost un răspuns al Rusiei cu privire la expulzarea de la București a diplomatului rus.

ADVERTISEMENT

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti”, se arată într-un comunicat, potrivit Adevărul.

„MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961,” au adăugat autoritățile.

ADVERTISEMENT

Diplomatul rus Alexey Grishaev a fost declarat persona non grata pe teritoriul țării noastre. Autoritățile române au anunțat că activitățile acestuia contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Potrivit unor surse guvernamentale, Grishaev ar fi fost acuzat de spionaj. Bărbatul ar fi încercat să obțină informații din domeniul militar, cu privire la interesele aliaților europeni și americani ai României și despre activitățile forțelor NATO.

La momentul respectiv, ambasadorul rus de la București a reacționat, spunând că decizia este una neprietenoasă: „această decizie este incontestabil una neprietenoasă și nu îmbunătățește relațiile internaționale dintre Rusia și România.”

Valery Kuzmin a mai adăugat și că Rusia își rezervă dreptul de a răspunde cu aceeași monedă: „în conformitate cu convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns”.

ADVERTISEMENT
Tags: