News

Rusia expulzează un diplomat român, adjunctul militar al Ambasadei României la Moscova. Reacția MAE

11.05.2021 | 19:49
Rusia expulzeaza un diplomat roman adjunctul militar al Ambasadei Romaniei la Moscova Reactia MAE
ADVERTISEMENT

Rusia a decis să expulzeze un diplomat român, ca răspuns la acțiunea similară a României de la sfârșitul lunii aprilie. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat informațiile.

Adjunctul militar al Ambasadei României la Moscova, ofițerul Alin Iliescu, este obligat să părăsească teritoriul Rusiei în decurs de 72 de ore.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia. Potrivit acestuia, diplomatul român a fost declarat persona non grata.

Rusia expulzează un diplomat român, adjunctul militar al Ambasadei României la Moscova. Reacția MAE

„Pe 11 mai, ambasadorul român Christian Istrate a fost invitat la Ministerul Rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă din partea ministerului prin care căpitanul G. Iliescu, ataşat adjunct al apărării la Ambasada României, este declarat persoana non grata”, se arată într-un comunicat al MAE rus.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții instituției au precizat că acest pas a fost făcut ca răspuns la actiunea similară a autorităților de la București. La data de 26 aprilie, adjunctului atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse la București a fost expulzat.

Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat informațiile. Autoritățile au subliniat că această acțiune a fost un răspuns al Rusiei cu privire la expulzarea de la București a diplomatului rus.

ADVERTISEMENT

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti”, se arată într-un comunicat, potrivit Adevărul.

„MAE reaminteşte că decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961,” au adăugat autoritățile.

ADVERTISEMENT

Diplomatul rus Alexey Grishaev a fost declarat persona non grata pe teritoriul țării noastre. Autoritățile române au anunțat că activitățile acestuia contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Potrivit unor surse guvernamentale, Grishaev ar fi fost acuzat de spionaj. Bărbatul ar fi încercat să obțină informații din domeniul militar, cu privire la interesele aliaților europeni și americani ai României și despre activitățile forțelor NATO.

La momentul respectiv, ambasadorul rus de la București a reacționat, spunând că decizia este una neprietenoasă: „această decizie este incontestabil una neprietenoasă și nu îmbunătățește relațiile internaționale dintre Rusia și România.”

Valery Kuzmin a mai adăugat și că Rusia își rezervă dreptul de a răspunde cu aceeași monedă: „în conformitate cu convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a lua măsuri relevante ca răspuns”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece...
O detectivă este plătită pentru a afla dacă femeile sunt înșelate: „Din zece bărbați, în medie, opt eșuează”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el...
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape 100 de peşteri
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Cât câștigă Denise Rifai. Vedeta, incomodată de Dani Oțil și Răzvan Simion
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut...
Câștigătorul Chefi la cuțite șterge pe jos cu foștii chefi. Ce i-au făcut acești în trecut. El critică și emisiunea MasterChef. ''Este un concurs pentru bucătari amatori''
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul...
Ucraina a cerut permisiunea să folosească arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1