Regimul condus de Vladimir Putin se confruntă cu cele mai dure sancțiuni orientate vreodată împotriva Federației Ruse. La unele dintre acestea, însă, liderul de la Kremlin a găsit propriile variante de răspuns, iar în anumite situații reușește chiar să împuște doi iepuri deodată.
O astfel de situație este reprezentată de accesul rușilor de rând la rețelele sociale occidentale. Vladimir Putin le-a interzis cetățenilor pe care îi conduce să mai folosească Instagram, Facebook sau Twitter. Kremlinul a mers chiar mai departe și a deschis un proces împotriva Meta, companie pe care ar urmări s-o catalogheze drept ”extremistă.”
Rușii au rămas fără acces la Instagram încă de la miezul nopții de duminică, asta ca urmare a deciziei Facebook de a permite utilizatorilor din anumite zone să folosească limbaj instigator la ură împotriva invadatorilor. Autoritatea de reglementare în domeniul comunicațiilor chiar i-a îndrumat pe oameni să își descarce fotografiile și videoclipurile și să facă tranziția către ”platformele competitive” ale Rusiei. ”Trebuie să asigurăm sănătatea mentală a cetățenilor noștri, mai ales a copiilor și adolescenților, protejându-i de insulte și hărțuiri online”, arăta Roskommandzor în mesajul trimis cetățenilor.
Meta, desigur, și-a apărat poziția referitoare la schimbările de politici, justificând că ar fi greșit să-i împiedice pe ucraineni ”să-și exprime furia și rezistența față de forțele militare invadatoare.”
Blocarea Instagram a fost doar cel mai recent episod de acest fel. Acum, 80 de milioane de ruși (mai bine de jumătate din populația țării) au rămas fără acces la rețeaua socială. Influencerii din țară sunt afectați de această decizie a statului, pentru că nu-și mai pot desfășura activitățile aducătoare de venituri.
Înainte, însă, Facebook și Twitter au fost blocate în Rusia. Acestea sunt inaccesibile publicului larg încă din data de 4 martie. Rețeaua socială a lui Mark Zuckerberg a fost interzisă în țara condusă de Vladimir Putin, după ce aceasta a luat măsuri împotriva presei de stat ruse, pentru a limita diseminarea de informații false.
Rusia a găsit și fundamentul legal prin care să poată deschide o acțiune în justiție împotriva Facebook, făcând referire la două articole, 208 și 205(1) din Codul Penal al Federației Ruse, care se referă la apelurile publice sau instigarea la activități extremiste și la asistarea în activități teroriste.
Rusia nu este prima țară din lume care încearcă să se izoleze digital de restul lumii. Făcând excepție de cazul Coreei de Nord, China este probabil cel mai important exemplu de țară care încearcă să impună o ”cortină de fier” asupra internetului, prin ”Marele Firewall”, compus din soluții tehnice, dar și din legi care să limiteze accesul chinezilor la informație străină. Aceste limite, însă, pot fi ocolite cu puțin efort și ceva cunoștințe, astfel că nu toți chinezii sunt, într-adevăr, rupți de realitatea din afara propriei țări.
Unii experți și activiști pentru drepturile digitale afirmă chiar că Vladimir Putin, fără să vrea, a dat naștere unui nou curent de educație digitală în rândul cetățenilor săi, care ar putea lucra împotriva sa în anii care vor urma.
Din ce în ce mai mulți ruși au descoperit tehnologia VPN (n.r. – rețea privată virtuală), dar și aplicațiile criptate de mesagerie, două unelte foarte bune pentru a rămâne informați și pentru a putea disemina, la rândul lor, noutăți, fără să se teamă de legile draconice ale regimului. Recent, ”fake news”-ul a fost incriminat de către Rusia cu pedepse dure, de până la 15 ani de închisoare.
În săptămână care a început pe 28 februarie, 2,7 milioane de ruși au descărcat cele mai populare cinci aplicații de tip VPN pentru iOS și Android. Creșterea este semnificativă, cifra obișnuită fiind de trei ori mai mică.
Echipa Proton, un VPN elvețian, spune că a înregistrat o creștere cu 1.000% a numărului rușilor care și-au făcut cont pe platformă începând cu luna martie.
Pentru că rușii au din ce în ce mai puține opțiuni clasice dacă vor să-și dea mesaje pe internet, Signal a devenit un serviciu foarte popular în ultimele săptămâni. Doar în ultima săptămână, aplicația a fost descărcată de 132.000 de ori, o creștere cu 28% față de săptămâna anterioară. Și cei de la Cloudfare, o companie de infrastructură a internetului, afirmă că în Rusia se înregistrează din ce în ce mai mult trafic pe Signal.
Twitter, serviciu inaccesibil de mai bine de zece zile, poate fi acum folosit de către ruși prin intermediul unui site special, accesibil cu ajutorul serviciului Tor. Facebook a fost ceva mai prevăzătoare aici, având în vedere că rețeaua socială poate fi accesată prin intermediul Tor încă din 2014.
Lantern este un alt serviciu care poate devia traficul de internet astfel încât să evite blocajele impuse de autorități. Și acesta este descărcat din ce în ce mai mult, înregistrând o creștere de 2.000% în ultimele două luni. Dacă înainte erau doar 5.000 de ruși care foloseau această platformă, acum sunt peste 120.000, iar numărul e în continuă creștere. Majoritatea utilizatorilor Lantern (cam 2-3 milioane în toată lumea), provin din China și Iran, țări unde cenzura pe internet este foarte extinsă.
Rusia a mai încercat și în trecut să blocheze VPN-urile și serviciul Tor, însă cu foarte puțin succes. Asta mai ales pentru că prin design, Tor este o platformă extrem de descentralizată, astfel că eforturile Rusiei împotriva sa ar fi mai degrabă un joc de-a șoarecele și pisica.
Pentru ca rușii avizi de informație să poată reprezenta, însă, un pericol real pentru regim, e nevoie ca numărul acestora să foie considerabil mai mare. Cu toate că există un interes în creștere pentru aplicațiile și serviciile descrise, momentan e vorba de mii sau zeci de mii de persoane și nu de milioane.
”Îngrijorarea principală este că majoritatea oamenilor, populația generală, nu ar putea cunoaște aceste unelte. Ele pot fi complexe dacă nivelul tău de competențe digitale este scăzut, astfel că va rămâne o provocare adoptarea acestora de către majoritatea populației. Dar sunt sigură că educația în domeniu va crește și sper că vor persevera”, spune Natalia Krapiva, avocat pentru organizația Access Now, ce militează pentru drepturile digitale ale cetățenilor, conform cnn.com.