News

Rusia a evitat intrarea în incapacitate de plată. A achitat cu întârziere o parte din datoria publică

Rusia a achitat cu întârziere o parte din datoria publică. Autoritățile s-au folosit de o scutire valabilă până la 25 mai pentru tranzacţiile de rambursare a datoriilor.
19.03.2022 | 21:31
Rusia a evitat intrarea in incapacitate de plata A achitat cu intarziere o parte din datoria publica
ADVERTISEMENT

Rusia a evitat în ultima clipă intrarea în incapacitate de plată. Guvernul rus a onorat plata pentru datoria sa publică cu două zile întârziere faţă de termenul limită. Vineri, creditorii au primit banii în conturile lor, relatează Le Monde.

Rusia a evitat în ultimul moment intrarea în incapacitate de plată

Miercuri, 16 martie, guvernul rus ar fi trebuit să plătească dobânzi de 117 milioane de dolari la obligaţiunile de stat (aproximativ 105,7 milioane de euro).

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Kremlin a menţinut ambiguitatea asupra voinţei sale de rambursare, după anunţul privind îngheţarea rezervelor băncii sale centrale.

Autoritățile din Rusia au emis, pe 5 februarie, un decret prin care anunţau că creditorii din ”ţările ostile” îşi vor primi banii în ruble, în timp ce împrumutul era în dolari.

ADVERTISEMENT

Totuși, în ziua rambursării, Kremlinul a încercat să facă plata în dolari, dar din banii blocaţi de sancţiuni, potrivit publicației Le Monde.

Rusia s-a folosit de o scutire valabilă până la 25 mai pentru tranzacţiile de rambursare a datoriilor

Sancţiunile guvernului american par să permită acest lucru. Acestea oferă o scutire până la 25 mai pentru tranzacţiile de rambursare a datoriilor. Guvernul rus a dorit să testeze această regulă, anunţând public că plata a fost efectuată din conturi blocate.

ADVERTISEMENT

Timp de 2 zile, băncile americane care au efectuat tranzacţia s-au asigurat că plata nu a încălcat sancţiunile. Rusia a intrat de două ori în incapacitate de plată în 1918 şi 1998. Pentru moment a fost evitată o situație similară.

În această săptămână, Uniunea Europeană a adoptat al patrulea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, extinzând aplicarea acestora la produsele de lux. În pofida tradiţionalei sale neutralităţi, Elveţia s-a aliniat sancţiunilor europene aplicate Kremlinului, anunţând vineri, 18 martie, că va face la fel şi în cazul acestui ultim pachet de sancţiuni. Interdicţia privind exportul articolelor de lux priveşte numai un mic procent al exporturilor făcute elvețieni.

ADVERTISEMENT