News

Rusia începe testarea în masă a vaccinului împotriva coronavirusului

20.08.2020 | 17:52
Rusia incepe testarea in masa a vaccinului impotriva coronavirusului
ADVERTISEMENT

Rusia trece la o nouă fază în dezvoltarea vaccinului împotriva COVID-19, anume testarea în masă. Lotul de subiecți pe care va fi testat pe scară largă vaccinul cuprinde 40.000 de persoane, informează Reuters, preluată de HotNews.

Până acum vaccinul a fost testat timp de două luni pe un lot mai redus de subiecți, până când președintele Vladimir Putin a anunțat că vaccinul este un succes.

ADVERTISEMENT

Până acum, nu au fost publicate rezultatele testării vaccinului care a fost denumit ”Sputnik V” în semn de omagiu pentru satelitul sovietic, primul dispozitiv spațial amplasat pe orbită.

Testare pe un eșantion de 40.000 de subiecți

Centrul de cercetări şi epidemiologie Nikolai Gamaleia, care a creat vaccinul, spusese anterior Rusia poate produce aproximativ 5 milioane de doze pe lună până în decembrie-ianuarie.

ADVERTISEMENT

Anunțul realizării unui vaccin de către Rusia a fost făcut de către Vladimir Putin, pe 6 august. „Din ce ştiu eu, vaccinul împotriva infectării cu noul coronavirus a fost înregistrat în această dimineaţă, într-o premieră mondială”, a spus preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu membrii guvernului său, citat de agenţia de presă rusească RIA Novosti.

Ulterior, președintele a spus că și una din fiicele sale s-a vaccinat împotriva COVID-19.

Anunțul președintelui rus a fost întâmpinat cu neîncredere și scepticism în comunitatea internațională care a reclamat lipsa unor studii publice legate de testările inițiale ale vaccinului.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a transmis un avertisment și le-a cerut rușilor să nu grăbească procesul pentru a se asigura că vaccinul este eficient și sigur.

Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, a anunțat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

ADVERTISEMENT

Au existat totuși țări care s-au arătat interesate de vaccinul realizat de Rusia, precum Filipine și Republica Moldova.

ADVERTISEMENT