News

RUSIA îndreaptă RACHETELE NUCLEARE către occidentali. Ce armă TERIBILĂ vor lansa ruşii

Un tren nuclear este o platformă mobilă care poate transporta şi lansa rachete nucleare strategice....
18.02.2015 | 13:56
RUSIA indreapta RACHETELE NUCLEARE catre occidentali Ce arma TERIBILA vor lansa rusii
ADVERTISEMENT

Un tren nuclear este o platformă mobilă care poate transporta şi lansa rachete nucleare strategice.

Având un rol asemănător cu cel al submarinelor, astfel de trenuri sunt greu de neutralizat într-un atac preventiv din cauza mobilităţii şi a abilităţii de a fi deghizate în trenuri obişnuite de marfă.

ADVERTISEMENT

URSS deţinea 12 astfel de trenuri care transportau, fiecare, trei rachete RT-23 Molodets (SS-24 Scalpel, conform NATO). Ele au fost scoase din uz după ce Rusia şi SUA au semnat tratatul START-2 în 1993.

În 2014, reprezentanţi ai armatei rusă au declarat că trenurile, care nu mai sunt interzise de noul tratat START, ar punea fi puse din nou pe şine.

ADVERTISEMENT

Rusia doreşte, astfel, să contraatace proiectul american Conventional Prompt Global Strike, care ar permite Pentagonului să atingă cu mare precizie orice ţintă din lume, în maximum o oră, cu arme convenţionale.

3_51 4_46

La sfârşitul anului 2014, comandantul Forţelor de Rachete Strategice ale Rusiei, generalul Sergey Karakayev, a dezvăluit numele trenurilor nucleare: Barguzin, după vântul estic foarte puternic care bate în zona lacului Baikal.

ADVERTISEMENT

Totodată, o sursă din cadrul armatei ruse, care a preferat să-şi păstreze anonimatul, a declarat, pentru rt.com, că trenurile nucleare vor fi deghizate în trenuri-frigider pentru transportul alimentelor. Din moment ce noile rachete Yars cântăresc de două ori mai puţin decât rachetele Molodets, trenurile vor fi mai uşoare şi vor putea transporta până la şase rachete.

Cu toate acestea, potenţialul distructiv al noului tren va fi mai mic decât cel al predecesorului. O rachetă Yars este mai precisă decât o rachetă Molodets, însă puterea sa ar fi cuprinsă între 0,4 şi 1,2 megatone, spre deosebire de Molodets, care aveau o putere 5,5 megatone.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, primul tren va intra în dotarea armatei ruse în 2019 şi va fi funcţional cel puţin până în 2040.

Sursă: www.evz.ro

ADVERTISEMENT
Tags: