News

Până unde se poate duce Rusia cu invazia. Care este limita NATO și ce au transmis oficialii alianței nord-atlantice

Mircea Geoană a explicat până unde se poate întinde Rusia cu invazia. Secretarul general NATO a precizat care este limita peste care armata lui Vladimir Putin nu poate trece
14.03.2022 | 18:12
Pana unde se poate duce Rusia cu invazia Care este limita NATO si ce au transmis oficialii aliantei nordatlantice
Până unde se poate duce Rusia cu invazia Ucrainei! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Invazia Rusiei în Ucraina are o limită și nu se poate duce nici măcar un centimetru în teritoriul NATO! Cel puțin acesta a fost mesajul ferm transmis de reprezentanții alianței nord-atlantice. Mircea Geoană, secretar general a explicat că armata lui Vladimir Putin are o limită cât se poate de clară.

Până unde poate înainta Rusia cu invazia!

Au trecut câteva săptămâni bune de la startul invaziei și sute de mii de oameni au fost nevoiți să se adăpostească din calea războiului. Ucrainenii au fugit care încotro într-o încercare disperată de a-și salva viețile. Nu puțini au fost cei uciși, printre ei aflându-se femei, copii nevinovați.

ADVERTISEMENT

NATO nu a intervenit și a transmis că cele două țări trebuie să-și rezolve problema, însă a susținut cu tărie cauza Ucrainei. Mai mult decât atât, reprezentanții alianței au ținut să-i reamintească lui Vladimir Putin că nu are voie să depășească nici măcar cu un centimetru linia roșie.

„(Linia roșie) este reprezentată de Articolul 5 al Tratatului de la Washington al NATO. O să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul țărilor aliate, indiferent de unde se află ele.

ADVERTISEMENT

De la Marea Baltică la Marea Neagră, de la Marea Mediterană la Marea Nordului, în cyberspațiu, în spațiu, aceasta este misiunea sacrosanctă a NATO și luăm măsuri pentru a ne asigura că niciun aliat, niciun teritoriu al unui aliat ar putea avea de suferit de pe urma unei eventuale agresiuni rusești”, a transmis Mircea Geoană într-un interviu acordat centrului de presă al alianței.

De ce crede Mircea Geoană că Vladimir Putin a comis o eroare masivă

Secretarul general al NATO este ferm convins că sancțiunile impuse Rusiei vor avea un rezultat. Mircea Geoană a transmis că Vladimir Putin nu și-a calculat foarte atent pașii și de data aceasta a făcut o eroare masivă.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce vedem astăzi la nivelul cetățeanului obișnuit, la nivelul companiilor, firmelor, la nivelul societății civile este o mobilizare fără precedent și o izolare fără precedent a Federației Ruse.

Credem şi cred, în nume propriu, că preşedintele Putin a făcut o eroare strategică masivă plecând la război împotriva unui stat independent, subestimând capacitatea de apărare și eroismul și bravura ucrainenilor și solidaritatea și soliditatea Occidentului democratic.

ADVERTISEMENT

Acest preț va fi un preț, din păcate, în continuare mare pentru Ucraina, dar prețul pentru Federația Rusă în termeni de reputație, de economie, de finanțe, de putere de cumpărare, de inflație, de izolare internațională va fi pe măsura acestui gest”, a mai adăugat Mircea Geoană.

Rusia, atac aproape de linia roșie

Forțele ruse au bombardat în weekend o bază ucraineană de menținere a păcii situată la numai 25 de kilometri de granița cu Polonia, stat membru NATO. Vorbim despre cel mai apropiat atac de granițele terestre ale alianței de la începutul invaziei.

Dacă rușii greșeau ținta cu doar câțiva kilometri mai spre Vest, NATO era obligată să răspundă militar judecând după declarațiile greilor alianței. De altfel, Mircea Geoană nu a fost singurul oficial care a bătut monedă serioasă pe expresia „protejăm fiecare centimetru al aliaților”.

Mai mult decât atât, Rusia ar fi cerut ajutor militar de la China. Informația a fost dezvăluită de mai multe publicații americane. Cu toate acestea, ambasada chineză din Statele Unite a transmis că nu există o asemenea solicitare.

 Ce spunea Vladimir Putin despre expansiunea NATO

La finalul anului trecut, Vladimir Putin a transmis și el câteva mesaje clare. Astfel, în cadrul conferinței anuale de presă pe teme naționale și internaționale, președintele rus a criticat NATO.

Acesta a reiterat și că nu va accepta o eventuală admitere a Ucrainei în NATO. ”O nouă extindere a NATO în est este inacceptabilă. Ce nu e de înțeles în asta?”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Omul numărul 1 de la Moscova a acuzat NATO de expansiune masivă spre est, fără a ține cont de interesele de securitate ale țării sale. Vladimir Putin s-a contrat cu liderii alianței pe baza pactului pe care Mihai Gorbaciov, ultimul lider al URSS-ului l-ar fi făcut cu reprezentanții NATO.

La zeci de ani distanță de la acel moment, experți în domeniu și oameni care au participat la întâlnire, au transmis că nu a existat nici măcar o înțelegere verbală între Gorbaciov și NATO, nicidecum un act semnat.

„Desigur, totul ar trebui sigilat și scris pe hârtie. Dar ce rost avea să extindem NATO spre est și să aducem această infrastructură la granițele noastre și toate acestea înainte de a spune că noi suntem cei care acționăm agresiv?

De ce? Pe ce bază? A reprezentat Rusia după prăbușirea URSS vreo amenințare pentru SUA sau țările europene? Ne-am retras voluntar trupele din Europa de Est. Lăsându-i doar pe pământul gol. Personalul nostru militar, oamenii de acolo, au trăit acolo timp de decenii în condiții care nu erau normale, inclusiv copiii lor.

Am făcut cheltuieli extraordinare. Și ce am primit ca răspuns? Am primit infrastructură de răspuns lângă granițele noastre”, a precizat Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT