News

Planurile de atac ale Rusiei împotriva Ucrainei. Care sunt teritoriile râvnite de către Putin și de ce

Conform unul plan rus de invadare a Ucrainei apărut în presa occidentală, armata Rusiei ar putea ajunge până la gurile Dunării, iar trupele din Transnistria ar face joncțiunea cu cele debarcate în zona Odessa.
10.12.2021 | 18:58
Planurile de atac ale Rusiei impotriva Ucrainei Care sunt teritoriile ravnite de catre Putin si de ce
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se confruntă cu tendințele expansioniste ale Rusiei lui Vladimir Putin/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Din 2014 încoace, de când Rusia a ocupat Crimeea, iar separatiștii pro-ruși din provinciile estice Donețk și Lugansk au declanșat insurgența împotriva regimului de la Kiev, Ucraina trăiește cu temerea că Vladimir Putin ar putea declanșa un războoi pe scară largă împotriva sa.

Primele informații legate de planurile de război ale rușilor au apărut în 2015, iar potrivit acestora, Putin ar fi intenționat atunci să ocupe Ucraina de est până la fluviul Nipru.

ADVERTISEMENT

Însă invazia de care Occidentul se teme pentru această iarnă ar urma să fie realizată după un plan de război mult mai ambițios, în urma căreia România ar urma să aibă graniță comună cu Rusia care s-ar întinde până la gurile Dunării  prin ocuparea Basarabiei de Nord.

Primele planuri de invazie ale lui Putin

În 2015, au apărut date legate de planurile lui Putin pentru o ofensivă generală împotriva armatei ucrainene în vara acelui an, după ce ocupase deja Crimeea, iar separatiștii pro-ruși  preluaseră controlul în regiunea Donbass.

ADVERTISEMENT

Site-ul euromaidanpress.com scria că planul de operațiuni viza ocuparea teritoriului dintre granița actuală ruso-ucraineană și fluviul Nipru. Principalele direcții de avansare ale armatei ruse ar fi fost din Donbass către orașul Herson, de-a lungul litoralului Mării Azov astfel încât să fie stabilită o legătură terestră cu recent ocupata Crimee, iar a doua către orașul Harkiv și apoi către orașul Dnipropetrovsk, aflat pe Nipru, după ce o parte din armata ucraineană ar fi fost încercuită la graniță.

plan1-stratfor
Sursă: Stratfor

Strategia stabilită atunci de înalții ofițeri ai armatei ruse a fost evitarea luptelor pentru cucerirea orașelor mari, accentul fiind pus pe tăierea liniilor de comunicație astfel încât concentrările de trupe ucrainene să fie ocolite și apoi încercuite.

ADVERTISEMENT

Pentru Rusia, planul avea avantajul că stabilea „o graniță naturală” între cele două țări, anume fluviul Nipru care curge prin mijlocul Ucrainei de la nord la sud. În schimb, împingerea graniței pe Nipru ar fi făcut ca o parte a minorității ruse să rămână în Ucraina de sud-vest, în timp ce în nord-est ar fi fost inclusă în Rusia teritorii populate majoritar de către ucraineni.

Masările de trupe rusești de la granița cu Ucraina din toamna acestui an au amplificat temerile privind o invazie rusă, iar cotidianul german Bild a publicat noul plan de război al Rusiei, citând surse din NATO. Invazia ar urma să se deruleze în trei faze, avansarea armatei ruse putând fi oprită după fiecare dintre ele, în funcție de reacția Occidentului la atacarea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Invazia Ucrainei, în trei faze distincte

În prima fază, atacul ar veni din sud, de pe mare și dinspre Ucraina. Trupele rusești ar urma să debarce în apropierea orașului Odessa (care în planul din 2015 nu era vizată) și să înainteze de acolo către Transnistria urmând să facă joncțiunea cu soldații ruși aflați în republica separatistă. Prin această lovitură, partea de sud-vest a Ucrainei, de la Odessa până la Dunăre, trecând prin Basarabia de sud ar urma să intre în mâinile rușilor. În paralel, trupe de parașutiști ar urma să ocupe podurile peste Nipru din zona orașului Herson. Contraatacul ucrainean ar fi împiedicat de tirul de artilerie al rușilor din Crimeea, care ar ține inamicul pe loc.

În faza a doua, tancurile rusești ar putea avansa dinspre Crimeea spre nord către Nikopol, oraș pe Nipru, iar de la Donețk către Zaporojie. Astfel, Ucraina ar urma să piardă complet ieșirea la mare și, implicit, o cale majoră de aprovizionare.

Sursă: Bild.de

Dacă nici după această fază, regimul președintelui Volodimir Zelenski nu va cere pace, armata rusă ar declanșa un atac generalizat pornind de la granița de est a Ucrainei către capitala Kiev. Este posibil ca rușii să treacă prin Belarus pentru a ataca Kievul și pe la nord, încercuind astfel orașul. Aliniamentul final al frontului ar urma să fie stabilit pe linia Korosten – Jitomir – Berdicev – Vinnița, ocupând astfel aproximativ 70% din Ucraina care ar rămâne cu o suprafață mai mică decât a României.

Novorossia, principala țintă a lui Putin

Noul plan al armatei ruse, spre deosebire de cel din 2015, arată că obiectivul principal al lui Putin este să anexeze zonele din sudul Ucrainei, unde ponderea populației rusofone este mai mare, în unele zone fiind chiar majoritară. Este vorba de regiunea cunoscută sub numele de Novorossia încă din secolul XVIII când a fost anexat de Imperiul țarist.

Gubernia Novorossia în anul 1897/ Sursă: Wikipedia

Prin Tratatul de la Kuciuk-Kainargi care a pus capăt războiului ruso-turc din 1768-1774, Rusia a anexat regiuni controlate până atunci de către Turcia, iar după câțiva ani a anexat hanatul tătarilor din Crimeea, la care s-au adăugat teritoriile cazacilor zaporojeni. Era o regiune foarte slab populată, iar Rusia a început o politică accelerată de colonizare, îndeosebi cu etnici ruși până în punctul în care aceștia au devenit majoritari. Orașe întregi au fost construite din nimic de către soldații armatei ruse, precum Tiraspol, Odessa, Herson. Sevastopol, iar regiunea a fost o gubernie separată de restul Ucrainei, gubernie intitulată chiar Noua Rusie.

După anexarea Crimeii în 2014, separatiști pro-ruși din sudul Ucrainei au încercat să formeze un stat independent Novorossia, încercare care a avut succes doar în Donețk și Lugansk, ucrainenii reușind să pună capăt tendințelor centrifuge din sudul țării, care erau mai accentuate în zona orașului Odessa.

ADVERTISEMENT