News

Rusia lasă Republica Moldova fără gaz de la 1 ianuarie. Dorin Recean: ”Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale”

Rusia a anunțat că va opri exporturile de gaze către Moldova de la 1 ianuarie. Guvernul de la Chișinău nu recunoaște datoria invocată de Rusia
28.12.2024 | 18:55
Rusia lasa Republica Moldova fara gaz de la 1 ianuarie Dorin Recean Guvernul va analiza cu atentie optiunile legale
Gazprom oprește livrările de gaz către Republica Moldova Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat sâmbătă că va suspenda exporturile de gaze către Moldova începând cu ora 05.00 GMT (07.00 ora României) pe 1 ianuarie, din cauza datoriilor neplătite de Moldova, care se pregătește pentru întreruperi severe de energie.

Rusia lasă Republica Moldova fără gaz de la 1 ianuarie

Compania și-a rezervat dreptul de a lua orice măsură, inclusiv rezilierea contractului de furnizare cu Moldova. Suspendarea furnizării este un precursor al întreruperii totale a exporturilor de gaz rusesc prin Ucraina și către Europa, unde acesta continuă să circule către Slovacia, Austria, Ungaria și Italia, odată ce actualul acord de tranzit cu Ucraina expiră la 31 decembrie. Moldova va fi cea mai afectată de această închidere, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Rusia furnizează Moldovei aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Acesta este transportat prin conducte către regiunea separatistă Transnistria, care utilizează gazul într-o centrală pentru a produce energie ieftină, pe care o vinde restului Moldovei.

Rusia, care critică guvernul Republicii Moldova, orientat spre Vest, a declarat că Moldova ar trebui să plătească o datorie care, conform calculelor rusești, se ridică la 709 milioane de dolari. Moldova a declarat că datoria sa este de 8,6 milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

„Gazprom a notificat astăzi compania fiică pe care o controlează, Moldovagaz, că nu va mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei), invocând pretextul că Moldovagaz ‘nu-și onorează constant obligațiile de plată’.

Această decizie confirmă, încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii.

ADVERTISEMENT

Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a scris, pe Facebook, premierul Moldovei, Dorin Recean.

Republica Moldova nu recunoaște datoria invocată de Rusia

Șeful guvernului de la Chișinău a arătat că datoria invocată de Gazprom a fost invalidată de un audit internațional, motiv pentru care executivul pe care îl conduce nu va admite că are datorii față de compania rusă.

ADVERTISEMENT

„Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a proteja interesele noastre naționale și pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova”, a mai precizat Dorin Recean.

Transnistria și guvernul de la Chișinău au convenit în 2022 ca tot gazul rusesc primit de Moldova să ajungă în regiunea separatistă, care în mod tradițional nu plătește pentru combustibil.

Fără aprovizionarea cu gaze, centrala electrică ar putea înceta să funcționeze, iar Moldova și Transnistria s-ar confrunta cu pene de curent de câteva ore, similare cu cele cu care Ucraina a învățat să trăiască din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii sale energetice în timpul războiului lor.

Populația de 2,5 milioane de locuitori ai Moldovei se pregătește pentru întreruperi prelungite ale alimentării cu energie electrică de când guvernul Ucrainei a declarat că nu își va prelungi contractul de tranzit cu Gazprom.

Moldova și Transnistria au declarat stare de urgență din cauza riscului de întrerupere a aprovizionării cu gaze. Moldova a declarat vineri că va limita exporturile de energie și va introduce măsuri de reducere a consumului cu cel puțin o treime de la 1 ianuarie.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Gazprom de provocarea unei crize energetice, afirmând că refuză să furnizeze gaze pe o rută alternativă.

ADVERTISEMENT