News

Rusia, măsură luată înainte ca sancțiunile UE să intre în vigoare. Ce a decis Kremlinul

Rusia a decis să crească exporturile de motorină pe ultima sută de metri, înainte ca Uniunea Europeană să-și impună sancțiunile din februarie.
31.12.2022 | 12:59
Rusia masura luata inainte ca sanctiunile UE sa intre in vigoare Ce a decis Kremlinul
Embargou asupra petrolului rusesc. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Practic, Kremlinul vrea să vândă cât mai multe resurse înainte ca sancțiunile europene, care intră în vigoare în luna februarie, să afecteze stocurile de combustibil.

Rusia se grăbește să-și vândă motorina în ianuarie

Potrivit Bloomberg News, livrările de combustibil din porturile Rusiei din Marea Baltică și Marea Neagră vor crește la 2.68 milioane de tone în ianuarie, cu 8% față de cele din decembrie și cea mai mare rată de export din ultimele 12 luni.

ADVERTISEMENT

Aceste planuri ale Rusiei ar include doar exporturile de motorină livrată prin conducte, precum și volume mai mici care pot fi transportate pe calea ferată.

Uniunea Europeană a interzis din februarie 2023 importurile de produse petroliere rusești. Decizia a fost luată în luna septembrie, iar între timp Europa a continuat să-și umple rezervoarele cu aproximativ 1 milion de barili de petrol rusesc pe zi.

ADVERTISEMENT

”Pieţele de petrol sunt strânse, vor rămâne strâmte pentru ceva timp. În ceea ce priveşte oferta, este un fapt foarte bine cunoscut că OPEC nu poate produce la volumele declarate, pentru că şi capacităţile lor se epuizează.

Trebuie să vedem ce va aduce viitorul. Din câte se observă, se pare că piaţa va fi deveni destul de volatilă, probabil pentru ceva timp”, a declarat Ben van Beurden, CEO al gigantului energetic Shell.

ADVERTISEMENT

Embargoul va reduce cu aproximativ 90% importurile de ţiţei rusesc către UE. Interdicţia în curs acoperă mărfurile transportate prin nave, dar nu include petrolul transportat prin conducte, care va fi aplicabil doar din februarie.

În luna septembrie, Europa importa aproximativ 1 milion de barili pe zi din Rusia. Maximul post-invazie a fost de 1,28 milioane de barili pe zi în iunie, conform datelor oficiale publicate de Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Specialiștii prognozau că Uniunea Europeană își va încetini achizițiile de petrol rusesc cu o lună înainte de termenul din februarie, mai exact în ianuarie, pentru a permite închiderea acestor achiziții la termenul stabilit.

ADVERTISEMENT