News

Rusia nu renunță la teritoriile cucerite în Ucraina. ”Absolut incontestabil și nenegociabil”

Rusia nu va accepta ca anexarea teritoriilor ucrainene, ocupate începând cu 2022, să fie pusă sub semnul întrebării. Așadar, acest aspect e ”nenegociabil”.
27.02.2025 | 16:46
Rusia nu renunta la teritoriile cucerite in Ucraina Absolut incontestabil si nenegociabil
Rusia nu renunță la teritoriile cucerite în Ucraina. ”Absolut incontestabil și nenegociabil”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Kremlinul a transmis astfel că anexarea revendicată de Rusia a teritoriilor ucrainene pe care acum le ocupă este ”nenegociabilă”, în condițiile în care Administrația Trump a promis pacea în Ucraina și trebuie să o livreze urgent.

Rusia nu renunță la teritoriile cucerite în Ucraina

”Teritoriile care au devenit entități ale Federației Ruse sunt înscrise în constituția țării noastre, fac parte integrantă din țară. Este absolut incontestabil și nenegociabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ADVERTISEMENT

Rusia a revendicat încă din septembrie 2022 anexarea a patru regiuni din Ucraina, fiind vorba despre Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. De asemenea, Rusia anexase în 2014 regiunea Crimeea după o intervenție militară scurtă ”sub steag fals”. A urmat un referendum contestat de comunitatea internațională.

De asemenea, Rusia ocupă o parte din Harkov, un teritoriu din nord-estul Ucrainei. În schimb, Ucraina ocupă sute de kilometri pătrați în Rusia, în Kursk. Volodimir Zelenski a sperat că acest teritoriu va putea fi o bună monedă de schimb în negocieri, însă rușii au refuzat categoric acest lucru.

ADVERTISEMENT

Negocierile de pace dintre Rusia și SUA sunt foarte dure

Situația s-a schimbat dramatic pentru Ucraina imediat după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Noul președinte a zdruncinat serios toate alianțele în clipa în care a decis să fie peste noapte cel mai bun prieten al Rusiei. Mai mult, pe ucraineni i-a antagonizat și pe Volodimir Zelenski l-a numit ”dictator”.

Un subiect sensibil în aceste negocieri ar fi cedarea de către Ucraina a ”mineralelor” sau ”metalelor rare”, soluție negociată multă vreme și care le-ar asigura ucrainenilor o oarecare garanție de securitate din partea SUA. Asta, deși SUA nu doresc să acorde astfel de garanții de securitate și prefer să se încreadă în cuvântul de onoare al lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

În schimb, așa cum arăta și președintele francez Emmanuel Macron, fără garanții de securitate pacea din Ucraina va fi inutilă, pentru că Vladimir Putin va încerca cel mai probabil să-și refacă armata și să vină și mai decis pentru a cuceri întreaga Ucraină. Au existat inclusiv temeri că în viitor rușii vor încerca să cucerească și alte țări din zonă.

ADVERTISEMENT