News

Pentagonul susține că Rusia ar putea recunoaște independența teritoriilor care s-au separat de Ucraina

Administrația de la Washington este în continuare foarte îngrijorată în legătură cu posibila invazie a Ucrainei de către Rusia. Oficialii americani vorbesc și despre o strategie diplomatică a guvernului de la Moscova.
29.01.2022 | 10:18
Pentagonul sustine ca Rusia ar putea recunoaste independenta teritoriilor care sau separat de Ucraina
ADVERTISEMENT

Încă de joi, Pentagonul a avertizat privind creşterea numărului de soldați dislocați de Rusia la granița cu Ucraina, anunța purtătorul de cuvânt al instituției, John Kirby. “Vedem în continuare, inclusiv în ultimele 24 de ore, o acumulare mai mare a unor forţe de luptă credibile desfăşurate de ruşi în partea de vest a ţării şi în Belarus”, a punctat acesta.

În consecință, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi omologul său american, Joe Biden au vorbit despre ce acţiuni comune se pot face pentru a reduce tensiunile cu Rusia.

ADVERTISEMENT

”Rusia poate face pași extrem de provocatori”

“S-a discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare şi s-a convenit asupra acţiunilor comune pentru viitor. Am mulţumit preşedintelui Joe Biden pentru asistenţa militară continuă. Posibilităţi de sprijin financiar pentru Ucraina au fost de asemenea discutate”, a notat preşedintele Ucrainei pe contul de Twitter.

Pe 28 ianuarie, șeful Pentagonului a vorbit și el despre situația concretă de la granița Ucrainei cu Rusia, susținând că încă nu există date concrete dacă rușii vor ataca, în ciuda faptului că dispun de un număr impresionant de soldați și de tehnică militară evident superioară.

ADVERTISEMENT

”Nu știm dacă au luat o decizie”, a spus Lloyd Austin, șeful Pentagonului, la un briefing de la Washington, după care oficialul a vorbit și despre o posibilă strategie a Rusiei, cum ar fi ”pași extrem de provocatori, precum recunoașterea independenței teritoriilor care s-au separat de Ucraina”. 

Șeful Pentagonului crede că un război în Ucraina nu este inevitabil

Potrivit șefului Pentagonului, conflictul din Ucraina nu este unul inevitabil, Lloyd Austin mărturisind că Statele Unite nu au început încă transferul de forțe suplimentare în Europa în legătură cu situația din Europa de Est.

ADVERTISEMENT

Președintele Statului Major Comun al Armatei SUA, generalul Mark Milley, a vorbit despre gradul ridicat de pregătire al armatei ucrainiene, dezvoltând ideea că diplomația ar trebui să fie opțiunea potrivită în această situație.

”Dat fiind tipul de forțe mobilizate de-a lungul graniței cu Ucraina, dacă acestea ar trece granița, acest lucru ar avea un impact semnificativ și ar duce la o pierdere semnificativă de vieți omenești. Vă puteți imagina cum ar arăta acest lucru în zonele urbane cu populație deasă. Ar fi teribil”, a declarat generalul Milley.

ADVERTISEMENT