News

Rusia plănuiește sabotaje în toată Europa, susțin agențiile de informații. Avertizări privind atentate cu bombă și atacuri asupra infrastructurii

Financial Times cris duminică, citând agenții de informații, că Rusia plănuiește o serie de sabotaje în toată Europa, fiind vizată infrastructura critică
05.05.2024 | 17:30
Rusia planuieste sabotaje in toata Europa sustin agentiile de informatii Avertizari privind atentate cu bomba si atacuri asupra infrastructurii
Kremlinul continuă atacurile asupra Europei. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Agențiile europene de informații și-au avertizat guvernele că Rusia plănuiește acte violente de sabotaj pe întreg continentul, în timp ce se angajează într-un curs de conflict permanent cu Occidentul, scrie Financial Times.

Rusia plănuiește sabotaje în toată Europa

Rusia a început deja să pregătească mai activ bombardamente sub acoperire, atacuri cu bombă, incendieri și deteriorări ale infrastructurii pe teritoriul european, în mod direct și prin intermediari, fără a fi aparent preocupată să provoace victime civile, consideră oficialii serviciilor de informații, citați de publicația britanică.

ADVERTISEMENT

În timp ce agenții Kremlinului au o istorie îndelungată în ceea ce privește astfel de operațiuni – și au lansat atacuri sporadice în Europa în ultimii ani – se adună dovezi ale unui efort mai agresiv și mai concertat, potrivit evaluărilor din trei țări europene diferite împărtășite cu Financial Times.

Oficialii serviciilor de informații devin din ce în ce mai vocali cu privire la această amenințare, într-un efort de a promova vigilența.

ADVERTISEMENT

“Evaluăm că riscul actelor de sabotaj controlate de stat a crescut semnificativ”, a declarat Thomas Haldenwang, șeful serviciilor de informații interne germane. Rusia pare acum să se simtă confortabil să desfășoare operațiuni pe teritoriul european “[cu] un potențial ridicat de daune”, a declarat el la o conferință de securitate organizată luna trecută de agenția sa, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției.

Haldenwang a vorbit la doar câteva zile după ce doi cetățeni germano-ruși au fost arestați la Bayreuth, în Bavaria, pentru că ar fi complotat să atace situri militare și logistice din Germania în numele Rusiei.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii aprilie, doi bărbați au fost acuzați în Marea Britanie că au provocat un incendiu la un depozit care conținea transporturi de ajutoare pentru Ucraina. Procurorii englezi îi acuză că lucrează pentru guvernul rus.

În Suedia, serviciile de securitate investighează între timp o serie de deraieri feroviare recente, pe care le suspectează că ar putea fi acte de sabotaj susținute de stat.

ADVERTISEMENT

Rusia a încercat să distrugă sistemele de semnalizare ale căilor ferate cehe, a declarat luna trecută ministrul transporturilor din această țară pentru FT.

În Estonia, un atac asupra mașinii ministrului de interne în februarie și cele asupra jurnaliștilor au fost comise de agenți ai serviciilor secrete rusești, a declarat Serviciul de Securitate Internă al țării. Ministerul francez al Apărării a avertizat, de asemenea, în acest an cu privire la posibile atacuri de sabotaj din partea Rusiei asupra unor situri militare.

O intensificare a atacurilor rusești în Europa

“Concluzia evidentă este că a avut loc o intensificare reală a activității rusești”, a declarat Keir Giles, consultant senior la Chatham House, think-tank.

“Nu se poate spune dacă acest lucru reflectă faptul că rușii alocă mai multe resurse pentru asta; dacă sunt mai neglijenți și sunt prinși; sau dacă contrainformațiile occidentale au devenit pur și simplu mai bune la detectarea și oprirea lor”, a adăugat el. “Oricare ar fi totuși – se întâmplă multe lucruri”.

Un oficial guvernamental european de rang înalt a declarat că, prin intermediul serviciilor de securitate ale NATO, au fost împărtășite informații despre “atacuri clare și convingătoare ale Rusiei”, care au fost coordonate și la scară largă.

A sosit momentul să “creștem gradul de conștientizare și să ne concentrăm” asupra amenințării violenței rusești pe teritoriul european, a adăugat acesta.

NATO a emis joi o declarație în care își declară profunda îngrijorare cu privire la “activitățile maligne din ce în ce mai numeroase pe teritoriul aliat” ale Rusiei, menționând ceea ce a spus că este o “campanie care se intensifică … în întreaga zonă euro-atlantică”.

Temerile tot mai mari privind apetitul Rusiei pentru daune fizice împotriva adversarilor săi urmează unui val de acuzații la adresa Rusiei privind campaniile de dezinformare și de hacking.

Vineri, Germania a promis consecințe pentru Moscova – într-o declarație susținută de UE și NATO – în legătură cu un atac de hacking din 2023 asupra partidului social-democrat al cancelarului Olaf Scholz.

Între timp, un scandal care expune încercările Rusiei de a coopta politicieni europeni de extremă dreapta înainte de viitoarele alegeri europene este încă în desfășurare.

Un oficial din cadrul serviciilor de informații a declarat că eforturile de sabotaj ale Moscovei nu ar trebui să fie privite ca fiind distincte de alte operațiuni, afirmând că intensificarea activității reflectă obiectivul Rusiei de a exercita o presiune maximă “pe toată linia”.

Putin se simte în prezent “încurajat” și va încerca să împingă liniile cât mai tare în Europa, pe mai multe fronturi, a spus acesta, fie prin dezinformare, sabotaj sau hacking.

Agresivitatea crescută a serviciilor secrete rusești reflectă, de asemenea, dorința spionilor țării de a se reafirma după cel mai grav eșec pe care l-au suferit de la prăbușirea Uniunii Sovietice încoace.

În săptămânile care au urmat invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, peste 600 de ofițeri de informații ruși care operau în Europa cu acoperire diplomatică au fost expulzați, provocând daune serioase rețelei de spionaj a Kremlinului pe întregul continent.

Într-un raport recent, analiștii de la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Marea Britanie au evidențiat eforturile pe care le-a depus Rusia pentru a-și reconstitui prezența în Europa, folosind adesea persoane interpuse. Printre aceștia se numără membri ai diasporei rusești, precum și grupuri de crimă organizată cu care Kremlinul are legături de lungă durată.

De asemenea, a avut loc o schimbare strategică esențială, așa-numitele “Comitete de influență specială” coordonând operațiunile de informații pentru fiecare țară în parte pentru Kremlin, reunind ceea ce anterior erau eforturi fragmentate ale serviciilor de securitate ale țării și ale altor actori de la Kremlin.

Odată cu intensificarea operațiunilor Rusiei, serviciile de securitate au fost în alertă din cauza amenințărilor și caută să identifice ținte pe care este posibil să le fi ratat.

Au fost ridicate întrebări, de exemplu, cu privire la o explozie inexplicabilă până în prezent la o fabrică de muniții BAE Systems din Țara Galilor care furnizează obuze folosite de Ucraina. În octombrie 2014 a fost distrus un depozit de armament ceh unde erau depozitate arme pentru Kiev; ulterior s-a dovedit că agenți ai serviciilor de informații militare rusești au plasat explozibili în acel loc.

Un incendiu uriaș a izbucnit vineri la o fabrică din Berlin deținută de compania de armament Diehl, care aprovizionează, de asemenea, Ucraina. Peste 160 de pompieri specialiști au fost chemați să intervină pentru a stinge incendiul, iar locuitorilor dintr-o mare parte din vestul capitalei li s-a cerut să țină ferestrele închise din cauza posibilelor fumuri toxice.

“Ca întotdeauna cu Rusia, este înțelept să nu căutăm o singură explicație de ce fac ceva. Întotdeauna există o combinație de lucruri care se întâmplă”, a declarat Giles.

“Aceste atacuri înțepătoare pe care le-am văzut până acum sunt, desigur, pentru a crea perturbări, dar pot fi folosite și pentru dezinformare. Și apoi există ceea ce Rusia învață din aceste atacuri dacă vrea să imobilizeze Europa cu adevărat… . Sunt exerciții de antrenament”.

Pe de altă parte, alți analiști cer un răspuns mult mai dur din partea Occidentului la acțiunile Rusiei. „Rusia a început să pregătească atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare și daune la infrastructura de pe teritoriul european, direct și prin intermediari. Vor recunoaște în sfârșit liderii noștri că Rusia este în război cu Occidentul și vor acționa în consecință? A sosit timpul”, a scris pe X profesorul Andrew A. Michta.

ADVERTISEMENT
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune...
Viața bate filmul. Dezvăluirile incredibile ale unei foste spioane a Moscovei. Ce spune despre Putin și războiul din Ucraina
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
A rămas fără plămân, după ce a fost operat de cancer, deşi avea...
A rămas fără plămân, după ce a fost operat de cancer, deşi avea TBC. Despăgubiri uriaşe pentru un pacient din Capitală după 9 ani de procese 
Vedeta care va împlini 75 de ani, dar arată ca o adolescentă! Îşi...
Vedeta care va împlini 75 de ani, dar arată ca o adolescentă! Îşi caută iubit, la 12 ani după divorţ: Poate fi intimidant!
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate...
În sânii goi, pe covorul roșu de la Cannes! Doar Bella Hadid poate să facă asta! Cum a apărut supermodelul / FOTO
Au INTRAT BANII de VOUCHERE! Cea mai bună VESTE
Au INTRAT BANII de VOUCHERE! Cea mai bună VESTE
De ce a murit, de fapt, marele actor Costel Constantin. Cum au arătat...
De ce a murit, de fapt, marele actor Costel Constantin. Cum au arătat ultimele ore din viața maestrului
Salarii mai mari pentru acești români. Câți bani vor primi în plus
Salarii mai mari pentru acești români. Câți bani vor primi în plus
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Florian Coldea, la DNA. Fostul șef al SRI, audiat într-un dosar de trafic...
Florian Coldea, la DNA. Fostul șef al SRI, audiat într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani
De ce a refuzat regele Ferdinand unirea Ungariei cu România. Cine l-a sfătuit...
De ce a refuzat regele Ferdinand unirea Ungariei cu România. Cine l-a sfătuit să nu fie de acord