ADVERTISEMENT
News

Rusia pregătește un nou vaccin, după Sputnik V. Organizația Mondială a Sănătății rămâne sceptică

Autor: Flaviu Popa | 22.09.2020 | 16:56
Rusia pregătește un nou vaccin, după Sputnik V. Organizația Mondială a Sănătății rămâne sceptică
Vladimir Putin vrea să scape omenirea de Covid-19. Foto: Pixabay

Rusia e pregătită să înregistreze un al doilea vaccin anti-Covid până în luna octombrie, după cel aprobat în august, botezat „Sputnik V”.

ADVERTISEMENT

Vaccinul a fost dezvoltat de compania siberiană Institutul Vector, care a terminat faza 1 de testare în urmă cu o săptămână.

Sputnik V, vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya, a fost deja testat pe 40.000 de oameni, astfel că rezultatele sunt așteptate în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Rusia a mai pregătit un vaccin după celebrul Sputnik V

Rusia a aprobat primul vaccin anti-Covid-19 din lume, însă Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă pentru că vaccinul rusesc nu ar fi parcurs toate etapele de evaluare stabilite prin lege.

Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă. Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

Rușii sunt acuzați că au scos din joben un produs nesigur, pe care l-au botezat „Sputnik V”, însă nimeni nu știe în ce măsură acest vaccin funcționează. Mai mult, efectele secundare ale vaccinului sunt necunoscute, conform specialiștilor.

Dorința omenirii pentru a descoperi un vaccin eficient anti-Covid este enormă, însă companiile farmaceutice nu pot face minuni într-o perioadă scurtă de timp.

ADVERTISEMENT

În mod normal un vaccin se dezvoltă în zeci de ani, însă peste 100 de companii din lume au pornit o cursă contracronometru pentru a descoperi un vaccin care să pună capăt pandemiei de Covid-19.

Eforturile AstraZeneca, cea mai avansată companie când vine vorba de un vaccin, au fost puse sub semnul întrebării în urmă cu o lună, când un voluntar care a primit două doze de vaccin experimental s-a îmbolnăvit extrem de grav.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!