News

Rusia pune tunurile pe rețelele sociale occidentale. Ce presiuni exercită statul în favoarea cenzurii

Rusia pune presiune pe Facebook. Google și Twitter și cere din ce în ce mai multă cenzură pe aceste platforme.
27.05.2021 | 16:03
Rusia pune tunurile pe retelele sociale occidentale Ce presiuni exercita statul in favoarea cenzurii
ADVERTISEMENT

Rusia se alătură valului de acțiuni luate de guvernele lumii împotriva rețelelor sociale. Mai multe țări își încearcă norocul pentru a vedea cât de mult pot să forțeze giganții tech să le facă pe plac în favoarea cenzurii.

Google, Twitter și Facebook au fost luate la ochi de Kremlin. Roskomnadzor, structura care supraveghează internetul rusesc, a sporit cererile de înlăturare a conținutului online considerat ilegal. În paralel, a fost cerută și reafișarea materialelor pro-Rusia care au fost blocate anterior.

ADVERTISEMENT

Avertizările Roskomandzor vin la doar câteva luni după ce serviciile acestor rețele au fost folosite în timpul protestelor antiguvernamentale din ianuarie.

Dacă companiile nu se conformează, acestea riscă amenzi sau chiar blocarea accesului la piața utilizatorilor din Rusia.

ADVERTISEMENT

Lovituri pe linie pentru Facebook, Twitter și Google în Rusia

La începutul săptămânii, Roskomandzor a cerut Google să blocheze mii de elemente ”ilegale”, riscând în caz contrar îngreunarea accesului la serviciile sale. O zi mai târziu, un tribunal rusesc amenda Google cu 81.000 de dolari, pentru că nu a înlăturat un anumit conținut din rezultatele căutărilor.

Iar miercuri, guvernul a ordonat Facebook și Twitter să stocheze datele despre utilizatorii ruși în interiorul țării, până la 1 iulie. Dacă nu se conformează, companiile riscă amenzi.

ADVERTISEMENT

În martie, autoritățile au îngreunat accesul la Twitter, după ce rețeaua socială a refuzat să înlăture conținut considerat ilegal de Kremlin. Totuși, rețeaua a înlăturat ulterior aproximativ 6.000 de postări, pentru a se conforma regulilor.

Aceste momente sunt dificile pentru societatea rusă, deoarece companiile de internet au fost văzute ca scuturi împotriva cenzurii guvernamentale. Până acum, internetul, spre deosebire de televiziune, a rămas destul de deschis, chiar dacă Vladimir Putin exercită un control mare asupra societății.

ADVERTISEMENT

Totuși, pe măsură ce rușii au început să folosească din ce în ce mai mult internetul pentru a se organiza la proteste și pentru a vorbi împotriva lui Putin, a început să se schimbe și viziunea autorităților asupra acestui serviciu.

”Ce se întâmplă acum în Rusia prevestește un trend global în care cenzura va deveni o unealtă crucială în bătălia pentru a forța platformele sociale să respecte anumite reguli”, spune Sergey Sanovich, cercetător la Princeton University, conform nytimes.com.

Google a refuzat să discute despre situația companiei în Rusia. Aceștia susțin că primesc cereri de eliminare a conținutului de la guverne din întreaga lume, discutate în rapoartele de transparență.

Facebook nu discută, de asemenea, despre subiect, dar spune că înlătură conținutul care încalcă legile locale de unde activează.

Twitter, de asemenea, susține că a înlăturat conținut care încălca legile din Rusia.

ADVERTISEMENT