News

Incident grav deasupra Pământului. Rusia și-a aruncat în aer un satelit. Războiul spațial, scenariu tot mai aproape de realitate

Rușii au testat o rachetă anti-satelit fără să anunțe pe nimeni, apărând astfel noi temeri cu privire la înarmarea spațială a superputerilor și la viitorul conflictelor armate.
16.11.2021 | 12:11
Incident grav deasupra Pamantului Rusia sia aruncat in aer un satelit Razboiul spatial scenariu tot mai aproape de realitate
Războiul spațial începe să devină o amenințare reală, datorită dezvoltării armelor de acest fel. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Un incident deosebit de grav a avut loc deasupra Pământului, în urma unui exercițiu militar desfășurat de Rusia, tocmai în spațiu.

Presiunile miliare ale Rusiei contra rivalilor săi nu sunt vreo noutate. Ascensiunea conflictului, literalmente chiar, este însă o noutate care ar putea schimba paradigmele clasice în ceea ce privește războiul și ar putea deschide chiar un proaspăt câmp de bătălie: spațiul cosmic.

ADVERTISEMENT

Rusia a desfășurat recent un test de rachetă anti-satelit, despre care statul ar putea spune că a fost unul încununat de succes: arma și-a atins ținta și a făcut-o bucăți. Dacă pe Pământ asta n-ar fi neapărat o problemă, la 420 de kilometri deasupra suprafeței Terrei, lucrurile stau cu totul altfel: resturile rezultate în urma unei explozii nu ”cad” înapoi pe Pământ, ci se transformă în deșeuri spațiale cu potențial periculos.

Statele Unite au reacționat rapid și au condamnat Rusia pentru acest test, pe care l-au denumit ”periculos și iresponsabil” – racheta a aruncat în aer un satelit rusesc, în vreme ce astronauții de pe Stația Spațială Internațională s-au văzut nevoiți să se pună la adăpost, pentru a se feri de eventuale consecințe.

ADVERTISEMENT

Washingtonul nu a primit niciun avertisment cu privire la desfășurarea acestui test, cel de-al patrulea de acest fel din istoria militară a omenirii. Oficialii au declarat că vor discuta problema cu aliații, pentru a găsi un răspuns potrivit.

Vitezele amețitoare ale gunoiului spațial pot însemna dezastru

”În data de 15 noiembrie 2021, Federația Rusă a desfășurat în mod nesăbuit un test distructiv al unei rachete anti-satelit cu ascensiune directă, împotriva unui satelit de producție proprie”, a transmis secretarul de stat Anthony Blinken, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Nu testul în sine a fost atât de rău, cât urmările sale. Nu mai puțin de 1.500 de bucăți de gunoi spațial au fost generate din cauza exploziei. Acestea sunt suficient de mari cât să poată fi urmărite de pe Pământ, iar asta înseamnă că au dimensiuni considerabile și pot fi periculoase pentru alte dispozitive de pe orbita Pământului, fie că vorbim de alți sateliți sau de Stația Spațială.

Iar pe stație situația n-a fost deloc una roz. Cei patru astronauți americani, alături de un german și de doi cosmonauți ruși au fost nevoiți să evacueze stația și să se adăpostească în navele de reîntoarcere pe Pământ. Această procedură este una standard în caz de pericole ce ar putea duce la o evacuare forțată.

ADVERTISEMENT

Gunoiul spațial este o problemă tot mai mare pentru Pământ, cu toate că pentru oamenii de rând este un concept destul de îndepărtat. În cei 64 de ani de activitate spațială a oamenilor, s-au adunat ceva mai bine de un milion de obiecte ce orbitează planeta, având dimensiuni cuprinse între 1 și 10 centimetri.

Deși aceste obiecte de foarte mici dimensiuni ar putea trece neobservate pe Pământ, în spațiu pot însemna dezastru pentru un satelit. Aceste gunoaie călătoresc cu viteze de până la 28.000 de kilometri pe oră. Impactul unuia poate fi similar cu cel al unui proiectil, iar un satelit sau Stația Spațială pot fi afectate fatal.

Războiul spațial, noua frontieră a superputerilor mondiale

Armele anti-satelit sunt deținute, în prezent, de un număr foarte restrâns de țări. Cel mai recent test de acest fel a fost desfășurat de India în 2019, și acesta primind critici la nivel internațional pentru generarea de gunoaie spațiale. China a efectuat un test de acest fel în 2007, iar americanii l-au desfășurat pe al lor în 2008, ca răspuns la cel al chinezilor. Despre toate aceste teste, Jonathan McDowell, astrofizician la Harvard, spune că nu au nicio scuză: ”consensul în industria spațială este că avem deja prea multe reziduuri în spațiu – să generezi și mai multe obiecte de acest fel este inacceptabil.”

Primele resturi rezultate din acest test de rachetă anti-satelit ar putea reintra în atmosfera Pământului în următoarele luni. Totuși, toate ar putea dispărea abia în zece ani. Între timp, este pusă în pericol zona orbitei joase a Pământului.

În prezent, sunt peste 4.500 de sateliți în jurul planetei, iar numărul lor ar putea crește enorm. SpaceX, de exemplu, compania lui Elon Musk, are de gând să lanseze zeci de mii de astfel de obiecte în spațiu în următorii ani.

Rusia încearcă să-și redobândească poziția de lider global sub conducerea lui Vladimir Putin, ce cârmuiește statul de mai bine de două decenii. Astfel, Rusia își extinde, literalmente, orizonturile și încearcă să obțină un avantaj în spațiu.

În urmă cu un an, Marea Britanie și SUA au acuzat Moscova că a testat un satelit cu structura unei păpuși Matrioșka, ce se deschidea pentru a lansa în spațiu un alt satelit, destinat spionajului unui satelit american.

Între timp, chinezii lucrează la o armă inedită pentru spațiul cosmic. Shijian-17 va avea un braț robotic extensibil ce va putea să prindă sateliți.

”Pericolul este real; atât China cât și Rusia au început să pună accentul masiv pe înarmarea pentru spațiu”, a declarat Avril Haines, directoarea a departamentului național de intelligence, din SUA.

”Au deja măsuri de contraofensivă spațială, prin care pot perturba sateliții noștri, au arme ce pot direcționa fascicule energetice, acestea fiind capabile să ‘orbească’ senzorii de pe sateliți”, a mai adăugat aceasta, arată sciencealert.com.

Dincolo de aceste tensiuni de ordin militar, Statele Unite și Rusia au colaborat foarte strâns în ultimele trei decenii, de la încheierea ”formală” a Războiului Rece. Unul dintre cele mai importante proiecte de colaborare este tocmai Stația Spațială Internațională, pe care americanii și rușii au construit-o printr-un efort comun.

ADVERTISEMENT