News

Cum a ratat Rusia șansa de a primi aprobare pentru vaccinul Sputnik V de la OMS. Războiul i-a dat planurile lui Putin peste cap

Rusia ar fi trebuit să găzduiască experții OMS care să inspecteze și să evalueze vaccinul Sputnik V, în vederea aprobării de către organizație. Războiul, însă, i-a dat planurile peste cap.
17.03.2022 | 13:51
Cum a ratat Rusia sansa de a primi aprobare pentru vaccinul Sputnik V de la OMS Razboiul ia dat planurile lui Putin peste cap
Rusia nu mai poate primi, momentan, aprobare pentru Sputnik V. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Vaccinul Sputnik V, pe care Rusia l-a dezvoltat în vederea combaterii pandemiei de Covid-19, a ajuns într-un impas, după ce Organizația Mondială a Sănătății nu mai poate parcurge pașii necesari pentru aprobarea în regim de urgență a serului, așa cum a cerut Moscova.

Rusia ratează șansa de a primi aprobare pentru vaccinul Sputnik V

Un oficial al OMS a transmis că organizația a fost obligată să amâne, momentan pe o perioadă nedeterminată, procesul de evaluare a vaccinului, pe fondul dificultăților pe care le-a creat invazia Rusiei în Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Noi trebuia să ajungem în Rusia pentru inspecții în data de 7 martie, însă aceste activități au fost amânate pentru o dată ulterioară”, a afirmat Mariângela Simão, director general asistent în cadrul OMS. ”Această evaluare, dar și inspecțiile au fost afectate din cauza situației curente”, relatează nytimes.com.

Dr. Simão spune că sunt mai multe obstacole care împiedică deplasarea echipei OMS în Rusia. Una dintre problemele principale o reprezintă imposibilitatea de a rezerva bilete de avion către această destinație. În plus, nici faptul că Visa și Mastercard nu mai operează în Rusia nu este de ajutor. După ce forțele Moscovei au invadat Ucraina, în data de 24 februarie, majoritatea țărilor occidentale au luat decizia de a nu mai permite aeronavelor ruse să le tranziteze spațiul aerian.

ADVERTISEMENT

Oficialii OMS afirmă că se lucrează la un nou calendar de lucru, care va fi pregătit cât mai curând. Nu este însă clar dacă echipa OMS va avea posibilitatea sau mai important, dispoziția de a călători în Rusia pentru a face evaluările necesare aprobării vaccinului, având în vedere contextul geopolitic. Există totuși posibilitatea ca un astfel de fapt din sectorul medical să reprezinte o excepție la nivelul relațiilor și permisiunilor.

Vladimir Putin a lăudat serul anti-Covid produs în țara sa

Vaccinul Sputnik V a fost dezvoltat de către Institutul de Cercetare Gamaleya, care este subordonat ministerului sănătății din Rusia. Serul administrat în doză dublă a început să fie folosit în Federația Rusă încă de la finele anului 2020. Mai mult, organisme de reglementare din peste 70 de țări au aprobat folosirea acestui vaccin, conform Fondului Ruse de Investiții Directe, care a susținut dezvoltarea serului.

ADVERTISEMENT

Totuși, Sputnik V nu a primit aprobare de la Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate și nici de la Organizația Mondială a Sănătății. Asta le-a ridicat probleme cetățenilor ruși care doreau să călătorească în Europa sau în SUA, prin prisma restricțiilor anti-Covid orientate către străini.

Președintele Vladimir Putin a lăudat în repetate rânduri serul Sputnik V și chiar l-a numit o mare descoperire medicală. Totuși, Rusia nu a urmat procedura internațională necesară și nu a oferit toate datele necesare pentru ca organismele de reglementare străine să poată verifica siguranța și eficacitatea vaccinului. Acesta a trecut prin teste clinice de masă destul de repede, pentru că autoritățile au încercat să îl lanseze pe piață cât mai curând posibil.

ADVERTISEMENT

Un oficial al Uniunii Europene a acuzat guvernul Rusiei că a întârziat intenționat inspecțiile internaționale la facilitățile locale. Pe de altă parte, însă, oficialii de la Kremlin au insistat că aceste întârzieri nu se datorează lor, fiind de fapt vorba despre jocuri politice.

Sputnik V nu poate fi livrat țărilor sărace prin programul Covax

În urmă cu mai bine de un an, în februarie 2021, Rusia a reușit să treacă peste un obstacol important. La momentul respectiv, a publicat în jurnalul medical britanic The Lancet rezultatele din stagiile avansate de testare clinică, arătând că serul Sputnik V nu este doar eficace, ci și foarte sigur. Chiar și atunci, însă, state precum Africa de Sud sau Brazilia au refuzat să se bazeze pe acest vaccin. Nici Ucraina nu recunoaște serul produs la Gamaleya.

Programul Covax, sprijinit de Organizația Națiunilor Unite, prin care se încearcă distribuirea de vaccinuri către țările sărace ale lumii, ar putea beneficia de influxul acestor doze, însă nu poate folosi seruri care nu au fost aprobate de către Organizația Mondială a Sănătății.

Până în prezent, aproximativ jumătate dintre ruși s-au vaccinat cu schema completă. Rusia a raportat, de la debutul pandemiei, aproximativ 17,5 milioane de cazuri de Covid-19, iar 363.039 de ruși au murit în urma infectării cu SARS-CoV-2. În data de 11 februarie, țara a raportat și recordul absolut de cazuri în pandemie, când nu mai puțin de 203.949 de persoane au fost confirmate cu noul virus.

ADVERTISEMENT