News

Riscul nuclear al invaziei lui Putin: cele 15 reactoare atomice din Ucraina. „În cazul distrugerii totale, urmările ar fi mai grave decât la Fukushima și Cernobîl împreună”

Ucraina are nu mai puțin de patru centrale nucleare, cea mai mare dintre acestea, Zaporijija, cu șase reactoare nucleare se află la doar 200 de kilometri distanță de regiunea separatistă Donețk.
24.02.2022 | 15:02
Riscul nuclear al invaziei lui Putin cele 15 reactoare atomice din Ucraina In cazul distrugerii totale urmarile ar fi mai grave decat la Fukushima si Cernobil impreuna
Ucraina are pe teritoriul ei patru centrale nucleare, inclusiv cea mai mare din Europa, la doar 200 de km de linia frontului. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Invazia Ucrainei declanșată de către forțele militare ale Rusiei ridică riscul lovirii unei din cele patru centrale nucleare aflate pe teritoriul acestei țări. Experții în domeniu avertizează că chiar dacă din punct de vedere militar lovirea unui astfel de obiectiv „ar fi pur și simplu o prostie”, acestea ar putea fi lovite accidental, în special în condițiile în care armamentul forțelor separatiste nu este unul precis.

Cu atât mai periculoasă este acest context cu cât, la circa 200 de kilometri de granița cu regiunea separatistă Donețk, în apropierea orașului Zaporizhzhia este situată cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, dar și din Europa, cu șase reactoare nucleare. Lovirea unuia sau a mai multora dintre aceste reactoare consecințele ar fi „mult mai grave decât la Fukushima și Cernobîl împreună”, susțin experții din domeniu.

ADVERTISEMENT

Valul radioactiv ar afecta nu doar Ucraina, dar și Rusia și Europa, este de părere Dmytro Gumenyuk, șeful Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Siguranța Nucleară și Radiațională, un organism din cadrul inspectoratul nuclear de stat.

Ucraina, patru centrale nucleare

Ucraina are patru centrale nucleare pe teritoriul său, Zaporizhzhia fiind și cea mai mare centrală nucleară din Europa. În fapt, jumătate din necesarul energetic al Ucrainei este asigurat de energia nucleară, țara aflându-se pe locul șapte în lume în ceea ce privește capacitatea instalată.

ADVERTISEMENT

Două dintre aceste centrale nucleare se află în vestul țării, la Rivne, aproape de granița cu Belarus, și Khmelnytskyi, însă cele mai importante două se află în sudul țării, Zaporizhzhia, cea mai apropiată de zona separatistă, și Yuzhnoukrainsk, aflată la nord de Crimeea.

centrale nucleare Ucraina
Ucraina deține patru centrale nucleare cu 15 reactoare. Sursa foto: WikiCommons

Ideea unui atac militar direct asupra unor astfel de instalații este foarte puțin probabilă, susțin experții în securitate, dar lipsa armamentului de înaltă precizie în rândul trupelor separatiste sugerează că ar putea exista o șansă crescută ca instalațiile sensibile să fie lovite accidental.

ADVERTISEMENT

„Centralele noastre nucleare nu au fost proiectate pentru un atac militar. Nu au fost proiectate împotriva tancurilor, bombelor, rachetelor și așa mai departe. În cazul unui atac militar, pentru a ajunge de la Dontesk la CNE Zaporizhzhia nu este o distanță foarte mare și, desigur, ținând cont de distanțele mici față de Federația Rusă, am putea presupune că centralele noastre nu sunt pe deplin protejate de atacurile militare de la vecinul nostru”, a declarat pentru Inews.uk, Dmytro Gumenyuk.

Un atac direct al Rusiei asupra acestor facilitări este considerat însă puțin probabil. Lada Roslycky, fondatorul grupului de apărare și securitate Black Trident cu sediul în Ucraina, a declarat: „Din perspectivă militară și din punct de vedere al apărării, ar fi o acțiune idioată”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ea a subliniat că lipsa de arme de înaltă precizie a separatiștilor din zona Donbasului crește probabilitatea ca instalațiile sensibile să fie lovite accidental.

Ea a sugerat însă că acest lucru ar putea face parte dintr-o strategie rusă de cultivare a incertitudinii prin război psihologic, prin amenințarea de a ataca astfel de instalații. „Chiar nu cred că ar face-o [ataca instalațiile nucleare], dar este posibil… este un instrument atât de minunat și genial”, a spus ea.

„Cele trei reactoare de la Centrala Nucleară din Ucraina de Sud și cele șase reactoare de la Centrala Nucleară Zaporizhzhia sunt cele două locații cel mai probabil să fie afectate de o invazie rusă”, a avertizat însă organizația Conflict and Environment Observatory (CEOBS).

Experții ucraineni avertizează că, dacă centrala nucleară de la Zaporizhzhia ar fi atacată, chiar și în cel mai rău caz, consecințele ar fi pur și simplu devastatoare.

„În cazul distrugerii totale a centralei electrice, cred că consecințele ar fi mult mai grave decât la Fukushima și Cernobîl împreună. Dacă vorbim despre consecințele acestei situații de război, Europa va fi total contaminată”, a declarat Dmytro Gumenyuk pentru sursa citată.

Accidentul nuclear de la Cernobîl

La doar 16 kilometri de granița cu Belarusul și circa 110 kilometri de Kiev se află fosta centrală nucleară de la Cernobîl. În data de 26 aprilie 1986 reactorul nr. 4 a suferit o explozie catastrofală a cazanelor sub presiune de abur din componența acestuia, care a declanșat un incendiu, o serie de explozii adiționale și scurgeri radioactive.

Accidentul de la Cernobîl a injectat în atmosfera terestră de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima și de câteva ori cantitatea de material radioactiv corespunzătoare bombelor de la Hiroshima și Nagasaki.

În prezent, în această zonă sunt depozitate deșeurile nucleare de la centralele nucleare ale Ucrainei. În cazul în care aceste depozite, ce nu beneficiază de o protecție împotriva bombardamentelor, sunt lovite ar există din nou riscul unei contaminări.

„În cazul distrugerii acestor butoaie, materialele radioactive ar putea fi eliberate în atmosferă și contamina atât Ucraina cât și alte teritorii europene. Aceasta este o situație foarte periculoasă”, a mai spus Dmytro Gumenyuk.

ADVERTISEMENT