News

Rusia reduce livrările de gaze către Europa, via Ucraina. Acordul de tranzit dintre Moscova și Kiev expiră la 1 ianuarie

Vladimir Putin reduce fluxul de gaze către Europa, prin Ucraina, înainte cu o zi de expirarea acordului de tranzit. Republica Moldova, vulnerabilă
31.12.2024 | 15:00
Rusia reduce livrarile de gaze catre Europa via Ucraina Acordul de tranzit dintre Moscova si Kiev expira la 1 ianuarie
Gigantul rus Gazprom își pierde influența asupra pieței de gaze din Europa / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Gigantul energetic rus rusă Gazprom a anunțat, marți, că va pompa un volum redus de gaz către Europa prin Ucraina, în ultima zi înainte de expirarea unui acord care a menținut fluxul de gaz pe parcursul a aproape trei ani de război.

Acordul de tranzit via Ucraina expiră

Cu excepția unei înțelegeri surpriză de ultim moment, fluxurile de gaze vor înceta probabil la 1 ianuarie, după expirarea acordului de tranzit pe cinci ani dintre Rusia și Ucraina, marcând o pierdere aproape completă a puterii Moscovei asupra pieței europene a gazelor, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la 26 decembrie că nu mai este timp anul acesta pentru semnarea unui nou acord privind tranzitul de gaze prin Ucraina. Cumpărătorii rămași ai gazului rusesc, precum Slovacia și Austria, și-au aranjat aprovizionarea alternativă, iar analiștii prevăd un impact minim pe piață al opririi fluxului de gaz rusesc.

Prețul la Title Transfer Facility, un punct virtual de tranzacționare din Olanda care este utilizat ca punct de referință pentru prețurile gazelor naturale din Europa, a crescut ușor marți, ajungând la 48,85 euro pe megawatt oră la sfârșitul dimineții.

ADVERTISEMENT

Semnificații geopolitice

Oprirea fluxului de gaze ar avea o semnificație geopolitică mult mai mare. De la invazia Ucrainei în 2022, care a determinat Uniunea Europeană să își reducă dependența de gazul rusesc, Moscova și-a pierdut cota dominantă de aprovizionare cu gaz a țărilor din Uniunea Europeană în favoarea unor rivali precum Statele Unite, Qatar și Norvegia.

Cândva cel mai mare exportator de gaze din lume, compania Gazprom, controlată de stat, a înregistrat o pierdere de 7 miliarde de dolari numai în 2023, prima sa pierdere anuală din 1999. Pentru Europa, pierderea aprovizionării cu gaz rusesc ieftin a contribuit la o încetinire economică majoră, la o creștere a inflației și la o agravare a crizei costului vieții.

ADVERTISEMENT

Deși Europa a găsit rapid surse alternative de energie, pierderea gazului rusesc a exacerbat îngrijorările pe termen lung cu privire la scăderea competitivității sale globale și, în special, cu privire la viitorul industrial al Germaniei.

Rusia și Uniunea Sovietică au petrecut o jumătate de secol în a constitui o cotă majoră din piața europeană a gazelor, care, la apogeu, era de 35%, însă războiul din Ucraina a distrus aproape complet această activitate pentru Gazprom. Majoritatea rutelor de gaz rusesc către Europa sunt închise, inclusiv Yamal-Europe prin Belarus și Nord Stream pe sub Marea Baltică, care a fost sabotată în 2022.

ADVERTISEMENT

Gazoductul din era sovietică care traversează Ucraina aduce gazul din Siberia prin orașul Sudja – aflat acum sub controlul soldaților ucraineni – din regiunea Kursk din Rusia. Apoi curge prin Ucraina către Slovacia. În Slovacia, gazoductul se împarte în ramuri care merg spre Republica Cehă și Austria.

Kievul a refuzat să negocieze un nou acord de tranzit

Ucraina renunță la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an în taxe din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa via Ucraina. Este puțin probabil ca încheierea acordului de tranzit să provoace o repetare a creșterii prețului gazelor în UE din 2022, deoarece volumele rămase sunt relativ mici.

Rusia a expediat aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaze prin Ucraina în 2023 – doar 8% din fluxul maxim de gaze rusești către Europa prin diverse rute în 2018-2019. Gazprom a declarat că va trimite 37,2 milioane de metri cubi, marți, față de 42,4 luni.

Bulgaria pregătită să ajute Republica Moldova

Întreruperea livrărilor de gaze prin Ucraina va fi însă o lovitură majoră pentru Republica Moldova, o țară care a făcut parte din Uniunea Sovietică. Vladimir Malinov, ministrul bulgar al Energiei, a declarat, luni, că țara sa este pregătită să ajute Republica Moldova

„Suntem în comunicare permanentă cu ministrul energiei din Moldova, astfel încât şi ei se bazează pe noi. Suntem pregătiţi să îi sprijinim oferindu-le acces la gaz natural lichefiat, precum şi prin intermediul furnizorului public Bulgargas, în momentul în care vor solicita această asistenţă”, a declarat Vladimir Malinov la postul național de radio.

Gazprom a anunțat sâmbătă că va opri livrarea de gaze către Republica Moldova de la 1 ianuarie, pe fondul unei dispute financiare cu fosta republică sovietică care tocmai a reales-o pe pro-europeana Maia Sandu. „Gazprom își va reduce livrările de gaze naturale către Republica Moldova la zero m3 pe zi începând cu ora 05:00 GMT la 1 ianuarie 2025”, a declarat Gazprom într-un comunicat.

Decizia este „legată de refuzul părții moldovene de a-și achita datoriile”, a precizat grupul rus, care „își rezervă dreptul” de a lua și alte măsuri, inclusiv rezilierea contractului său de gaze cu Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa. Ungaria va continua să primească gaz rusesc din sud, prin conducta TurkStream de pe fundul Mării Negre, deși ar fi dorit să păstreze și ruta ucraineană.

ADVERTISEMENT