News

Rusia retrage forțele armate de la granița cu Ucraina, dar avertizează: „Vom răspunde tuturor schimbărilor din apropierea frontierelor”

22.04.2021 | 23:13
Rusia retrage fortele armate de la granita cu Ucraina dar avertizeaza Vom raspunde tuturor schimbarilor din apropierea frontierelor
ADVERTISEMENT

Rusia a ordonat comandamentului forțelor sale armate retragerea trupele de la granița cu Ucraina. Potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, acestea se vor întoarce în bazele permanente începând de vineri, 23 aprilie, după ce „inspecția rapidă” din ultimele zile s-a încheiat cu succes.

Nu este clar, însă, dacă decizia îi vizează toți soldații mobilizați la frontieră în această perioadă. „Trupele şi-au demonstrat capacitatea de a furniza o apărare credibilă a ţării noastre”, a subliniat oficialul.

ADVERTISEMENT

În schimb, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe occidentali să impună o nouă serie de sancţiuni Moscovei și i-a propus omologului său, Vladimir Putin, să se întâlnească la Donbas, în zona de conflict, pentru a discuta pe marginea unei scăderi a tensiunilor.

Rusia ordonă retragerea forțelor armate de la granița cu Ucraina

Cred că obiectivele inspecției rapide au fost realizate pe deplin. Trupele și-au demonstrat capacitatea de a oferi o apărare credibilă țării. În acest sens, am decis să finalizez inspecțiile în districtele militare sudice și occidentale.

ADVERTISEMENT

Monitorizăm îndeaproape desfășurarea trupelor NATO în zonele în care se vor desfășura exercițiile Defender Europe-2021 și vom răspunde tuturor schimbărilor din apropierea frontierelor rusești”, a anunțat Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

În cursul zilei de joi, 22 aprilie, acesta a survolat cu elicopterul zonele din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014. Acolo au fost desfăşurate 10.000 de soldați, 40 de nave de război şi 20 de bastimente de susţinere, în vederea unor exerciții.

ADVERTISEMENT

Anunțul președintelui Klaus Iohannis: „Suntem pe fază”

În altă ordine de idei, președintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că va convoca săptămâna viitoare o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a discuta despre situaţia tensionată din Marea Neagră.

„Situaţia este îngrijorătoare.Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniţă de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenţie aceste lucruri, deci să nu-şi imagineze cineva că noi stăm şi aşteptăm informaţii de la alţii.

ADVERTISEMENT

Nu, noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuţii cu ministrul Apărării şi cu alţi conducători de servicii specializate, cunoaştem foarte bine situaţia din teren şi tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult.

Suntem extrem de îngrijoraţi. Însă situaţia este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar şi securitar, ci şi diplomatic, şi acest lucru îl facem.

Iar întrebarea despre CSAT – da, într-adevăr, voi convoca pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de Est a Ucrainei.

Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, nu este cazul, nu se face, dar vreau să-i asigur pe români că noi suntem pe fază”, a declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT
Tags: