News

Rusia schimbă strategia în privinţa spionajului. Bucureştiul, printre ţintele Moscovei. “Acolo se află informaţiile importante”

Rusia a suspendat activitatea delegației sale la NATO și legăturile cu misiunea de la Moscova, însă experții susțin că miza este mutarea atenției serviciilor secrete către capitalele importante, printre care și Bucureștiul
25.10.2021 | 13:45
Rusia schimba strategia in privinta spionajului Bucurestiul printre tintele Moscovei Acolo se afla informatiile importante
Rusia schimbă strategia în privinţa spionajului. Bucureştiul, printre ţintele Moscovei. "Acolo se află informaţiile importante"
ADVERTISEMENT

Potrivit CNBC, Federația Rusă a suspendat activitatea delegației sale la NATO și legăturile cu misiunea Atlanticului de Nord de la Moscova, drept răspuns la retragerea acreditărilor la Misiunea Nord-Atlantică a opt reprezentanți ruși, descoperiți ca fiind spioni. Totuși, potrivit experților, acest fenomen nu va contribui la sporirea tensiunilor dintre NATO și Federația Rusă, ci este o mișcare care arată clar că intenția Kremlinului se va concentra pe punctele locale, cu importanță deosebită.

Situația părea, cumva, similară cu aceea din anul 2018, când NATO a retras acreditările pentru șapte diplomați ruși, expulzați din Belgia, după otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal. Cu toate acestea, „dedesubturile” acestei povești cu „parfum” de spionaj sunt ample, iar Bucureștiul face parte din planul de observație al vecinilor de la Răsărit.

ADVERTISEMENT

Expertul în probleme de securitate Iulian Fota a explicat, în exclusivitate pentru FANATIK, că „informațiile importante pe care rușii doresc să le afle nu se mai află în posesia NATO, ci în capitalele statelor membre: Washington, Paris, Berlin, Londra, Ankara, etc, dar și în zona relațiilor bilaterale. În acest moment, acolo se poartă marile discuții și se iau deciziile importante”.

Expertul în probleme de securitate Iulian Fota (sursa facebook.com)
Expertul în probleme de securitate Iulian Fota (sursa facebook.com)

Expertul în securitate Iulian Fota: „Bucureștiul a sporit atenția rușilor, odată cu vizita secretarului american Lloyd J.Austin. NATO nu mai prezintă interes”

Specialistul în probleme de securitate este de părere că, în ultima vreme, zona așa zis „multilaterală” de interes al Federației Ruse, fie că este vorba despre NATO, fie despre UE, a devenit mai puțin importantă față de alte vremuri. „Alianța Nord-Atlantică este, de fapt, o birocrație între statele membre, iar acum capitalele acestor țări au devenit mai importante”, a precizat Iulian Fota.

ADVERTISEMENT

Grație importanței strategice a țării noastre, în ansamblul structurilor euro – atlantice, Bucureștiul se află pe lista lărgită a intereselor rusești, alături de marile capitale mondiale.

„Bucureștiul contează foarte mult în această ecuație. Altfel, nu s-ar explica vizita Secretarului american al Apărării, Lloyd J.Austin, la București. România este un membru credibil și foarte activ al NATO. Acest adevăr a fost afirmat și de Austin. Nu văd de ce ne-ar face complimente gratuite, pentru că, la nivelul funcției pe care o deține, acest om nu se joacă deloc cu vorbele”, a argumentat Iulian Fota sporirea interesul „prietenului de la Răsărit” pentru țara noastră.

ADVERTISEMENT
Secretarul de Stat american Lloyd Austin, în vizită la București (sursa hepta.ro)
Secretarul de Stat american Lloyd Austin, în vizită la București (sursa hepta.ro)

Alianța Nord – Atlantică investește 130 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii

Specialistul consideră că rolul României a devenit mai important decât era până acum, atât din punct de vedere militar, cât și strategic. Iulian Fota a explicat acest lucru, făcând trimitere chiar la un articol publicat pe site-ul nostru: „Eu am mai declarat, chiar pentru FANATIK, că, după atentatele de la 11 septembrie 2001, dar și după retragerea americanilor din Afghanistan, importanța României a crescut”.

Potrivit lui Iulian Fota, acesta este și motivul pentru care NATO investește peste 100 de milioane de dolari în baza militară de la Câmpia Turzii: „Acești bani vor da roade în anii următori, prin facilitățile create”.

ADVERTISEMENT

Câmpia Turzii este cea de-a treia bază americană în România (după Mihail Kogălniceanu și Deveselu), unde, începând cu anul 2015, au fost investite peste 143 de milioane de dolari.

Șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov (sursa hepta.ro)
Șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov (sursa hepta.ro)

Diversiunea lui Serghei Lavrov și reașezarea ordinii mondiale

Decizia Federației Ruse va intra în vigoare de la 1 noiembrie, iar șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov a sugerat că NATO se face vinovată pentru această stare de fapt, și nu Kremlinul. „În urma unor măsuri luate de către NATO, condițiile de bază în vederea unei activități în comun nu se mai îndeplinesc”, a spus oficialul rus.

Părerea experților în domeniu este că, din punctul de vedere al informațiilor relevante pentru politica mondială, primează relațiile bilaterale dintre marile puteri.

„NATO este un conglomerat, dar, întotdeauna, discuțiile importante se iau între marile puteri, nu la nivel global. Sigur, există și trilaterale sau grupuri precum QUAD-ul, care este format din patru state (n.r SUA, Australia, India și Japonia). Mereu când este vorba despre reașezarea ordinii internaționale și când urmează să fie adoptate decizii importante, discuțiile sunt purtate în format mic”, a argumentat Iulian Fota.

Referindu-se strict la declarația oficialului de la Kremlin, interlocutorul nostru a făcut o paralelă interesantă între jocul de pe scena politică și… un meci de fotbal.

„Serghei Lavrov a făcut o declarație care intră în zona rutinei. Astfel de chestiuni, capturarea reciprocă de spioni, atacurile cibernetice de mică amploare și declarațiile contondente fac parte din rețeta obișnuită a jocului. Suntem ca într-un meci de fotbal, unde se pasează, se centrează, se trage la poartă. Sigur, dacă încep să se lovească și să se încaiere pe teren, abia atunci se poate spune că ieșim din partea normală a jocului și că am intrat într-o zonă excepțională”, a comentat Fota.

Federația Rusă a scăpat de o cheltuială inutilă

Expertul în materie de securitate a adăugat: „Dacă mi-aș permite o speculație, există posibilitatea ca oficialii ruși să fi concluzionat că nu mai merită să cheltuiască atâția bani cu oamenii de legătură aflați în sânul NATO, din mai multe motive”.

Fostul șef al Colegiului Național de Informație al SRI este de părere că, în primul rând, Alianța Nord – Atlantică a suplimentat eficient măsurile de protecție și, practic, un „intrus” nu ar avea prea multe informații de obținut.

„În al doilea rând, oricum, informațiile importante nu se mai găsesc în acel loc… Așadar, cheltuielile necesare supravegherii NATO nu se mai justifică. În orice caz, rușii sunt destul de inteligenți încât să facă o afirmație și să întreprindă cu totul altceva”, a explicat Fota.

Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO (sursa hepta.ro)
Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO (sursa hepta.ro)

Jens Stoltenberg confirmă ce știam cu toții…

Recent, Jens Stoltenberg, Secretarul general al NATO, a declarat că „activitățile malițioase ale Rusiei în Europa se află în creștere”. Rugat să comenteze afirmația politicianului norvegian, interlocutorul nostru a amintit faptul că Rusia își intensifică acțiunile de spionaj de câțiva ani, „dar asta nu este o noutate”.

„Mereu, Rusia va duce o politică de contestare a Occidentului, de diluare a influenței sale și de preluare a acesteia, mai ales în zonele în care Vestul renunță la propria sa dominație. Din acest punct de vedere, observăm ce se întâmplă după replierile americane, cum este cazul situației din Afghanistan. Politica rusă nu s-a schimbat, dar instrumentele sunt variate”, a argumentat fostul consilier prezidențial pe teme de securitate.

Pactul istoric de securitate SUA – Australia – Marea Britanie, o politică nouă

Potrivit lui Iuian Fota, dacă ne referim la posibile schimbări de politică, ar trebui să aflăm cât de importantă mai este, spre exemplu, Ucraina pentru americani. „Spre deosebire de occidentali, rușilor le merge bine. Deocamdată, SUA se reorientează către altă zonă și tocmai a încheiat un acord cu Marea Britanie și cu Australia. Într-adevăr, aici avem de a face cu o politică nouă”, a explicat persoana intervievată.

Potrivit RFI România, în cadrul unui acord militar de cooperare convenit între SUA, Marea Britanie și Australia, aceasta din urmă va putea construi submarine cu propulsie nucleară, fapt care a trezit reacția Chinei, care a acuzat cele trei țări de „mentalitate de Război Rece”.

Iulian Fota s-a referit la acest pact și mai ales la posibila escaladare a unui viitor conflict: „Nu există o tensiune suplimentară. Într-adevăr, există tensiunea dintre Rusia și SUA, menținută la nivel constant, dar, în paralel, am constatat o serie de contacte între cele două mari puteri”.

Președinții Vladimir Putin și Joe Biden, într-o ipostază amicală (sursa hepta.ro)
Președinții Vladimir Putin și Joe Biden, într-o ipostază amicală (sursa hepta.ro)

Joe Biden și Vladimir Putin se studiază ca doi pugiliști

Tensiunile dintre Rusia și Occident se vor menține o perioadă bună de timp, potrivit interlocutorului FANATIK. „Nu mă aștept să scadă, dar nici să crească semnificativ, ținând cont de dialogul care s-a legat între Joe Biden și Vladimir Putin, care a fost continuat de generalii ruși și americani și despre care suntem curioși să aflăm unde va duce”, a precizat Iulian Fota.

După cum a afirmat expertul în probleme de securitate, în acest moment, relația dintre Occident și Rusia pare înghețată, dar există elemente de detensionare. Potrivit lui Iulian Fota, declarațiile lui Vladimir Putin referitoare la posibilitatea creșterii prețului petrolului la 100 de dolari pe baril au fost făcute într-un spirit de cooperare: „El încearcă să vină în întâmpinarea Uniunii Europene. Teza referitoare la tensionarea sporită nu se susține pe nimic, în acest moment”.

„Spionajul, prima sau a doua meserie din lume”

La final, l-am întrebat pe interlocutorul nostru dacă, în opinia sa, confruntarea spionilor, la nivel mondial, s-a modificat din pricina ultimelor evenimente.

„Dacă nu cumva spionajul este chiar prima meserie din lume, cu siguranță este a doua. În lumea spionajului am avut de a face cu un complex de evenimente și nu întotdeauna când este capturat un agent, el este trimis acasă. Sunt cazuri în care îl prinzi, îl trimiți înapoi, convingându-l să lucreze pentru tine, în alte cazuri îl observi dar nu te atingi de el, pentru că vrei să afli ce relații are, etc”, a detaliat Iulian Fota.

„Această măsură a NATO, de a reduce numărul de acreditări  pentru oficialii ruși este una preventivă. Pentru a se evita să se ajungă într-o situație periculoasă pentru Alianță, s-a decis reducerea numărului de diplomați. Întotdeauna, în zona de „intelligence service” o afirmație poate acoperi un alt adevăr, mult mai greu de dibuit. Metaforic vorbind, totul seamănă cu o ceapă, adică „foile” sunt ascunse, una în alta”, a încheiat, metaforic, expertul în probleme de securitate.

ADVERTISEMENT