News

Rusia și China și-au prelungit prietenia cu încă cinci ani. Vladimir Putin: ”Astfel de înțelegeri sunt vitale”

Rusia și China și-au prelungit prietenia cu încă cinci ani. Tratatul de prietenie și cooperare dintre cele două țări are o vechime de 20 de ani și urma să expire în 2022.
29.06.2021 | 17:13
Rusia si China siau prelungit prietenia cu inca cinci ani Vladimir Putin Astfel de intelegeri sunt vitale
Rusia și China și-au prelungit prietenia cu încă cinci ani. În relații tensionate cu SUA și Europa, Putin și Xi Jinping strâng rândurile Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liderii Rusiei și ai Chinei au salutat legăturile din ce în ce mai strânse între țările lor și au anunțat luni prelungirea unui tratat de prietenie și cooperare vechi de 20 de ani.

Rusia și China și-au prelungit prietenia cu încă cinci ani. Vladimir Putin: ”Astfel de înțelegeri sunt vitale”

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au anunțat prelungirea Tratatului de prietenie sino-rus, semnat în iulie 2001, o demonstrație de unitate pe fondul tensiunilor dintre cele două state și Occident.

ADVERTISEMENT

Vorbind cu Xi Jinping în timpul unui apel video, Vladimir Putin a spus că tratatul contribuit la ducerea relațiilor dintre Moscova și Beijing pe „culmi fără precedent” și va fi prelungit pentru încă cinci ani.
Liderul rus a menționat că coordonarea eforturilor de politică externă de către Rusia și China a jucat un „rol stabilizator în afacerile globale”. (Vezi AICI VIDEO!)

Putin a mai spus că tratatul a consacrat sprijinul celor două puteri pentru apărarea unității naționale și a integrității teritoriale, într-un moment în care atât Moscova, cât și Beijingul sunt în conflict cu țările occidentale cu privire la o gamă largă de probleme.

ADVERTISEMENT

„În lumea de astăzi, astfel de acorduri sunt de o importanță serioasă”, a spus Putin, citat de Daily Mail. „În contextul creșterii turbulențelor geopolitice, al dezmembrării acordurilor de control al armelor și al potențialului crescut de conflict în diferite colțuri ale lumii, coordonarea ruso-chineză joacă un rol stabilizator în afacerile mondiale.”

Putin a spus că acordul va fi prelungit automat cu încă cinci ani după expirarea acestuia în februarie 2022.

ADVERTISEMENT

Xi, în observațiile sale de deschidere, a subliniat importanța unei „cooperări strategice” între Moscova și Beijing în apărarea intereselor lor comune pe scena globală. El a adăugat că Rusia și China au lucrat pentru a susține un „adevărat multilateralism și justiție globală”.

Putin și Xi au dezvoltat legături personale puternice pentru a consolida un „parteneriat strategic” între cei doi foști rivali comuniști, în timp ce se luptă cu Occidentul pentru influență și se confruntă cu tensiuni crescânde în relațiile cu SUA și aliații săi.

ADVERTISEMENT

În timp ce Moscova și Beijingul au respins în trecut posibilitatea de a încheia o alianță militară, Putin a spus anul trecut că o astfel de perspectivă nu poate fi exclusă în totalitate.

În cadrul apelului de luni, Putin l-a felicitat pe Xi pentru aniversarea a 100 de ani ai Partidului Comunist din China celebrată joi, marcată, potrivit președintelui rus, cu „noi realizări în dezvoltarea social-economică a țării și pe scena internațională” și amintind sprijinul sovietic pentru chinezi comuniști.

Moscova a marcat centenarul PCC prin împărtășirea cu Beijingul a documentelor istorice despre legăturile sovieto-chineze.

Relații tensionate cu Statele Unite și alte țări occidentale

Relațiile Rusiei cu Statele Unite și alte țări occidentale sunt la cel mai tensionat nivel post Războiul Rece din cauza unei serii probleme care variază de la anexarea Crimeii de către Moscova la acuzațiile de amestec rusesc în alegerile din SUA.

Putin a organizat un summit la începutul acestei luni cu omologul său american Joe Biden, în care au decis să coopereze în unele domenii în ciuda relațiilor tensionate.

Angela Merkel continuă să solicite un summit UE-Putin

Cancelarul german Angela Merkel a continuat luni să susțină faptul că un summit față în față cu președintele rus Vladimir Putin este cel mai bun mod de a aborda problemele regionale cu el, la câteva zile după ce alți lideri europeni i-au respins propunerea pentru o astfel de întâlnire.

Merkel, împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, au propus ideea summitului în timpul unei întâlniri a Uniunii Europene la Bruxelles. Liderii est-europeni, în special membrii care au granițe cu Rusia, au respins propunerea, spunând că o astfel de întâlnire l-ar recompensa pe Putin pentru comportamentul recent rus agresiv, cum ar fi atacurile cibernetice sau desfășurarea de trupe la granița cu Ucraina.

În schimb, liderii UE au fost de acord să stabilească orientări și condiții pentru un viitor summit.

Vorbind luni, în cadrul unei întâlniri virtuale între parlamentele francez și german, Merkel a apărat încă o dată propunerea, spunând că este mai bine ca liderii UE să discute direct cu președintele rus în loc să discute probleme între ei.

“Relația dintre Rusia și Uniunea Europeană nu este într-adevăr bună în acest moment, dar chiar și în timpul Războiului Rece, oamenii au vorbit între ei”, a spus Merkel. „Deci, cred că tăcerea nu este propice rezolvării problemelor.”

Merkel a spus că discuțiile despre modul în care ar putea avea loc viitoarele reuniuni la nivel înalt au fost utile și au adus UE cu un pas mai aproape de organizarea unei reuniuni.

Merkel a făcut referire la summit-ul individual al președintelui SUA Joe Biden cu Putin la începutul acestei luni și a spus că o întâlnire față în față cu liderul rus poate avea ca rezultat și cooperarea în anumite probleme.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat reporterilor săptămâna trecută că „președintele Putin era și rămâne interesat de stabilirea relațiilor de lucru între Moscova și Bruxelles”, relatează VOA News.

Xi Jinping vrea ca țara sa să-și dezvolte o voce internațională

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că țara trebuie să îmbunătățească modul în care își spune „poveștile” către un public global, în timp ce încearcă să dezvolte o voce internațională care să-i reflecte statutul pe scena mondială.

Luând cuvântul la o reuniune de studiu a Partidului Comunist, desfășurată la începutul acestei luni, Xi a spus că este crucial pentru China să își îmbunătățească capacitatea de a-și răspândi mesajele la nivel global pentru a prezenta o „China adevărată, tridimensională și cuprinzătoare”, a relatat agenția Xinhua, citată de Reuters.

China a trebuit să dezvolte o „voce internațională” pentru a se potrivi cu forța sa națională și statutul său global, a declarat Xi. De asemenea, trebuie să întărească eforturile de propagandă pentru a ajuta străinii să înțeleagă Partidul Comunist Chinez și modul în care „se străduiește pentru fericirea poporului chinez”.

El a spus că țara trebuie să creeze o echipă de profesioniști și să adopte „metode precise de comunicare” pentru diferite regiuni.

Relația Chinei cu mass-media străină a devenit din ce în ce mai tensionată în ultimii ani, mijloacele media locale, cum ar fi Global Times, acuză adesea reporterii străini pentru ceea ce susțin că este o relatare părtinitoare și neloială.

Mai mulți jurnaliști care lucrează pentru organizații de știri din SUA au fost expulzați anul trecut, deoarece relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat.

China a interzis, de asemenea, BBC World News de pe rețelele de televiziune din China continentală, în urma criticilor referitoare la acoperirea drepturilor omului de către radiodifuzorul britanic în regiunea nord-vestică a Xinjiang, precum și a originii pandemiei COVID-19.

ADVERTISEMENT