News

Rusia simulează lovituri cu rachete asupra Estoniei. Spațiul aerian, încălcat de elicoptere rusești

Rușii simulează atacuri cu rachete asupra Estoniei, iar spațiul aerian al țării a fost încălcat de elicoptere din Federația Rusă, potrivit lui Kusti Salm, șeful Statului Major.
22.06.2022 | 22:14
Rusia simuleaza lovituri cu rachete asupra Estoniei Spatiul aerian incalcat de elicoptere rusesti
Elicopterele rusești au încălcat spațiul aerian estonian. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Salm a făcut anunțul în presa din Estonia, citată de Libertatea. Rușii desfășoară în aceste momente exerciții militare care simulează atacuri cu rachete pe teritoriul Estoniei.

Rusia simulează atacuri cu rachetă asupra Estoniei

Elicopterele rusești au comis mai multe încălcări ale frontierei. Nu a fost vorba despre nave la cincizeci de mile de coastă sau departe de avioane, ci de elicoptere. Elicopterul nu zboară accidental peste graniță. Au fost mai multe cazuri în ultimele zile”, a transmis Kusti Salm.

ADVERTISEMENT

Șeful Statului Major din Estonia a anunțat că rușii simulează de mai multe zile lovituri cu rachete asupra statelor baltice, elicopterele rusești simulând pregătirea atacului.

Ministerul estonian al Apărării consideră că situația este foarte gravă. ”Rușii cred că nu merităm independența. Operațiunile lor recente și comunicările strategice susțin această concluzie”, a transmis Kusti Salm.

ADVERTISEMENT

”Structura NATO de apărare trebuie să servească scopului de a respinge un potențial inamic încă din primul minut și de a permite Alianței să apere chiar și primul centimetru din teritoriul Estoniei”, a precizat Kusti Salm.

Țările NATO se vor întâlni la Madrid săptămâna viitoare. Sunt așteptate mai multe decizii concrete pentru consolidarea apărării din zona țărilor baltice.

ADVERTISEMENT

Tensiunile sunt tot mai mari în zonă după ce Rusiei i-ar fi fost interzis accesul spre Kaliningrad, enclavă unde rușii au interese militare importante. Kremlinul a anunțat că replica va fi una „nediplomatică”.

„Una dintre principalele întrebări a fost dacă răspunsul va fi unul exclusiv diplomatic. Răspunsul: nu”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei,  în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Lituania se află sub amenințarea directă a armatei Rusiei, care ar putea ajunge la graniță în timp record, prin Belarus. Mai mult, rușii au avertizat că vor tăia suplimentarea cu energie electrică spre Lituania, însă SUA au sărit în apărarea guvernului lituanian.

ADVERTISEMENT