Rusia simulează invadarea Republicii Moldova. Cum a evitat Kremlinul să dea explicaţii privind exerciţiul militar

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
04/08/2016, 18:03
Rusia simulează invadarea Republicii Moldova. Cum a evitat Kremlinul să dea explicaţii privind exerciţiul militar GALERIE FOTO

Guvernul de la Chisinau a ajuns din nou intr-o situatie ingrata ca urmare a manevrelor militare rusesti la granitele Moldovei. Cauza tensiunilor intre Rusia si Moldova este o aplicatie militara desfasurata in apropiere de Tiraspol de fortele din zona ale Kremlinului – Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) impreuna cu cele ale autoproclamatei „Republici Moldovenesti Nistrene. Exercitiile simuleaza respingerea unui atac „terorist” asupra instalatiilor de purificare a apei. Pentru a-i infrange pe inamicii imaginari, fortele rusesti si transnistrene trec Nistrul – exact ca in cazul unei invazii reale a Moldovei.

Participantii la exercitii au identificat si au anihilat „un grup de extremisti cu baza pe malurile Nistrului”, iar pentru actiune „au fost mobilizate vehicule blindate care sa traverseze raul si sa transporte infanterie”, anunta agentia de stiri transnistreana Novosti PMR.

Sunt primele manevre de asemenea amploare desfasurate de armata Tiraspolului impreuna cu efectivele rusesti din regiune, iar liderii transnistreni considera ca este esential ca fortele lor sa fie pregatite pentru posibilitatea traversarii Nistrului – adica a unui atac asupra Moldovei.

„Vrem sa acumulam experienta si sa o utilizam in viitor”, a declarat ministrul adjunct al Apararii de la Tiraspol. Iar premierul Pavel Prokudin spune ca „optiunea trecerrii Nistrului nu poate fi ignorata. Pregatirea de lupta trebuie sa fie tot timpul la cel mai inalt nivel”.

Ca urmare, Chisinaul a cerut explicatii, considerand ca aceste exercitii incalca angajamentul asumat de Tiraspol si Moscova de a nu crea situatii tensionate in zona de securitate pe durata vacantei Comisiei Unificate de Control (CUC) – organismul care supervizeaza situatia din zona de securitate de la Nistru. Insaa tasatul militar al Federatiei Ruse a refuzat sa se prezinte miercuri la Ministerul Apararii din Chisinau pentru a oferi explicatii cu privire la participarea GOTR, alaturi de trupele transnistrene, la aplicatiile militare desfasurate la 2 august in apropiere de Tiraspol, scrie Agerpres.

“Atasatul militar al Federatiei Ruse a refuzat sa vina, invocand ca are o alta intalnire. O alta data nu a fost stabilita pentru ca nu va mai fi de actualitate. Anul acesta este pentru prima data cand Grupul Operativ al Trupelor Ruse face aplicatii impreuna cu trupele transnistrene. Ei ne sfideaza pe fata’, a declarat pentru Deschide.md ministrul apararii moldovean, Anatol Salaru.

Citeşte mai mult pe www.stirileprotv.ro

Ştirea MOMENTULUI

Soţia lui Julio Baptista e campioană! Silvia Nistal, spanioloaica care va încinge Liga 1 Betano. Galerie foto

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×