News

Rusia solicită înregistrarea în Uniunea Europeană a vaccinului Sputnik V

20.01.2021 | 17:41
Rusia solicita inregistrarea in Uniunea Europeana a vaccinului Sputnik V
ADVERTISEMENT

Rusia a cerut Uniunii Europene înregistrarea vaccinului împotriva Covid-19 Sputnik V. Autoritățile ruse se așteaptă ca documentația să le fie examinată în luna februarie.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), participant la dezvoltarea serului, a anunțat că o cerere de înregistrare a fost depusă la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Întânirea dintre cele două instituții a avut loc în cursul zilei de 19 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Documentele cerute de autorițățile europene nu au fost trimise încă. Ele constau în rezultatele interimare ale studiilor clinice din faza a treia, care nu au fost finalizate, scrie News.ro.

Rusia solicită înregistrarea în Uniunea Europeană a vaccinului Sputnik V

Fondul rus de investiţii directe (RDIF) a anunțat că a depus „o cerere de înregistrare şi se aşteaptă ca o primă examinare (a documentelor trimise) să aibă loc în februarie. Pe baza seriei de examinări, EMA va decide cu privire la autorizarea vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană”.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat printr-un comunicat că „va comunica atunci când o procedură de examinare continuă va începe”.

”Noi am demarat la sfârşitul lui octombrie procesul autorizării vaccinului în Europa. Este un proces de anvergură, al cărui obiectiv este obţinerea permisiunii utilizării vaccinului în UE”, a precizat un purtător de cuvânt al fondului.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăcugat că „înregistrarea este o etapă importantă”. Cu toate acestea, vaccinul rusesc nu a finalizat faza a treia a studiului clinic. „Pe 22 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății va începe procedura de examinare prealabilă (pre-submission review) a cererii de înregistrare a vaccinului “Sputnik V”, a mai anunțat acesta, potrivit Sputnik.md

Rusia este prima țară care a venit cu un vaccin împotriva SARS – CoV- 2. Sputnik V a creat polemici în rândurile oamenilor de știință încă de la apariția sa, considerată prematură, în luna august. În plus, dezvoltatorii serului nu au publicat rezultatele științifice.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, liderul de la Moscova, Vladimir Putin a anunțat lansarea unei campanii de vaccinare în masă în Rusia. Debutul acesteia a avut loc în luna decembrie, însă administrarea serului era una voluntară și se baza pe prioritizarea persoanelor vulnerabile, care prezentau un risc ridicat de deces în eventualitatea contactării virusului.

Vaccinul rusesc este înregistrat în țări ca Serbia, Belarus, Argentina, Bolivia, Algeria, Venezuela, Paraguay, Turmenistan și în teritoriile palestiniene. Autoritățile de la Kremlin susțin că eficiența serului este de 95%.

ADVERTISEMENT