News

Rusia tratează Transnistria ca și cum ar fi propriul teritoriu. Moscova, amenințare gravă la adresa integrității teritoriale a Moldovei

Cresc tensiunile în legătură cu regiunea Transnistria. Rusia o tratează ca pe un teritoriu propriu și lansează o amenințare gravă la adresa integrității teritoriale a Moldovei.
24.02.2023 | 15:29
Rusia trateaza Transnistria ca si cum ar fi propriul teritoriu Moscova amenintare grava la adresa integritatii teritoriale a Moldovei
Rusia tratează Transnistria ca și cum ar fi propriul teritoriu. Moscova, amenințare gravă la adresa integrității teritoriale a Moldovei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Regiunea separatistă moldovenească Transnistria ține capul de afiș în aceste zile în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Moscova a lansat, vineri, o amenințare gravă la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Rusia tratează Transnistria ca și cum ar fi propriul teritoriu. Moscova, amenințare gravă la adresa integrității teritoriale a Moldovei

Într-un comunicat de presă citat de agenția TASS, Ministerul rus de Externe a avertizat că orice acțiune a Statelor Unite, a țărilor NATO sau a Ucrainei care reprezintă o amenințare la adresa securității rușilor care locuiesc în Transnistria sau a contingentului rus de menținere a păcii va fi considerată un atac asupra Rusiei.

ADVERTISEMENT

În același document, diplomația de la Moscova condamnă așa numita concentrare de forțe militare ucrainene la granița cu Transnistria. Rușii amenință că vor folosi orice mijloace pentru a apăra această republică separatistă. Kremlinul tratează zona Republicii Moldova ca și cum ar fi echivalentă cu teritoriul Federației Ruse.

”Avertizăm Statele Unite, țările membre NATO și Ucraina împotriva următorilor pași aventuroși. Nimeni nu ar trebui să aibă nicio îndoială că Forțele Armate Ruse vor răspunde în mod adecvat provocării regimului de la Kiev, dacă este cazul, și vor asigura protecția compatrioților noștri, a contingentului rus de menținere a păcii, a personalului militar și a depozitelor militare din Transnistria.

ADVERTISEMENT

Orice acțiune care va fi un pericol la adresa lor va fi considerată, în conformitate cu legile internaționale, ca un atac la adresa Federației Ruse”, se arată în comunicatul MAE rus.

În ciuda faptului că bombardează zi de zi Ucraina și lansează amenințări pe bandă rulantă față de statul vecin, NATO și Republica Moldova, Rusia anunță, în comunicatul Ministerului său de Externe, că susține cu putere ”soluționarea oricărui subiect prin mijloace politice și diplomatice”.

ADVERTISEMENT

Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Transnistria printr-o operațiune sub steag fals

În urmă cu 24 de ore, același Minister rus de Externe a acuzat Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă moldovenească Transnistria după o operațiune sub steag fals. Republica Moldova a infirmat imediat informațiile.

Moscova susține că are informaţii conform cărora ucrainenii ar pregăti o provocare în care ar invada Transnistria purtând uniforme ale armatei ruse. ”În viitorul apropiat se pregăteşte o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unităţi ale forţelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formaţiei naţionaliste Azov.

ADVERTISEMENT

Ministerul rus al Apărării monitorizează îndeaproape situaţia de la graniţa Ucrainei cu Republica Moldovenească Transnistreană şi este pregătit să răspundă la orice schimbare a situaţiei”, se transmite într-un comunicat.

ADVERTISEMENT