News

Rusia susține că sancțiunile economice la care este supusă pot provoca ieşirea de pe orbită a Staţiei Spaţiale Internaţionale

Sancțiunile economice fără precedent la care a fost supusă Rusia după invadarea Ucrainei au un efect nedorit și într-un domeniu sensibil. Avertismentul a fost lansat de șeful agenției spațiale ruse Roscosmos.
12.03.2022 | 20:40
Rusia sustine ca sanctiunile economice la care este supusa pot provoca iesirea de pe orbita a Statiei Spatiale Internationale
ADVERTISEMENT

Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, a anunțat sîmbătă, 12 martie, că sancţiunile economice dictate recent de comunitatea internațională împotriva Rusiei pot provoca ieşirea de pe orbită a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), potrivit AFP.

Cum afectează sancțiunile economice la care este supusă Rusia funcționarea Staţiei Spaţiale Internaţionale

Segmentul rus asigură corectarea orbitei staţiei (în medie de 11 ori pe an), inclusiv după manevre de evitare a deşeurilor spaţiale de pe orbită”, a declarat Rogozin. Oficialul guvernamental este cunoscut și pentru faptul că este un susținător declarat al invaziei Rusiei din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Conform lui Rogozin, funcţionarea capsulelor ruse care aprovizionează ISS este perturbată de sancţiuni, afectând astfel sectorul rusesc al staţiei orbitale, care îndeplineşte şi funcţia de a corecta orbita ISS. În consecinţă, acest lucru poate duce la “amerizarea” sau “aterizarea” staţiei orbitale care cântăreşte 500 de tone.

Publicând o hartă a lumii cu regiunile în care ISS ar putea să se prăbuşească, şeful Roscosmos susţine că Rusia este în mare măsură în siguranţă în eventualitatea unei asemenea catastrofe. “Însă populaţia altor ţări, în special cele conduse de ‘câinii războiului’ (n.r. occidentalii), ar trebui să se gândească la preţul sancţiunilor împotriva Roscosmos”, a mai afirmat Rogozin.

ADVERTISEMENT

Rusia solicită ridicarea sancțiunilor economice, pe care le consideră ilegale

După invazia Ucrainei, NASA a anunţat încă de acum două săptămâni că lucrează pentru a găsi soluţii pentru a menţine ISS pe orbită fără ajutorul Rusiei. Dmitri Rogozin a explicat că rachetele necesare pentru lansările capsule rusești sunt supuse “sancţiunilor americane din 2021 şi sancţiunilor UE şi canadiene din 2022”.

Roscosmos a recunoscut că a transmis în mod repetat apeluri partenerilor săi americani (NASA), canadieni (ASC) şi europeni (ESA) “prin care solicită ridicarea sancţiunilor ilegale impuse împotriva companiilor noastre”.

ADVERTISEMENT

Șeful agenției spațiale ruse, despre americani: ”Să-i lăsăm să plece în spaţiu pe mături”

Dmitri Rogozin a anunţat și că Moscova nu va mai furniza Statelor Unite motoare pentru rachetele americane Atlas şi Antares. “Să-i lăsăm să plece în spaţiu pe mături”, a comentat ironic șeful agenției spațiale ruse, în contextul în care spaţiul cosmic era unul dintre ultimele domenii de cooperare ruso-americană.

De la începutul lunii martie, Roscosmos şi-a anunţat intenţia de a acorda prioritate fabricării de sateliţi militari, în condiţiile izolării în creştere a Rusiei în contextul conflictului din Ucraina, declanșat pe 24 februarie prin invazia condusă de guvernul de la Moscova.

ADVERTISEMENT

De menționat ar fi și faptul că, pe 30 martie 2022, astronautul Mark Vande Hei şi doi cosmonauţi, Anton Şkaplerov şi Piotr Dubrov, urmează să părăsească ISS şi să revină pe Terra la bordul unei capsule Soiuz, așa cum notează AFP.

ADVERTISEMENT