News

Rusia, un nou val de amenințări pentru Suedia și Finlanda, contra aderării la NATO, și a Ucrainei, împotriva aderării la UE

Rusia a lansat un nou val de amenințări pentru Suedia și Finlanda, contra aderării acestora la NATO, dar și la adresa Ucrainei, țară care face demersuri pentru intrarea în Uniunea Europeană.
13.05.2022 | 06:40
Rusia un nou val de amenintari pentru Suedia si Finlanda contra aderarii la NATO si a Ucrainei impotriva aderarii la UE
Rusia, un nou val de amenințări pentru Suedia și Finlanda, contra aderării la NATO, și a Ucrainei, împotriva aderării la UE
ADVERTISEMENT

Dorința Ucrainei de a adera la Alianța Nord-Atlantică, înscrisă în constituție, a fost unul dintre pretextele folosite de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pentru invazia începută pe 24 februarie, alături de obiective fără obiect precum „denazificarea” și „demilitarizarea”.

Acum nici intrarea Ucrainei în UE nu mai e acceptată de Kremlin

Dar acum Moscova se opune și aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, ca membru cu drepturi depline, după ce anterior, mai ales la negocierile din Turcia, părea să nu aibă nimic împotriva acestei decizii. Mai ales că, deja, Kievul a parcurs două etape pentru primirea statutului de țară-candidată.

ADVERTISEMENT

Prim-adjunctul Reprezentantului Permanent al Federației Ruse pe lângă Organizația Națiunilor Unite, Dmitri Polianski, a lansat această nouă serie de amenințări cu ocazia unei reuniuni a Națiunilor Unite.

Iar acum, Kremlinul se artă nemulțumit și de decizia Ucrainei de a solicita aderarea la Uniunea Europeană. „Poziția Rusiei cu privire la dorința Kievului de a adera la UE s-a schimbat. Acum este similară cu poziția privind intrarea Ucrainei în NATO”, a declarat Dmitri Polianski, citat de publicația rusă Lenta.ru, preluată de Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Alte amenințări pentru Kiev

Prim-adjunctul Reprezentantului Permanent al Federației Ruse pe lângă ONU a recunoscut și că Rusia nu mai intenționează să pună capăt războiului în acest moment.

Fără demilitarizare și denazificare, pacea în Ucraina nu poate fi atinsă”, a declarat Dmitri Polianski, după ce și aceste obiective păreau abandonate de Kremlin la negocierile din Turcia.

ADVERTISEMENT

Dar Ucraina nu e singura țară amenințată de Kremlin: Rusia amenință acum cu lovituri militare contra Finlandei și Suediei, dacă cele două țări vor intra în Alianța Nord-Atlantică. Suedia și Finlanda au decis, după ce au văzut agresiunea rusă împotriva Ucrainei, să renunțe la statutul de neutralitate și să declanșeze procedurile necesare în vederea aderării la NATO.

„De îndată ce Finlanda și Suedia devin membre ale NATO și unitățile Alianței sunt acolo, aceste teritorii vor deveni o posibilă țintă pentru armata rusă”, a mai spus reprezentantul adjunct al Federației Ruse la ONU, Dmitri Polianski.

ADVERTISEMENT