News

Avertisment dur al Rusiei pentru Uniunea Europeană: ”Prețurile la energie vor exploda”

Oficiali ruși susțin că, dincolo de sancțiunile economice impuse Moscovei, și Uniunea Europeană va avea de suferit în contextul războiului din Ucraina. Astfel, prețurile la energie s-ar putea mări în viitorul apropiat.
12.03.2022 | 15:07
Avertisment dur al Rusiei pentru Uniunea Europeana Preturile la energie vor exploda
ADVERTISEMENT

Potrivit lui Nikolai Kobrineț, oficial în ministerul rus de externe, Uniunea Europeană se va confrunta cu o explozie a preţurilor la energie în urma sancţiunilor impuse Moscovei în legătură cu evenimentele din Ucraina, informează agenţia independentă de presă rusă Interfax.

Avertisment dur al Rusiei pentru Uniunea Europeană. Moscova susține că prețurile la energie vor crește de cel puțin trei ori

Kobrineţ a afirmat că Rusia este un furnizor de încredere de energie, dar că țara lui este pregătită pentru o confruntare dură în sector, dacă este necesar. El nu a oferit detalii despre ce confruntare ar putea implica.

ADVERTISEMENT

“Cred că Uniunea Europeană nu ar beneficia de acest lucru – avem provizii mai durabile şi nervi mai puternici”, a mai declarat Kobrineţ pentru Interfax, amintind că actuala situație de pe piețele lumii va determina Uniunea Europeană să plătească de trei ori mai mult pentru petrol, gaze și electricitate.

Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, a declarat cu câteva zile înainte de invadarea Ucrainei că rezervele valutare ale Rusiei, Fondul Naţional de Avere şi un excedent bugetar ar trebui să îi protejeze economia şi băncile de orice posibile sancţiuni, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

”Orice restricţii ale exporturilor ar duce la creşterea preţurilor”

”Orice restricţii ale exporturilor ar duce la creşterea preţurilor. Şi dacă se aplică astfel de restricţii, atunci creşterile de preţ ar trebui să compenseze în mare măsură astfel de restricţii”, amintea Siluanov pe 17 februarie anul curent.

Importurile ruseşti reprezintă 46% din combustibilii solizi ai Europei, cum ar fi cărbunele, 26% din ţiţeiul şi 38% din gazele naturale din regiune, estimează agenția de rating Moody’s, subliniind că chiar şi o scurtă reducere a livrărilor de gaze ar stimula şi mai mult preţurile energiei şi inflaţia.

ADVERTISEMENT

China devine clientul principal al Rusiei pe piața energetică

Opţiunile Rusiei de a redirecţiona gazele din Europa, care sunt furnizate prin rute care nu au legătură cu pieţele asiatice, sunt limitate. Însă traderii spun că Moscova poate avea o flexibilitate mai mare cu exporturile de petrol, din care aproximativ o jumătate, sau aproximativ 2 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sau erau livrate în Europa pe mare.

Luna trecută, Rusia a fost de acord să vândă în plus Chinei 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, mai târziu în acest deceniu, cantitate egală cu 5% din exporturile actuale ale Moscovei către Europa şi la egalitate cu volumele pe care Gazprom le-a expediat Chinei anul trecut.

ADVERTISEMENT

China consumă aproximativ 1,5 milioane de barili de petrol rusesc pe zi, sau o cincime din totalul exporturilor Rusiei, care sunt expediate atât prin conducte, cât şi prin porturi, urmând ca livrările să fie majorate cu încă 200.000 de barili pe zi datorită acordului recent cu Rosneft.

ADVERTISEMENT