News

Rusia, pe cale să cucerească orașul ucrainean strategic Ceasiv Iar, de unde poate ataca în vest. Forțele Kievului se retrag

Orașul strategic ucrainean Ceasiv Iar, pe cale să cadă în mâinile rușilor, forțele Kievului se retrag. Zelenski se plânge de ajutorul american prea lent
04.07.2024 | 20:21
Rusia pe cale sa cucereasca orasul ucrainean strategic Ceasiv Iar de unde poate ataca in vest Fortele Kievului se retrag
Ce a mai rămas din locuințele oamenilor din Ceasiv Iar / Foto: captură, Facebook
ADVERTISEMENT

Aarmata ucraineană și-a confirmat, joi, retragerea dintr-o parte a orașului Ceasiv Iar din regiunea Donbas. Cucerirea acestui oraș strategic din estul țării fusese revendicată cu o zi înainte de Moscova, subliniind provocarea cu care se confruntă forțele Kievului, în timp ce Rusia își intensifică ofensiva iar ajutorul militar american întârzie să sosească.

„Comandamentul a decis să se retragă”

Moscova a desfășurat zeci de mii de trupe în jurul orașului Ceasiv Iar, în regiunea Doneșk din estul Ucrainei, pe care președintele rus Vladimir Putin a declarat că a anexat-o împreună cu alte trei regiuni care se află doar sub controlul parțial al armatei sale.

ADVERTISEMENT

„Comandamentul a decis să se retragă în poziții mai sigure și mai bine pregătite”, a declarat Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia desfășurate în zonă. Miercuri, Rusia a susținut că a cucerit primul cartier al orașului Ceasiv Iar, pe care încearcă pună mâna de de luni de zile în speranța unei breșe decisive în estul Ucrainei.

Ajutorul SUA, întârziat de republicani

Poziția sa aflată la înălțime ar permite trupelor ruse să își folosească eficient armele pentru a ajunge la Kramatorsk, cel mai mare oraș minier din regiunea Donețk și garnizoana ucraineană din această parte a frontului.

ADVERTISEMENT

Rusia deține încă avantaje în ceea ce privește forța umană și artileria, însă noile pachete de asistență militară americană în valoare de miliarde de dolari, care includ artilerie grea și sisteme de apărare aeriană, încep să ajungă pe linia frontului după o întârziere de șase luni cauzată de republicanii din Congres, la începutul acestui an, scrie Financial Times.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta pentru Bloomberg că nu mai puțin de 14 brigăzi au fost subaprovizionate sau au rămas complet fără arme deoarece ajutorul militar american a sosit prea încet.

ADVERTISEMENT

Un oraș distrus după luni de lupte

Ceasiv Iar, care a fost cândva căminul a 12 000 de locuitori – acum, mai puțin de 600 au rămas ascunși în subsoluri, aflați sub atacuri constante – se află pe un teren strategic înalt. Dincolo de el se află orașele de importanță critică Kostiantinivka, Kramatorsk, Sloviansk și Pokrovsk, toate acestea fiind supuse unor atacuri puternice și constante ale rachetelor și artileriei rusești, și ar fi amenințate cu ocuparea dacă trupele Kremlinului reușesc să treacă de obstacolul din Ceasiv Iar.

Fotografiile aeriene și videoclipurile publicate de unitățile militare ucrainene care apără orașul arată blocuri, magazine și o biserică distruse după luni de lupte. Voloșlin a declarat că Rusia bombardează orașul cu sute de proiectile în fiecare zi. „Comandamentul a decis să se retragă către poziții mai protejate și mai bine pregătite, dar chiar și acolo inamicul nu își oprește acțiunile de luptă active”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

ADVERTISEMENT

Tactica „valurilor de carne”

Armata ucraineană și analiștii militari ruși au declarat că forțele Moscovei au suferit pierderi grele – probabil câteva mii, conform estimărilor Kievului și ale analiștilor – în încercarea lor de a captura Ceasiv Iar. Ca și în bătălia pentru Bahmut, ocupat de Rusia anul trecut după luni de lupte istovitoare, și situat la doar șase kilometri spre vest, comandanții ruși au folosit tactica „valului de carne”, trimițând trupe de infanterie în grupuri, unul după altul, pentru a ataca pozițiile ucrainene.

Conform soldaților de pe linia frontului, rușii au folosit recent motociclete de teren și tot soiul de vehicule pentru a ataca tranșeele ucrainene. De asemenea, ei folosesc drone pentru a cerceta și a ataca pozițiile ucrainene cu bombe extrem de distructive, care lasă cratere chiar de 20 de metri lățime și șase metri adâncime.

Forțele ucrainene, depășite de situație

Deep State, un grup analitic ucrainean care are legături cu Ministerul Apărării, a declarat că Rusia încearcă să pătrundă în mai multe puncte de-a lungul liniei de front de 600 de mile, forțând trupele Kievului să răspundă simultan la mai multe puncte fierbinți.

„Dacă inamicul își poate extinde capul de pod în zonă, va putea amenința Ceasiv Iar”, a scris miercuri Centrul pentru strategii de apărare (CDS), un think-tank ucrainean de securitate. Forțele ruse au ocupat, de asemenea, două noi sate în regiunea Donețk și au extins frontul în regiunea Harkov cu o incursiune în satul Sotnișki Kozacok.

Michael Kofman, senior fellow în cadrul Programului Rusia și Eurasia de la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că Ucraina s-a confruntat cu o vară dificilă într-o luptă acerbă pentru regiunea Donețk. „Liniile din Harkov s-au stabilizat, dar frontul adăugat a subțiat forța umană ucraineană, chiar dacă mobilizarea se intensifică și Occidentul încearcă să rezolve problema lipsei critice de apărare aeriană a Ucrainei”, a spus el.

CDS a declarat, de asemenea, că forțele ruse desfășoară „operațiuni de sabotaj și recunoaștere” dincolo de graniță, în regiunile Sumî și Cernigov din apropiere. Rusia a efectuat misiuni de explorare similare în nordul regiunii Harkov în luna mai, înainte ca Moscova să ordone o nouă ofensivă acolo cu 30 000 de soldați și să ocupe mai multe orașe și sate, aducând în același timp al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, în raza de acțiune a unor arme mai mari și mai devastatoare.

Progrese ale Moscovei în ultima perioadă

Bloggeri militari pro-Kremlin apropiați de armată au confirmat că forțele ruse concentrează noi atacuri asupra orașelor Niu-York și Torețk din apropiere. Deep State, care urmărește schimbările de-a lungul liniei frontului, a arătat joi pe harta sa progresele către aceste două localități.

„Apărarea Ucrainei cedează”, a declarat Iuri Podolyaka, un ucrainean pro-Kremlin condamnat în contumacie la 12 ani de închisoare pentru colaborare cu Rusia. Cu toate acestea, Statul Major ucrainean a insistat că linia rezistă. „Situația pare mai bună decât în urmă cu câteva luni, dar prioritatea Ucrainei rămâne menținerea Rusiei la câștiguri treptate și să evite orice progrese semnificative”, a declarat Kofman.

Armata rusă a preluat inițiativa pe linia frontului în ultimele luni. Ea încearcă să străpungă liniile de apărare ucrainene din est, să cucerească partea din Donbas pe care nu o controlează, la mai bine de doi ani de la începutul invaziei și la zece ani de la inițierea conflictului separatist.

ADVERTISEMENT
Tags: