News

Rusich vs Kraken. Cine sunt soldații neo-naziști ai lui Putin care vor să ”denazifice” Ucraina

Numele de Rusich sau Kraken s-ar putea să nu spună multe oamenilor de acasă, însă aceste două facțiuni și-au câștigat deja notorietatea pe frontul din Ucraina.
22.01.2023 | 18:43
Rusich vs Kraken Cine sunt soldatii neonazisti ai lui Putin care vor sa denazifice Ucraina
Rusich vs. Kraken, meci la categoria grea în Ucraina.
ADVERTISEMENT

În luna februarie 2022, atunci când Vladimir Putin lansa invazia din Ucraina, puține se știau despre cele două armate.

Rusich vs. Kraken, meci la categoria grea pe frontul din Ucraina

În primele săptămâni de război se vorbea despre armata ucraineană și batalionul sau regimentul Azov de la Mariupol, iar din partea rușilor PR-ul militar speria lumea cu ”măcelarii” ceceni sau cu grupul Wagner (până atunci o totală necunoscută) sau cu faimoșii luptători Spețnaz.

ADVERTISEMENT

Ulterior, s-a dovedit că luptătorii lui Ramzan Kadîrov sunt de fapt mai viteji pe Tik Tok decât ar fi în realitate, în timp ce despre faimoșii luptători Spețnaz, cei care sparg cărămizi cu capul în videoclipurile de propagandă, s-a scris doar la început de război când mai mulți dintre ei au fost nimiciți cu ușurință lângă Kiev. Pentru că o cărămidă nu trage cu HIMARS.

Între timp, armata rusă s-a transformat în faimosul ”tigru de hârtie”, însă s-au făcut remarcați cei din Grupul Wagner, conduși de Evgheni Prigojin. Comparați de mulți cu Waffen SS și mai exact cu Brigada Dirlewanger, cei din Wagner sunt prezentați publicului larg drept o adunătură de pușcăriași puși pe chinuit ucraineni.

ADVERTISEMENT

Rusich – neo-naziștii lui Putin

Din acest Grup Wagner face notă discordantă facțiunea Rusich, o brigadă de neo-naziști declarați ai Rusiei. Ați văzut în ultimele luni de război prizonieri ucraineni executați într-un mod brutal? Crime de război comise cu zâmbetul pe buze? Celebrele filmări din timpul acțiunii cu o cameră GoPro, asemeni unui joc pe calculator? Cel mai probabil erau Rusich.

Asemeni unui film de acțiune prost, deși suntem în viața reală, Rusich sunt ”creme de la creme”, cireașa de pe tort, atunci când vine vorba de personajul negativ al frontului din Ucraina. Nemiloși, probabil sociopați, dacă e să analizăm declarația liderului lor Alexey Milchakov, un puștan în vârstă de 31 de ani.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să înțelegi că atunci când ucizi o persoană, simți emoția vânătorii. Dacă nu ați vânat niciodată, ar trebui să încercați. Este interesant”, spunea bărbatul într-un mesaj publicat pe Twitter în urmă cu mai multe luni. ”Sunt un nazist”, completa acesta. Dacă mai adăugăm că e vorba despre același individ care a omorât de distracție un pui de cățel, după care s-a lăudat cu acest lucru pe internet, peisajul e conturat.

Rusich sunt mereu în primul rând atunci când vine vorba de atacuri spectaculoase și de bătălii relevante precum cea de la Harkov, Soledar sau Bakhmut. Obsesia lor e să elimine cât mai mulți ucraineni ai facțiunii Kraken, pe internet existând mai multe videoclipuri cu bătăliile dintre aceste după grupări.

ADVERTISEMENT
Alexey Milchakov
Alexey Milchakov, liderul Rusich
Câțiva membri Rusich
Câțiva membri Rusich
Logoul Rusich
Logoul Rusich, o svastică stilizată

Kraken – vânătorii de ruși

Ceea ce ne duce la rivalii celor de la Rusich, ucrainenii de la Kraken. Veterani ai Batalionului Azov, cel despre care nu s-a mai scris multe după episodul Azovstal din Mariupol, cei de la Kraken sunt spaima rușilor.

Desigur, dacă-i întrebăm pe ruși vor spune că cei de la Kraken nu se ridică la nivelul lor, așa cum ucrainenii vor spune că rușii sunt niște amatori. Cert e că cele mai dure bătălii sunt duse, printre alții, de Kraken.

Spre deosebire de Rusich, care au drept logo o svastică stilizată și nu se ascund de doctrina lor neo-nazistă, cei de la Kraken sunt fideli celebrului monstru marin care a botezat în zilele noastre și o tulpină de Covid-19. Asta, probabil și pentru a scăpa cumva de stigmatul batalionului Azov, considerați și acum neo-naziști de multă lume.

De altfel, paradoxul anului 2023 e cum în Rusia, Moscova vrea să denazifice Ucraina aruncând în luptă cea mai temută armă a sa: o brigadă de neo-naziști. Care la rândul lor se luptă cu neo-naziștii. Cert e că și Kraken, la fel ca și Rusich, e acolo unde lucrurile sunt complicate.

La fel ca și Rusich, cei din Kraken sunt acuzați de crime de război, de execuții sumare a prizonierilor ruși. În Harkov, orașul de origine al Kraken, există mărturii care nu au putut fi verificate oficial inclusiv cu civili pro-ruși executați sumar.

Luptători Kraken
Luptători Kraken
Logo Kraken
Logo Kraken

Adevărul e imposibil de aflat și probabil generațiile următoare îl vor cunoaște, însă Rusich și Kraken își câștigă un loc în cărțile de istorie, drept coșmarul soldaților adverși, în funcție de tabără.

ADVERTISEMENT