News

Rușii care se opun războiului. Politicieni, jurnaliști și artiști condamnă invadarea Ucrainei. “Arestați-l pe Putin, nu pe mine!”. Update

Peste 100 de deputați ruși, precum și jurnaliști și personalități culturale s-au opus public atacului Moscovei asupra Ucrainei. Proteste în mai multe orașe din Rusia.
24.02.2022 | 20:50
Rusii care se opun razboiului Politicieni jurnalisti si artisti condamna invadarea Ucrainei Arestatil pe Putin nu pe mine Update
Protestul individual, singura formă legală de protest în Rusia Foto: @OvdInfo / Twitter
ADVERTISEMENT
24-02-2022
20:54

Continuă arestările în Rusia

Ultimele imagini care arată cum sunt arestați rușii nemulțumiți de războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

 

24-02-2022
18:20

Din ce în ce mai multe proteste anti-război în Rusia

Locuitorii din marile orașe ale Rusiei au ieșit să protesteze împotriva deciziei lui Putin să invadeze Ucraina. 

În orașul Tomsk, capitala regiunii cu aceeași nume din Siberia, oamenii s-au adunat în piața Novosobornaya.

De asemenea, la Novosibirsk, protestatarii s-au adunat în piața Lenin, purtând afișe anti-război.

Au fost semnalate proteste anti-invazie și la Ekaterinburg și Tyumen, unde oamenii au scandat “Nu războiului!, potrivit Antena 3.

Aceștia mărșăluiesc pe stradă în semn de solidaritate pentru ce li se întâmplă ucrainenilor.

Mulți dintre ei au fost bătuți cu brutalitate de forțele de ordine și reținuți.

Autoritățile ruse au avertizat, însă, că persoanele care vor participa la revolte și mitinguri vor suporta consecințe juridice negative, fiind vorba chiar și de urmărire și răspundere penală.

Ziarele internaționale spun că sute de persoane participante la proteste ar fi fost reținute de oamenii legii.

Deputați din Moscova, Sankt Petersburg, Veliki Novgorod, Samara, Riazan, Yoshkar-Ola și alte orașe au semnat o scrisoare deschisă către cetățenii Federației Ruse.

O declarație similară a fost publicată de peste 100 de lucrători din mass-media rusă. Împotriva războiului s-au pronunțat și personalități culturale.

ADVERTISEMENT

În mai multe orașe din Rusia se organizează proteste împotriva războiului, iar zeci de persoane care doreau să protesteze au fost arestate de autoritățile ruse.

Rușii care se opun războiului. Politicieni, jurnaliști și artiști condamnă invadarea Ucrainei de către Moscova

„Noi – deputații aleși de popor – condamnăm necondiționat atacul armatei ruse asupra Ucrainei… Aceasta este o atrocitate fără precedent pentru care nu există și nu poate fi justificată”, se arată în scrisoarea deschisă a aleșilor, potrivit Novaia Gazeta.

ADVERTISEMENT

Aceștia consideră că un război cu Ucraina va duce la consecințe catastrofale: mii de oameni vor muri și vor fi răniți, iar Rusia se va confrunta cu izolare și creșterea prețurilor.

La finalul apelului, deputații îndeamnă poporul Rusiei să nu participe la agresiune, să nu o aprobe și să nu tacă.

ADVERTISEMENT

Scrisoarea deschisă a fost semnată de deputatul Dumei Orașului Veliki Novgorod Anna Cherepanova, Moscova Mundeps Elena Rusakova, Maxim Gongalski, Andrei Morev, Elena Kotenochkina, Elena Filina și alții.

Declarație similară a jurnaliștilor ruși

La rândulo lor, jurnaliștii ruși au publicat și ei o declarație prin care condamna atacul asupra Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Noi, corespondenții presei ruse și experții care scriem despre politica externă a Rusiei, condamnăm operațiunea militară lansată de Federația Rusă în Ucraina. Războiul nu a fost niciodată și nu va fi niciodată o metodă de rezolvare a conflictelor și nu există nicio justificare pentru aceasta”, se arată în declarație.

Până în acest moment, declarația a fost semnată de peste 100 de lucrători media. Printre aceștia se numără jurnaliști de la Kommersant, Dozhd, Novaia Gazeta, RBC, Ekho Moskvi, The Bell, RTVI, Snoba, 7×7, Izvestia, Mediazona și alții.

Împotriva acțiunilor militare ale Federației Ruse în Ucraina s-a pronunțat și liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, care a făcut o declarație în cadrul audierilor pentru procesul său.

“Sunt împotriva acestui război. Cred că acest război este conceput pentru a distrage atenția de la problemele Rusiei, nu va duce decât la o sărăcire mai mare a populației. Consider că cei care au declanșat acest război sunt bandiți și hoți”, a spus Navalnîi.

Împotriva războiului s-au exprimat și personalități culturale, în special cântărețul Valeri Meladze, scriitorul Dmitri Glukhovski, comedianul Alexander Dolgopolov, scriitorul Boris Akunin, actrița Ksenia Rappoport, comediantul Maxim Galkin, scriitorul Viktor Shenderovich, actrița Ekaterina Varnava, regizorul Roman Volobuev, muzicianul Ivan Dorn și alții.

Zeci de ruși care intenționau să protesteze față de războiul din Ucraina, arestați

Zeci de ruși au fost arestați în mai multe orașe din toată țara pentru că au protestat sau au încercat să iasă în stradă pentru a manifesta împotriva războiului.

Mai multe personalități au anunțat proteste pentru joi seară, în toate orașele din Rusia, proteste individuale, singurele legale în Rusia. Anunțul este pentru ora 19.00, ora locală (18.00, ora României).

La Moscova, mai mulți „veterani” ai protestelor au fost arestați când își părăsesc apartamentele. Potrivit presei, cel puțin 50 de oameni au fost arestați din acest motiv, scrie The Moscow Times.

În capitala Rusiei, oamenii au fost avertizați deja de autorități că adunările publice neautorizate sunt ilegale, iar încălcarea regulilor pot avea „consecințe negative”. Un avertisment special a fost emis pentru demonstranții anti-războiul din Ucraina.

“În Novosibirsk locuitorii mărșăluiesc în semn de protest împotriva invaziei ruse a Ucrainei”, scrie pe Twitter analistul Alex Kokcharov.

ADVERTISEMENT