News

Rușii opresc din nou livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1. Motivul oficial invocat de Gazprom

Pentru a doua oară în această vară, rușii opresc livrările de gaz către Europa prin conducta Nord Stream 1. Motivul oficial invocat de cei de la Gazprom.
19.08.2022 | 21:19
Rusii opresc din nou livrarile de gaz catre Europa prin conducta Nord Stream 1 Motivul oficial invocat de Gazprom
Rusia a oprit din nou livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1. Explicațiile Gazprom. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Gazprom a anunțat că oprește livrările de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1. Acesta este principalul gazoduct care transportă gazele rusești până în Germania.

Rusia a oprit din nou livrările de gaz către Europa prin Nord Stream 1. Explicațiile Gazprom

Conform companiei energetice ruse, livrările de gaz rusesc către Europa vor fi întrerupte timp de trei zile. Se va întâmpla între 31 august şi 2 septembrie.

ADVERTISEMENT

Motivul oficial al sistării gazelor este unul similar celui din iulie: ”lucrările de mentenanță”, anunță Gazprom într-un comunicat, scrie Agerpres.

”Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore de funcţionare. După ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

ADVERTISEMENT

Pe 31 august 2022, singura unitate de compresie a gazului Trent 60 va fi oprită timp de trei zile pentru mentenanţă  la care vor participa tehnicieni ai Siemens”, a precizat Gazprom.

Dată fiind această intervenție tehnică, ”transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile”, se mai arată în explicație.

ADVERTISEMENT

Gazprom mai precizează că după încheierea acestor lucrări şi în absenţa unor alte posibile probleme tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi.

Agenția France Press scrie că această mișcare a rușilor riscă să acutizeze temerile de penurie în Europa. Multe voci de la Bruxelles au acuzat Moscova de şantaj energetic.

ADVERTISEMENT

Nord Stream 1, oprit și în iulie

Gazoductul Nord Stream 1, care transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică, a fost oprit timp de 10 zile pe 11 iulie.

Anterior, în iunie, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei. Motivul invocat atunci a fost întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy din Canada.

La acea dată, Europa s-a temut că Rusia ar putea prelungi întreținerea programată pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze europene.

ADVERTISEMENT
Tags: