News

Ruşii vor declanşa Al Treilea Razboi Mondial? Pregătiri militare intense ale Moscovei

Ambitiile imperialiste ale lui Vladimir Putin au fost dezvaluite, joi, odata cu anuntul ca o masinarie de razboi secreta a Rusiei urmeaza sa construiasca trei noi baze militare in zona arctica - la...
25.10.2015 | 21:25
Rusii vor declansa Al Treilea Razboi Mondial Pregatiri militare intense ale Moscovei
ADVERTISEMENT

Ambitiile imperialiste ale lui Vladimir Putin au fost dezvaluite, joi, odata cu anuntul ca o masinarie de razboi secreta a Rusiei urmeaza sa construiasca trei noi baze militare in zona arctica – la doar 500 de kilometri distanta de tarmul Statelor Unite ale Americii.

De asemenea, Moscova a dezvaluit planurile pentru o noua baza militara pe insulele Kurile, dintre care unele se afla la mai putin de 30 de kilometri distanta de Japonia, scrie Tom Batchelor, pentru Daily Express.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin isi flexeaza deja muschii in Siria, cu instituirea bazelor aeriene si navale si cu asa-zisa campanie de bombardamente impotriva Statului Islamic. Autorul articolului face referire si la invadarea si anexarea Peninsulei Crimeea, despre care spune ca releva expansionismul rusesc.

Intr-o largire semnificativa a razei de actiune a armatei ruse, Putin spera sa-i provoace pe oficialii americani si japonezi cu avanposturi din Oceanul Arctic si din cel Pacific. Iar aceste planuri inseamna ca Moscova va avea trupe, avioane de razboi si vehicule armate stationate in toate cele patru colturi ale continentului american.

ADVERTISEMENT

De asemenea, demersurile Kremlinului vor fi vazute de Washington si Beijing drept o provocare directa pentru suprematia militara in regiune.

Disputa teritoriala cu Japonia

In Pacific, o noua baza ruseasca pe insulele Kurile este de asteptat sa inrautateasca relatiile si-asa saracacioase cu Tokio, care revendica partea sudica a insulelor, cunoscuta in Japonia drept Teritoriile de Nord.

ADVERTISEMENT

Rusia a capturat insulele de la Japonia la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar disputa este intr-atat de aspra incat Moscova si Tokio inca nu au semnat un tratat oficial de pace dupa razboi.

In zona arctica, Rusia construieste sau planuieste sa construiasca o serie de noi baze militare pe insula Wrangel, insula Kotelny si la capul Schmidt, a confirmat ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu. Acesta a mai spus ca Rusia planuieste “sa incheie complet crearea si inarmarea intregii grupari arctice”, pana in anul 2018.

ADVERTISEMENT

“Nu ascundem asta de nimeni, am terminat practic crearea bazei din arhipelagul Novosibirsk, pe insula Kotelny. Aceasta este o baza cu adevarat mare, cum n-au fost nici in timpurile sovietice, si are echipament modern”, a mai precizat Shoigu.

ADVERTISEMENT

Putin, popularitate record

Putin a promis sa nu militarizeze zona arctica, insa oficialii rusi au clarificat faptul ca Rusia va lua masurile pentru a se asigura ca ramane bine aparata in regiune. Moscova spera ca instaurarea unei baze militare atat de aproape de tarmurile Americii ar conferi Rusiei avantajul in orice conflict cu Statele Unite.

Insula Wrangel, o alta baza militara propusa, se afla pe lista obiectivelor din Patrimoniul Mondial UNESCO si adaposteste o rezervatie naturala.

Rusia a efectuat numeroase exercitii militare in zona arctica, in 2015, iar Moscova planuieste construirea unei retele de facilitati navale in regiune, pentru submarine si nave de razboi, ca parte a strategiei militare a tarii, pana in 2020.

Rusia opereaza deja baze militare in Europa de Est si in centrul Asiei, inclusiv in Georgia, Belarus, Kazahstan si Vietnam. Moscova foloseste de asemenea o baza navala din Siria si una aeriana din Latakia, unde se afla 600 de militari.

Vestile despre extinderea bazelor militare ruse vin in contextul in care Vladimir Putin este mai popular decat oricand, ajungand pana la o cota de 90 la suta, alimentata si de campania de bombardare a Statului Islamic si a rebelilor antiguvernamentali din Siria.

Rusia a efectuat peste 700 de atacuri in Siria, din 30 septembrie, inainte de care sondajele aratau ca rusii sunt ingrijorati cu privire la riscurile implicarii Kremlinului in Orientul Mijlociu.

Atacurile i-au linistit insa pe cetatenii Rusiei, un sondaj desfasurat la inceputul lunii octombrie aratand ca aproape trei sferturi dintre cei intervievati au o parere in general buna despre campania aeriana rusa.

Sursă: www.ziare.com