Fotbal international

Ruud Gullit, Andrey Shevchenko și Mario Balotelli, pe lista fotbaliștilor care au dezamăgit după revenirea la AC Milan! Urmează Ibrahimovic?

28.12.2019 | 09:55
Ruud Gullit Andrey Shevchenko si Mario Balotelli pe lista fotbalistilor care au dezamagit dupa revenirea la AC Milan Urmeaza Ibrahimovic
ADVERTISEMENT

Zlatan Ibrahimovic a revenit la AC Milan din postura de jucător liber de contract, după despărțirea de LA Galaxy. Suedezul a mai evoluat pe „San Siro” între 2010 și 2012, perioadă în care a marcat 56 de goluri îm 85 de partide, însă reușitele unor fotbaliști uriași precum Ruud Gullit sau Andrey Shevchenko în a doua perioadă la Milan ridică semne de îngrijorare pentru fanii „rosso-neri”.

Ruud Gullit, pus pe liber după cinci luni

Seria fotbaliștilor care nu au impresionat la al doilea mandat în tricoul celor de la AC Milan începe în 1994, când Ruud Gullit revenea pe „San Siro”, unde a scris istorie între 1987 și 1994, reușind să câștige trei titluri în Serie A și două Cupe ale Campionilor Europeni.

ADVERTISEMENT

În 1993, fotbalistul olandez era cedat la Sampdoria, dar revenea la AC Milan după doar un an. Dacă în prima perioadă Gullit marca 56 de goluri în 157 de meciuri, formând alături de conaționalul Marco van Basten cea mai temută linie de atac din fotbalul european, în al doilea mandat, care a durat între iulie și noiembrie 1994, Ruud Gullit a îmbrăcat tricoul „rosso-nero” de 14 ori și a punctat în patru ocazii.

Roberto Donadoni a făcut parte, alături de Ruud Gullit, din echipa Milanului care cucerea două titluri în Cupa Campionilor Europeni la sfârșitul anilor ’90 și patru trofee în Seria A între 1988 și 1994.

ADVERTISEMENT

În 1996, după 10 ani pe „San Siro”, Donadoni a fost cedat în MLS, la MetroStars, devenită între timp New York Red Bulls. După doar un sezon în Statele Unite ale Americii, mijlocașul de bandă a revenit la AC Milan, însă a prins doar 20 de meciuri în cele două sezoane din a doua perioadă jucată în tricoul „rosso-nero”, fără să marcheze vreun gol.

Andrey Shevcenko, două goluri în a doua perioadă pe „San Siro”

Andrey Shechenko a fost printre cei mai buni atacanți ai lumii în prima perioadă în care a jucat la AC Milan, între 1999 și 2006, reușind să marcheze 173 de goluri în 296 de partide jucate. Evoluțiile excelente, pentru care a primit și Balonul de Aur în 2004, i-au făcut pe cei de la Chelsea să plătească 45.000.000 de euro, însă randamentul lui „Sheva” a scăzut.

ADVERTISEMENT

După două sezoane în Anglia, în care a punctat de 22 de ori în 77 de apariții în toate competițiile, Shechenko a fost trimis sub formă de împrumut pe „San Siro”, în speranța că va repeta evoluțiile din prima perioadă din Italia. Nu a fost cazul, atacantul ucrainean reușind să marcheze doar două goluri în 26 de meciuri.

Mario Balotelli a semnat cu AC Milan la jumătatea sezonului 2012 – 2013 și după un an și jumătate, în care marca 30 de goluri în 54 de meciuri, cei de la Liverpool plăteau pentru atacantul italian 20.000.000 de euro pentru a-l înlocui pe Luis Suarez, plecat la Barcelona.

ADVERTISEMENT

Balotelli nu a reușit să convingă pe „Anfield”, iar Liverpool l-a trimis la AC Milan sub formă de împrumut după un sezon. În a doua perioadă pe „San Siro”, atacantul italian a marcat doar trei goluri în 23 de apariții, fiind doar o umbră a jucătorului care înscria pe bandă rulantă în Serie A în perioada ianuarie 2013 – iulie 2014.

O altă repatriere încercată de AC Milan l-a avut în prim plan pe Kevin Prince Boateng. Mijlocașul ghanez a fost unul dintre protagoniștii celui mai recent titlu cucerit de club, în 2011, și pleca de pe „San Siro” doi ani mai târziu în Bundesliga, la Schalke.

După doi ani și jumătate, Boateng rezilia contractul cu germanii și semna cu Milan liber de contract. Totuși, a doua perioadă în tricoul „rosso-nero” nu a adus succesele din primul mandat, ghanezul reușind să marcheze un gol în 14 meciuri și să plece după șase luni.

Urmează Ibrahimovic?

Zlatan Ibrahimovic este cel mai recent nume care se alătură pe lista fotbaliștilor reveniți la AC Milan. În prima perioadă la clubul italian, „Ibra” a reușit să marcheze 56 de goluri în 85 de partide, contribuind decisiv la titlul cucerit în 2011.

Acum, la 38 de ani, Zlatan a semnat cu AC Milan pentru jumătate de sezon, rămas liber de contract după despărțirea de LA Galaxy.

ADVERTISEMENT